Oikeusministeriön vaalijohtaja: Pirkanmaa saa lisäpaikan eduskuntaan

Eduskuntatalo kuvattiin marraskuussa 2017.

1.11. 15:44 | Päivitetty 1.11. 16:01

Helsinki

Pirkanmaan vaalipiiristä valitaan eduskuntaan yksi edustaja lisää seuraavissa eduskuntavaaleissa. Asiasta kertoo STT:lle oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen. Lappi sen sijaan menettää yhden kansanedustajan ja Kaakkois-Suomi kaksi vuoden 2023 eduskuntavaaleissa. Lisäpaikat menevät Pirkanmaan lisäksi Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireihin. Paikkajaosta kertoi tänään myös MTV Uutiset.

Lue lisää: Pirkanmaan huikea vetovoima voi tuoda lisäpaikan eduskuntaan – Keskiviikkona selviää, saako vaalipiiri täydet 20 edustajaa

Vaalipiirien paikkamäärä riippuu siitä, paljonko kussakin vaalipiirissä asuu Suomen kansalaisia. Kevään eduskuntavaalien paikkamäärän pohjana käytetään väkilukutietoa sen kuun viimeiseltä päivältä, joka on kuusi kuukautta ennen vaalipäivää.

Näin ollen kevään 2023 eduskuntavaalien paikkamäärä pohjautuu maanantain eli lokakuun 31. päivän väkilukutietoihin. Jääskeläisen mukaan Digi- ja väestötietovirasto toimitti tiedot oikeusministeriöön tiistaina ja paikkajako vahvistetaan 10. marraskuuta.

”Se (vahvistus) on puhdas muodollisuus, koska luvut eivät miksikään enää muutu”, Jääskeläinen sanoo.

Lapin paikkamäärää putoaa kuuteen

Eduskuntaan valitaan keväällä Lapista kuusi kansanedustajaa nykyisen seitsemän sijaan ja Kaakkois-Suomesta 15, kun nykyinen määrä on 17. Vastaavasti Helsingistä eduskuntaan nousevien kansanedustajien määrä nousee keväällä 23:een nykyisestä 22:sta.

Uusimaa, paikkamäärältään Suomen suurin vaalipiiri, kasvaa entisestään 37 kansanedustajaan nykyisestä 36:sta. Pirkanmaan paikkamäärä nousee myös yhdellä 20:een.

Muiden maakuntien kansanedustajamäärät pysyvät samoina kuin ne olivat vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Suomessa on yhteensä 13 vaalipiiriä.

Kevään eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 2. huhtikuuta 2023.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut