121 vastusti verotietojensa julkaisua Pirkanmaalla – Mukana tunnettuja nimiä ja ison tamperelaisyrityksen toimitusjohtaja

Verotietojensa julkaisemista vastustavia oli tänä vuonna selvästi vähemmän kuin viime vuonna.

Aamulehden verokone avautuu keskiviikkona 9. marraskuuta. Tänä vuonna tietojensa piilottamista pyysi 121 pirkanmaalaista.

9.11. 6:00

Aamulehti

Verotietojensa julkaisua veropäivän listauksessa vastusti tänä vuonna 121 pirkanmaalaista. Vastustajia on nyt lähes sata vähemmän kuin viime vuonna.

Suomalaisilla on ollut mahdollisuus vastustaa verotustietojensa luovuttamista tiedotusvälineille vuodesta 2019 alkaen. Julkisella listalla ovat ne, joiden verotettavat tulot ovat yli 100 000 euroa.

Lue lisää: Ketkä olivat viime vuoden suurituloisimpia? – Aamulehden verokone aukeaa keskiviikkoaamuna

Vuonna 2019 reilut 200 henkilöä pyysi verottajaa poistamaan nimensä medialle toimitettavalta listalta. Seuraavana vuonna 2020 tietojensa piilottamista pyysi yli 4 000 henkeä. Lopulliselta listalta puuttui tuolloin 315 pirkanmaalaisen tiedot.

Sen jälkeen tietojensa luovuttamista vastustaneiden määrä on laskenut tasaiseen tahtiin. Viime vuonna listalta puuttui yli 2 300 nimeä, joista pirkanmaalaisia oli 209.

Tällä kertaa tietojensa piilottamista pyysi yhteensä 1 688 henkilöä. Pyynnöistä hyväksyttiin 1 678. Pirkanmaalaisia on tässä joukosta 121.

Tausta

Verotietojen julkaisun vastustaminen

Medialle luovutettavilta verotietojen listoilta puuttuu tuloverotuksen julkiset tiedot niistä henkilöistä, jotka ovat vastustaneet tietojensa luovutusta ja joiden pyynnön Verohallinto on hyväksynyt.

EU:n yleinen tietosuoja-asetus mahdollistaa tietojen luovutuksen vastustamisen.

Ensimmäiset vastustamispyynnöt tehtiin 2019. Aamulehti julkaisee piilotettuja verotietoja, koska verottajan kanta on vastoin lainsäätäjän tahtoa ja kaventaa kansalaisten tiedonsaantioikeutta.

Verotiedot antavat tietoa siitä, miten erilaisissa ammateissa ansaitaan, kuinka erilaisista työtehtävistä ja suorituksista palkitaan, miten suurituloiset ovat vaurastuneet, millaisia vaurastumisen mahdollisuuksia ylipäätään on olemassa ja millä tavalla verotaakka jakautuu.

Tuloverotuksen julkiset tiedot vuodelta 2021 julkaistaan keskiviikkona 9. marraskuuta.Tiedot päivittyvät Aamulehden verokoneeseen heti keskiviikkona aamulla osoitteessa aamulehti.fi/verokone.

Tietonsa piilottaneet Pirkanmaalla

Nimensä listalta piilottaneiden joukossa on muun muassa tamperelaisen turvallisen digitalisaation ja automaation yrityskonsernin Insta Groupin toimitusjohtaja Henry Nieminen.

Tietojensa piilottamista pyysivät myös esimerkiksi kangasalalainen Saarioisten elintarvikeyhtiön omistajasukuun kuuluva Riikka Avotie, Lujatalo oy:n kehitysjohtaja Tuija Schmidt sekä Lujatalon ja Lujabetonin hallituksen jäsen ja ravitsemusasiantuntija Mirja Vainikainen. Schmidtillä ja Vainikaisella oli vuoden 2020 verotietojen perusteella miljoonatulot.

Tietonsa piilottaneiden listalla on myös Donald Hopper, joka toimii yrittäjänä yhdessä puolisonsa kanssa Eva Global -nimisessä startupissa. Yritys valvoo sähköautojen latausverkkoa ja toimii autoilijoiden teknisenä tukena. Yrityksen pääkonttori toimii Tampereella.

Lue lisää: Tamperelainen Niina Hopper sai kolme vuotta sitten arkea helpottavan liikeidean – nyt se on käytössä 40 000 paikassa ympäri Eurooppaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut