Miten päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan ruokaa sähkökatkojen aikaan? Näin Pirkanmaan Voimia vastaa

Pirkanmaan Voimia on hankkinut häiriöiden varalle muun muassa taskulamppuja, paristoja ja kertakäyttöastioita.

Tampereen Juhannuskylän koulun ruokalinjastoa kuvattiin 2. marraskuuta.

21.11. 15:20

Aamulehti

Tulevana talvena on odotettavissa sähkön- ja vedenjakelun häiriöitä. Siksi myös Pirkanmaan Voimia on syksyn aikana päivittänyt toimintasuunnitelmaansa.

Lue lisää: Kokonaisia kaupunginosia Tampereella pimeäksi pahimmillaan ilman varoitusta – Näin talven mahdolliset sähkökatkot toteutetaan

Miten varmistetaan, että lapset saavat kouluissa ja päiväkodeissa sähkökatkojen aikana ruokaa, Pirkanmaan Voimian liiketoimintajohtaja Tarja Alatalo?

Toisen asteen oppilaitoksissa opiskelijat voidaan lähettää kotiin opiskelemaan sähkökatkon pitkittyessä yli kahden tunnin, mutta päiväkodeissa ja kouluissa toiminta jatkuu.

”Jos on lyhyitä sähkökatkoja, ruoka-aikaa voidaan vähän siirtää aikaisemmaksi tai myöhäisemmäksi. Päiväkodeissa voidaan vaikka välipalaa syödä ensin ja sitten lämmintä ruokaa myöhemmin”, sanoo Alatalo.

Esimerkiksi päiväkodeissa päivään kuuluu välipala. Siihen kuuluvat ruoat ovat kylmänä tarjottavia, on leipää, juomaa ja salaattitarpeita. Myös kouluissa on salaattia, näkkileipää, levitettä ja juomaa. Niitä voidaan tarjota erilaisissa häiriötilanteissa alkuun.

Alatalon mukaan myös välttämättömiä tarvikkeita on hankittu, kuten taskulamppuja ja paristoja. Myös kertakäyttöastioita, jos astioita ei voida pestä.

”Tietysti tilanteet hankaloituvat, jos sähkökatkot ovat pitkiä, mutta pitää lähteä siitä, että tulisi kiertäviä sähkökatkoja, jotka kestäisivät pari tuntia. Se ei olisi kohtuuton yhdellekään toimipaikalle.”

Ei koske sairaaloita

Sairaalat ovat sähkökatkojen ulkopuolella. Siellä Alatalon mukaan ateriapalvelut toimivat, jos kaikki menee suunnitellusti.

”Varavoimaa on parissa isommassa tuotantokeittiössä, pystymme tuotantoa tekemään. Palvelukeittiössä olemme näin ollen sähköstä riippuvaisia, ja siksi päivään voi joutua tekemään muutoksia. Aikatauluista yhdessä toimipaikan kanssa voidaan sopia.”

Mukana energianyrkissä

Alatalon mukaan Voimia seuraa tiiviisti Fingridin sovelluksia, jonne pitäisi tulla sähköpulasta varoittava ominaisuus. ”Myös sähkölaitosten viestintää uhkaavasta sähköpulasta seurataan, että olisimme pikkaisen ennakolta pystyneet varautumaan, mutta aika äkkiähän ne katkot tulevat.”

Pirkanmaan Voimia tekee Alatalon mukaan tiivistä yhteistyötä sähkö- ja vesilaitosten kanssa. ”Olemme myös päässeet mukaan Tampereen energianyrkkiin, joka on tiedonvälitysfoorumi. Sitäkin kautta on paljon hyvää yhteistyötä, ja varmennetaan tiedon liikkumista.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut