Luottamushenkilö kertoo Sahalahden tehtaan surullisesta tunnelmasta – uutta työpaikkaa voidaan tarjota noin 200 kilometrin päästä: ”vaikea paikka lähteä muuttamaan pois”

Irtisanotuille tarjotaan mahdollisuutta siirtyä Atrian muille tehtaille Suomessa. Pääluottamushenkilön mukaan tieto otettiin tehtaalla vastaan pettyneenä ja järkyttyneenä.

Atria käynnisti muutosneuvottelut 19. syyskuuta 2022.

18.11. 13:57 | Päivitetty 18.11. 22:05

Aamulehti

Atria keskittää siipikarjatuotannon Nurmoon ja sulkee Kangasalan Sahalahden tehtaan vuoden 2024 aikana. Sahalahden tehtaan kaikki 130 työntekijää irtisanotaan ja heille tarjotaan mahdollisuutta siirtyä töihin Atrian muille tehtaille Suomessa.

Atria kertoi sulkemisesta tiedotteessaan perjantaina. Sahalahden tehtaassa toimii yksi Atrian kanateurastamoista ja siellä on siihen liittyvää jatkojalostusta.

”Tämä on murheellinen uutinen henkilöstölle, Sahalahdelle ja koko Kangasalle. Siipi on maassa, ja ihmiset tarvitsevat kaiken tuen”, Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen kommentoi.

Hän kertoo, että kaupunki on etukäteen tehnyt suunnitelmaa, kun pelättävissä oli, että uutinen tehtaan sulkemisesta tulee. Auvisen mukaan asiaa hoidetaan yhteistyössä Kangasalan elinkeinotoimen eli Business Kangasalan ja työllisyyspalvelujen kanssa.

”Alustavasti olemme suunnitelleet mallia, jossa tarjoamme ihmisille mahdollisuutta käydä läpi omaa tilannetta ja tehdä suunnitelmia, olivatpa ne sitten siirtymistä Atrian toisille tehtaille, uuden työpaikan etsimistä tai kouluttautumista.”

Auvinen sanoo, että aikaa onneksi on, sillä tehdas suljetaan vasta vuoden 2024 aikana. ”Onneksi myös työllisyystilanne on hyvä ja avoimia paikkoja on Kangasallakin kohtuullisesti.”

Siipikarjatuotanto keskitetään Nurmoon

Kangasalan tehdas siirtyi Atrian omistukseen vuonna 2014, jolloin yhtiö osti Saarioisten lihatoiminnot. Atria on rakentamassa uutta siipikarjatehdasta Seinäjoen Nurmoon, minne se aikoo keskittää siipikarjatuotantonsa. Yhtiöllä on alueella jo ennestään oma yksikkönsä, jossa on parhaillaan muutosneuvottelut käynnissä. Tehdas valmistuu vuoden 2024 lopulla.

Mitä tulee Atrian toimitiloihin Sahalahdella, Auvinen kommentoi, että ne ovat Atrian omistuksessa ja niiden tulevaisuudesta päättää Atria. Kaupunki on valmis auttamaan, jos hallille halutaan etsiä uutta käyttäjää.

Atria käynnisti muutosneuvottelut 19. syyskuuta 2022 Sahalahden tehtaalla. Niiden tavoitteena oli parantaa siipikarjaliiketoiminnan kilpailukykyä, kannattavuutta ja lisätä teollisen toiminnan tehokkuutta.

Atria tavoittelee toimenpiteillä yhteensä noin 5 miljoonan euron vuotuisia säästöjä. Säästöjen arvioidaan toteutuvan loppuvuodesta 2024 lähtien.

Tieto otettiin tehtaalla vastaan pettyneenä

Tieto tehtaan sulkemisesta otettiin Sahalahden tehtaan työntekijöiden pääluottamushenkilö Sami Uljaan mukaan henkilöstössä vastaan pettyneinä.

”Kyllähän se pettyneenä, järkyttyneinä ja surullisina varmasti otettiin vastaan”, Uljas sanoo Aamulehdelle.

Toimenpiteitä Sahalahden tehtaan suhteen osattiin Uljaan mukaan odottaa, etenkin Atrian investoitua merkittävästi Nurmon tehtaaseen, mutta päätöksen aikataulu ja toimenpiteiden laajuus tuli suurelle osalle henkilöstöstä yllätyksenä.

Henkilöstölle tarjottiin mahdollisuutta siirtyä työskentelemään Atrian muihin tehtaisiin, mutta suurelle osalle vaihtoehto on Uljaan mukaan vielä omalta osalta miettimättä.

Uutta työpaikkaa voitaisiin tarjota esimerkiksi juuri Nurmon tehtaalla, joka sijaitsee noin 200 kilometrin päästä Sahalahdesta.

”Onhan se monelle, joilla on esimerkiksi asunto, lasten koulupaikat ja harrastukset täällä, vaikea paikka lähteä muuttamaan pois.”

Tehdas suljetaan vuoden 2024 aikana, joten työ tulee siihen asti jatkumaan normaalisti. Työskentely ja arki suljettavalla tehtaalla tulee pääluottamushenkilön mukaan kuitenkin olemaan haasteellista. Arkea pitäisi pyörittää samalla ammattitaidolla kuin tähänkin asti.

”Osa tekee myös ratkaisuja oman tulevaisuutensa suhteen, mutta aika näyttää, miten asiat etenevät.”

Atria haluaa parantaa kannattavuuttaan

Atrian siipikarjaliiketoiminnan johtaja Matti Perälä kertoo, että tehtaan sulkemispäätöksen taustalla on alan kiristynyt kilpailutilanne ja kallistuneet tuotantokustannukset.

”Kilpailutilanne on sen kaltainen, että meidän on syytä tarkastella omia toimiamme ja pyrkiä parantamaan kannattavuutta ja tuotannollista tehokkuutta”, hän sanoo.

Perälä kertoo, ettei yhtiöllä ole toistaiseksi arviota siitä, kuinka monen henkilön työsuhde lopulta päättyy, kun tehdas Sahalahdella suljetaan.

”Suunnitelmat varmasti kirkastuvat viimeistään siinä kohtaa, kun asia on ajankohtainen”, Perälä sanoo ja jatkaa:

”Toki me toivomme, että mahdollisimman moni siirtyy. Sahalahden henkilöstö on hyvää henkilöstöä, johon meilläkin on tarvetta tänä päivänä.”

Päivitys 18.11.2022 kello 16.46: Lisätty Sahalahden tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Sami Uljaan sekä Atrian siipikarjaliiketoiminnan johtaja Matti Perälän kommentit.

Lue lisää: Atrian Sahalahden tehdasta uhkaa sulkeminen – Neuvottelut koskevat koko 130 henkilön henkilökuntaa

Lue lisää: Atrian ilmoitus Sahalahden tehtaan mahdollisesta sulkemisesta järkytti koko kyläyhteisöä: ”Samasta perheestä voi olla kaksikin henkeä töissä siellä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut