23 omakotitonttia nyt tarjolla Ylöjärvellä suositulta alueelta – Kerro, miten hintojen nousu vaikuttaa rakentamissuunnitelmiisi

Ylöjärven kaupungilla on marraskuun viimeiseen päivään asti haettavissa 23 omakotitonttia. Kaupunki uskoo, että hakijamäärä on todennäköisesti tälläkin kertaa todella suuri. Tampereella päättyy maanantaina tonttihaku, jossa hakijalla voi olla viime vuosia paremmat mahdollisuudet saada tontti. Vastaa rakentamiskyselyyn tämän jutun lopussa.

Ylöjärven Siivikkalassa aiemmin arvotuille tonteille on jo noussut rakennuksia. Tontti-insinööri Markus Hagelbergin mukaan yleinen taloudellinen epävarmuus ei ole aiheuttanut piikkiä, joka näkyisi aiemmin arvottujen tonttien varausten perumisina Ylöjärvellä. Kuva on otettu viime syksynä.

15.11. 5:30

Aamulehti

Ylöjärvellä odotetaan suurimman kiinnostuksen kohdistuvan tänäkin vuonna Siivikkalan koulun pohjoispuolella sijaitseviin tontteihin. Ylöjärven kaupungin omakotitalojen haku käynnistyi 1. päivä marraskuuta ja kestää marraskuun viimeiseen päivään.

”Sijainti on keskeinen tekijä, joka vaikuttaa tonttien kysyntään. Ihmiset kokevat Siivikkalan alueen sen verran viihtyisänä, että sinne halutaan”, sanoo tontti-insinööri Markus Hagelberg Ylöjärven kaupungilta.

Lue lisää: Tässä ovat Pirkanmaan suurituloisimmat asuinalueet: iso muutos 20 vuodessa – ”Hyvätuloiset ovat valmiita maksamaan mielikuvasta, että asuvat tietyllä alueella”

Omakotitalotontteja on haettavana 23 kappaletta, joista 17 Siltatien alueella ja 6 Siivikkalan koulun pohjoispuolella. Tontit ovat kooltaan 850–1 026 neliömetriä ja niillä on rakennusoikeutta 240 kerrosneliömetriä.

”Toivomme, että kiinnostuneita on niin paljon, että haettavana olevat kohteet saavat jokainen ainakin yhden hakijan.”

Hagelberg uskoo, että kiinnostuneita riittää. Viime vuonna 27:ää tonttia haki 500–600 hakijaa. Yleisen taloudellisen tilanteen epävarmuus saattaa karsia joitain hakijoita, mutta kokonaiskuvaan se tuskin vaikuttaa.

Kallein vuokra 3 660 euroa

Tontin voi joko vuokrata tai ostaa omaksi. Halvimman ostohinta on 48 840 euroa ja kalleimman 60 996 euroa. Kallein tontti sijaitsee Siivikkalassa, ja sillä on kokoa 884 neliömetriä. Tontin voi vuokrata 3 660 eurolla vuodessa.

Hagelberg ei osaa sanoa, onko kyseessä Ylöjärven kaikkien aikojen kallein omakotitontin vuosivuokra, mutta suurimpaan päähän se kuuluu.

Tonttia voivat hakea yksityishenkilöt, jotka eivät ole saaneet Ylöjärven kaupungilta viimeisen kymmenen vuoden aikana asemakaavatonttia. Muita kriteerejä ei ole.

Siltatieltä viime syksynä otetussa kuvassa ei rakennuksia vielä näy. Markus Hagelbergin mukaan ei ole viitteitä siitä, että Ylöjärvellä omakotitalojen rakentajilla jäisivät talohankkeet kesken. Joissain tapauksissa rakentajat ovat joutuneet kustannusten nousun vuoksi vaihtamaan materiaaleja edullisempiin.

Ylöjärvellä ei ainakaan tällä hetkellä ole käytössä vastaavaa pisteytystä, jollaisen Tampere on päättänyt ottaa käyttöön. Siinä tamperelaisuudesta ja lapsien lukumäärästä saa hakuvaiheessa pisteitä.

Hagelbergin mukaan Ylöjärvellä ei ole myöskään tehty linjausta, että pisteytystä ei voitaisi ottaa käyttöön, vaan asia ratkaistaan kunkin tonttihaun kohdalla erikseen.

Tampereella voi tulla laskua

Tampereen kaupungin tonttihaku päättyy maanantai-iltana minuuttia vaille puolen yön. Väliaikatietojen perustella näyttää siltä, että tontteja ei tänä vuonna haeta ihan yhtä kiihkeästi kuin viime vuonna.

Kiinteistötoimessa on mietitty, mahtaako yleinen talouden epävarmuus näkyä haussa.

”Toisaalta, aina kun meillä on tonttihaku, jonkin sortin epävarmuustekijöitä on ilmassa. Siitä huolimatta meidän tontit ovat joka vuosi enemmän tai vähemmän kiinnostaneet. Monet todella haluavat sen tontin”, sanoo kiinteistötoimen toimistosihteeri Jaana Rimpi-Muhonen.

Tontteja on ollut haettavana 82 eli enemmän kuin ainakin parina edellisenä vuotena. Tonttia hakeneella saattaakin olla arvonnassa nyt edellisvuosia paremmat mahdollisuudet saada tontti.

Lopullista hakemusten määrää ei vielä maanantaina tiedetty, mutta Rimpi-Muhonen arvioi, että kaikki kolme haussa olevaa kaupunginosaa ovat kiinnostaneet hakijoita. Hervantajärvi on ollut aiempina vuosina suosittu. Holvastista ei ole vähään aikaan ollut tontteja tarjolla, ja siellä valmiiksi rakennettu ympäristö lienee kiinnostanut hakijoita.

Ojalasta on ollut ensimmäistä kertaa vuokratontteja haettavana. Rimpi-Muhonen sanoo, että kiinteistötoimessa odotetaan mielenkiinnolla, millaisen suosion uusi kaupunginosa saa. Vertailukohtaa voi ehkä hakea naapurikaupunginosasta Kangasalan Lamminrahkasta, jossa viime syksynä oli haettavana yhdeksän tonttia. Tonteille oli 272 hakijaa.

Ohjeita

Näin haet tonttia

Ylöjärven omakotitonttien hakemuksen viimeinen jättöaika on keskiviikko 30.11.2022 kello 15.

Tonttia voivat hakea vain yksityishenkilöt, jotka eivät ole saaneet Ylöjärven kaupungilta viimeisen kymmenen vuoden aikana asemakaavatonttia.

Tontteja haetaan sähköisesti Ylöjärven kaupungin verkkosivustolta löytyvällä lomakkeella.

Tontit jaetaan arpomalla.

Arvontatilaisuuden aika ja paikka kerrotaan sähköpostilla tontin hakijoille.

Kaikille tonttia hakeneille ilmoitetaan sähköpostitse arvonnan tulos kahden viikon kuluessa tonttiarvonnasta.

Tontin saanut saa valita, ostaako vai vuokraako tontin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut