Tampereen Tuomiokirkossa äänesti sunnuntaina huomiota herättävän paljon nuoria – näitä muutoksia kirkolta nyt kaivataan

Seurasimme seurakuntavaalien sujumista Tampereen Tuomiokirkossa. Äänestämässä käyneet toivoivat muun muassa, että kirkko keksisi keinot tavoittaa ne, jotka eivät tällä hetkellä osallistu kirkon toimintaan.

Kristiina Mäkinen kävi äänestämässä Tuomiokirkossa, joka oli yksi sunnuntain neljästä äänestyspaikasta Tampereella.

20.11. 19:26

Aamulehti

Äänestyslappuja kolahteli mukavaan tahtiin uurnaan Tuomiokirkossa sunnuntaina alkuiltapäivästä. Pirkanmaalla äänestettiin seurakuntavaaleissa, joissa valitaan päättäjät seurakuntiin seuraavan neljän vuoden ajaksi.

Tampereella äänestys järjestettiin neljässä kirkossa. Tuomiokirkkoon äänestämään saapuneiden joukossa oli silmiinpistävän paljon nuorta ja nuorehkoa väkeä. Kello 13:n aikaan selvä enemmistö oli arviolta alle 40-vuotiaita.

Kävimme kysymässä äänestäjiltä, mihin kirkkoa yhteiskunnassa tarvitaan ja mitä ihmiset toivovat kirkolta.

Valtteri Vuolanto sanoo, että hänelle kirkko on ollut hyvä ja onnistunut olemaan taustalla tukemassa.

Yksi nuoreen äänestäjäkuntaan kuuluneista oli Valtteri Vuolanto.

”Yritin valita ehdokkaan, jolla päivänpolttavat kysymykset ovat mielessä ja joka ajaa niitä kirkolliselta kannalta. Itselleni tärkeitä ovat tasa-arvoasiat ja se, miten kirkko pystyy saavuttamaan erilaisia ihmisryhmiä.”

Vuolannon mukaan kirkko voisi tehdä nuorisotyötä nykyistäkin enemmän.

”Varsinkin kun moni epäröi, haluaako olla kirkossa mukana. Nuorisotyön myötä voisi kirkkoa kohtaan syntyä enemmän positiivista asennetta.”

Paikkaa puutteita

Kirkon tekemän työn lasten ja nuorten parissa nosti esille myös Kristiina Mäkinen. Hänelle on tärkeää, että kirkko tukee hyvinvointivaltion toimintaa ja paikkaa yhteiskunnassa esiintyviä epäkohtia.

”Myös vähäosaisten auttaminen on tärkeää minulle. Kirkko tekee ehkä jopa sellaista työtä, joka kuuluisi kunnille, mutta kun resurssit ovat rajalliset, seurakunta paikkaa niitä hienosti.”

Kristiina Mäkinen äänesti ehdokasta, joka on suurin piirtein samanikäinen kuin hän ja on kiinnostunut samantyyppisistä asioista.

Mäkinen toivoo kirkolta lisää avoimuutta. Hänen mielestään on erikoista, etteivät kaikki papit vieläkään suostu vihkimään samaa sukupuolta olevia avioliittoon.

”Osa papeista vihkii, osa ei. On kauhean sekavaa.”

Useampi kertoi valinneensa ehdokkaan vaalikoneen avulla. Saara Kontiaiselle oli tärkeää, että ehdokkaalla oli aiempaa kokemusta vaikuttamisesta, sillä edessä on useita isoja päätöksiä.

”Lähetystyö tai ajatus uskon levittämisestä ei ole minulle niin tärkeää. Minulle olisi tärkeintä, että kirkko miettisi uusia tapoja tavoittaa henkilöitä, jotka eivät niin aktiivisesti osallistu tällä hetkellä kirkon toimintaan. Missä ovat ne ihmiset, jotka kirkkoa eniten tarvitsisivat?”

Turvaa ja lohtua

Kaikki äänestämässä käyneet eivät olleet aktiivisia seurakuntalaisia. Päivi ja Juha Lehtisalo asuvat kadun toisella puolella, mutta sanoivat käyvänsä kirkossa lähinnä äänestämässä. Päivi Lehtisalon mukaan kirkon sanomasta saa kuitenkin vaikeina hetkinä turvaa ja lohtua.

Juha ja Päivi Lehtisalo kävivät Tuomiokirkossa äänestämässä. He toivovat kirkolta nykyaikaisempaa linjaa.

Hän piti tärkeänä myös kirkon tekemää sosiaalityötä, mutta toivoi kirkolle ”modernimpaa linjaa”.

”Kyllä saavat ajatukset ja sisältökin vähän muuttua.”

Yksi äänestämään saapuneista oli hiljattain Tampereelle muuttanut Anni Rasilainen. Hänkin sanoi käyttävänsä itse kirkon palveluita vähän, mutta piti tärkeänä, että kirkko on vähäosaisten puolella.

”Monet tarvitsevat kirkkoa omaan uskoonsa, minä en. Voisin uskoa ilmankin.”

Anni Rasilainen valitsi ehdokkaan, joka oli hänelle tuttu. ”Vaalikoneesta varmistin, että ajatukset osuvat yksiin.” Rasilainen koki velvollisuudeksi äänestää, kun kerran maksaa kirkollisveroa.

Sielunhoitoa tapakristityille

Kirkon ja valtion erottamista toisistaan halusi Ika Tuominen. Hän toivoi, että kirkko keskittyy enemmän ihmisten arkeen ja vähemmän politikointiin.

”Kirkon tulisi edistää Jumalan ja Raamatun sanomaa siitä, että lähimmäistä pitäisi rakastaa, vaikka se lähimmäinen olisi eri mieltä kanssasi.”

Hän sanoi löytäneensä itse kirkon nuorisotyön kautta ja toivoi, etteivät tulevat päättäjät leikkaa ainakaan siitä. Tärkeitä ovat myös ruokatuki ja sielunhoito.

”Moni unohtaa, että papeille voi puhua ihan mistä vain, vaikka olisi vain tapakristitty.”

Ika Tuominen äänesti ehdokasta, joka suhtautuu myönteisesti samaa sukupuolta olevien siunaamiseen avioliittoon.

Seurakuntavaalit 2022

Tällaista valtaa valituilla on

Vaaleissa valitut luottamushenkilöt päättävät seurakunnan tai seurakuntayhtymän toimintaan, hallintoon ja talouteen liittyvistä asioista. Näihin kuuluvat:

Seurakunnan kirkollisveroprosentti ja kirkollisveroina kerättyjen rahojen käyttö.

Kirkkojen ja muiden seurakunnan tilojen rakentaminen ja korjaaminen.

Monet työntekijävalinnat ja uudet virat.

Seurakunnan toiminnan painotukset ja tilojen käyttö.

Luottamushenkilöt myös valitsevat maallikkoedustajat kirkolliskokoukseen, joka päättää kirkon oppiin liittyvistä kysymyksistä ja koko kirkon taloudesta.

Tampereella valta on jakautunut. Yhteinen kirkkovaltuusto päättää seurakuntayhtymän asioista ja seurakuntaneuvostot paikallisesta toiminnasta.

Lähteet: seurakuntavaalit.fi ja tampereenseurakunnat.fi

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut