Tuuli riepotteli Pirkanmaata: Sähkökatkoja, uhkaavasti heiluneita rakennustelineitä, ajelehtiva alus ja useita kaatuneita puita

Tuulen voimakkuus heikkeni Pirkanmaalla iltaa kohti.

Yksi Pirkanmaan pelastuslaitoksen tehtävistä oli Kyttälänkadun ja Aleksanterinkadun kulmauksessa Tampereella. Rakennustelineet pysyivät kuitenkin paikoillaan kovasta tuulesta huolimatta. Pelastuslaitos oli avustamassa telineiden tukemisessa. Tältä paikalla näytti lauantaina iltapäivällä.

12.11. 16:38 | Päivitetty 14.11. 10:38

Aamulehti

Kova tuuli riepotteli Pirkanmaata lauantain aikana, mutta ei onneksi niin pahasti kuin mihin Pirkanmaan pelastuslaitos varautui, tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Jari Hiltunen kertoi hieman ennen kello 16:tta.

Pelastuslaitosta kuitenkin tarvittiin useilla tehtävillä. Pelastuslaitos oli ennaltaehkäisemässä rakennustelineiden kaatumisia ja näin ollen mahdollisia vaaratilanteita Tampereen keskustan alueella kahdessa kohteessa. Toinen sijaitsi Kyttälänkadun ja Aleksanterinkadun kulmauksessa sijaitsevalla työmaalla ja toinen Lapinniemessä.

”Tuuli heilutti rakennustelineiden yläosia siinä määrin, että pelastuslaitos hälytettiin paikalle ja autoimme telineiden tukemisessa. Kevyen liikenteen väyliä myös turvattiin kohteissa. Rakennusliikkeet jatkoivat siitä”, Hiltunen sanoo.

Lempäälässä puolestaan oksa lensi kanavan kohdalla sähkölinjan päälle niin, että tilanteesta aiheutui valokaari. Sähkölaitos jatkoi tilanteen seuraamista.

Ratinassa puolestaan kookkaampi vene, Hiltusen mukaan Syvinki-niminen hinaaja pääsi kiinnikkeistään irti tuulen voimasta ja ajelehti Hatanpäälle. Pelastuslaitos irrotti aluksen kivikosta, ja miehistö ohjasi sen rantaan.

”Tuulen voimakkuus on ollut noin seitsemän metriä sekunnissa ja puuskissa tätä kovempi. Puoleen yöhön mennessä pitäisi rauhoittua. Tuuli kyllä puhaltaa edelleen illalla ja toisaalta tehtäviä voi ilmaantua, jos ihmiset lähtevät esimerkiksi kesämökkejä tarkastamaan”, Hiltunen arvioi.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan edelleen kello 17.46 sähköttömiä talouksia oli usealla Pirkanmaan paikkakunnalla, ainakin Kihniössä, Orivedellä, Ruovedellä, Valkeakoskella ja Ylöjärvellä.

Iltaa kohden tuuli heikkeni, ja kello 19 jälkeen tuuli puhalsi enää 4–5 metriä sekunnissa. Hiltunen kertoi tuolloin, että pelastuslaitoksella oli ollut iltapäivän jälkeen enää pari tehtävää, jotka liittyivät puunraivaukseen. ”Hyvin hiljaista”, Hiltunen sanoo.

Hänen mukaansa tuuli taantuu ja heikkenee entisestään puolenyön jälkeen, joten yöstä on myös odotettavissa hiljainen. ”Oksia voi vielä tulla alas, mutta ei mitään ihmeellisempää.”

Lauantai oli vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen myös Pirkanmaalla, kuten muuallakin Suomessa.

Oikaisu 14.11.2022: Jutussa kerrottiin virheellisesti aiemmin, että Syvinki-alus ajautui Pyynikin suuntaan. Alus ajautui Hatanpäälle. Täsmennetty juttuun myös tieto, että pelastulaitos irrotti aluksen kivikosta, ja aluksen miehistö ohjasi sen rantaan.

Lue lisää: Suomessa täysin poikkeuksellinen sää lauantaina: marraskuun lämpöennätys rikki noin 25 mittausasemalla, myös Tampereella historiallisia lukemia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut