Oletko ihmetellyt tynkää siltaa paraatipaikalla Lempäälässä? Yli kolme vuotta keskeneräisenä nököttänyt silta vihdoin ensi vuonna käyttöön

Lempäälässä keskustassa junaradan ylittävä Telkäntaipaleen silta on seissyt keskeneräisenä ja käyttämättömänä yli kolme vuotta. Nyt työt sillan loppuosan rakentamiseksi ovat käynnissä. Tavoitteena on, että silta olisi käytössä ensi vuonna.

Näky keskeneräisestä Telkäntaipaleen sillasta on tuttu monelle Lempäälän keskustassa käyneelle. Radan yli kulkevan sillan ensimmäinen osa on ollut paikoillaan jo yli kolme vuotta. Tältä sillan yllä näytti toukokuussa 2021. Taustalla kohoaa Lempäälä-talo.

3.11. 16:33

Aamulehti

Lempäälän keskustassa yli kolme vuotta keskeneräisenä nököttäneen Telkäntaipaleen ylikulkusillan valmistuminen ja käyttöönotto alkaa vihdoin olla lähellä.

Sillan länsipuolisten yhteyksien varsinainen rakentaminen alkoi lokakuun alussa. Ennen tätä alueella tehtiin erilaisia valmistelevia töitä. Tavoitteena on, että silta saataisiin käyttöön ensi vuonna. Tarkempi aikataulu riippuu nyt kuitenkin säästä.

”Jos huonosti käy ja tulee kovat pakkaset, betonitöitä ei voi tehdä ja valmistuminen venyy keväälle”, sanoo hankejohtaja Lari Laakso. Hän vastaa Lempäälän kuntakeskuksen kehittämisestä.

”Jos on tällaista ilmaa, avajaisia päästään varmasti viettämään jo alkuvuodesta.”

Laakson mukaan työmaalla tehdään nyt osittain lämmitettävää ramppia Tampereentieltä lähestymissillalle ja portaita Mainiemenkujalta sillalle. Mainiemenkuja kulkee lähestymissillan länsipuolen päädystä pohjoiseen Asematielle.

Lempäälän Telkäntaipaleen sillan ensimmäinen osa nostettiin paikoilleen jo huhtikuussa 2019. Noin 30-metrinen osa painoi lähes 70 tonnia. Paikalleen nostamisen jälkeen siltaa ei ole vielä koskaan käytetty.

Piti olla jo käytössä

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Telkäntaipaleen sillan pitäisi olla jo käytössä.

Sillan rautatien ylittävä, noin 30-metrinen osuus nostettiin paikoilleen huhtikuussa 2019. Tällöin sillan kustannusarvioksi kerrottiin 2,5 miljoonaa euroa ja sen arvioitiin olevan käyttökunnossa kesällä 2019.

Sillan rakentaminen kuitenkin keskeytyi valituskäsittelyjen vuoksi. Sillan jatkeeksi oli kaavailtu ramppia ja amfiteatteria, mutta suunnitelmista valitettiin hallinto-oikeuteen. Ilman ramppia sillalle ei ole pääsyä radan länsipuolelta. Ensimmäinen osa siltaa onkin siis nököttänyt käyttämättömänä yli kolme vuotta.

Lempäälä toivoi saavansa sillan käyttöön viimeistään tammikuussa 2021, kun sillan itäpäädyn viereinen Lempäälä-talo vietti avajaisiaan. Lempäälä-talosta löytyy muun muassa kunnan virastotilat, pääkirjasto ja pysäköintihalli.

Lopulta sillan suunnittelutöitä päästiin jatkamaan noin vuosi sitten, kun korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituslupahakemuksen. Elokuussa sillan länsipuolisten yhteyksien rakentamisesta vastaavaksi urakoitsijaksi valittiin KVL-Tekniikka oy.

Tältä Telkäntaipaleen sillan länsipäässä näytti huhtikuussa 2021. Sillan toivottiin olevan tällöin jo käytössä, mutta toisin kävi. Nyt työt alueella ovat käynnissä.

”Palauttaa uskon”

Toisin kuin ensin suunniteltiin, sillalle rakennetaan nyt vain suoraa ramppia. Alkuperäisestä ajatuksesta amfiteattereineen on siis luovuttu. ”Asiasta on tehty poliittinen päätös”, sanoo hankejohtaja Lari Laakso. ”Nyt tehdään vain ramppi ja liittymät Mainiemenkujalle.”

Laakso kuvailee sillan rakentumisella olevan suurta merkitystä koko Lempäälän kuntakeskuksen kehittämisellä. Silta yhdistää rautatien itä- ja länsipuolet ja tarjoaa esteettömän kulun radan yli Lempäälä-taloon.

”Tämä palauttaa uskon keskustan kehittämiseen ja siihen, että saamme länsipuolenkin siihen mukaan. Pääsemme takaisin alkuperäiseen ajatukseen siitä, että rakennamme molempia puolia keskustasta.”

Lue lisää: Torninosturit eivät katoa vähään aikaan Lempäälän ydinkeskustasta – uudet korttelit rakentuvat pääradan varteen pala palalta

Toiveena on, että myös rakentaminen sillan viereisellä tontilla pääsisi pian vihdoin alkamaan. Pirkan opiskelija-asunnot oy:n kohteen rakentamisen piti alkaa jo tänä vuonna, mutta rakentamisen kustannusten nousu on lykännyt töiden aloitusta.

”Nyt oletamme, että ensimmäinen talo alkaisi nousta ensi vuonna”, Laakso toteaa. Kyse on Lempäälässä uudenlaisesta yhteiskokeiluasumisesta. Talon asunnoista 60 prosenttia on varattu opiskelijoille, 40 prosenttia senioreille.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut