Pirkanmaan demarien ehdokastilanne eduskuntavaaleihin yhä auki – Mitä tekevät Sanna Marin ja Lauri Lyly?

Kumpikaan Tampereen demarien ykköskaartiin kuuluvista poliitikoista ei ole vielä antanut ehdokassuostumustaan.

Demarien Pirkanmaan piirin ehdokaslistat lyödään lukkoon marraskuun aikana. Sanna Marinin ja Lauri Lylyn ilmoituksia ehdokkuudesta odotetaan yhä.

1.11. 17:02 | Päivitetty 1.11. 18:23

Aamulehti

Pirkanmaan sosiaalidemokraattien eduskuntavaalien ehdokaslista odottaa edelleen pääministeri Sanna Marinin ja Lauri Lylyn ilmoitusta.

Pirkanmaan demarit asettivat 22. syyskuuta 17 kansanedustajaehdokasta ehdolle ensi vuoden eduskuntavaaleihin, mutta täyttämättä jäi vielä kaksi paikkaa. Ne on varattu Marinille ja Lylylle. Kumpikaan Tampereen demarien ykköskaartiin kuuluvista poliitikoista ei ole vielä antanut ehdokassuostumustaan.

Pääministeri Sanna Marin kertoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina 23. lokakuuta pohtineensa puolueensa kanssa sitä, mistä vaalipiiristä hän asettuisi ehdolle eduskuntavaaleissa. Marinin mukaan hän on kallistumassa omaan vaalipiiriinsä Pirkanmaahan. Eduskuntavaalit poikkeavat kunta- ja aluevaaleista siinä, että ehdokkaaksi voi asettua missä vaalipiirissä tahansa. Marin ei vastannut Aamulehden viestiin ehdokkuudesta siihen mennessä, kun juttu julkaistiin. Marin oli vuoden 2019 eduskuntavaaleissa koko maan eniten ääniä saanut demariehdokas sekä Pirkanmaan vaalipiirin eniten ääniä saanut ehdokas. Hän sai ääniä 19 088.

Aluevaltuuston puheenjohtajana toimiva Lyly viestittää Aamulehdelle pohtivansa ehdokkuutta edelleen ja päättävänsä asiasta ennen marraskuun loppua. ”Positiivista kannustusta on tullut”, Lyly kirjoittaa. Lyly oli Pirkanmaan ääniharava viime talven aluevaaleissa. Hän sai ääniä 4 350.

Lue myös: Eduskuntavaalit 2023: Aikataulut, asetelmat, Pirkanmaan ehdokkaat ja kaikki oleellinen vaaleista

Piirihallitus päättää

Pirkanmaan sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandell sanoo, että piirin ehdokaslistat lyödään lukkoon marraskuun aikana. Järjestön piirikokous kokoontuu 26. marraskuuta. Ehdokaslistan täydentymiseen riittää kuitenkin pelkästään piirihallituksen kokous, joka voi Sandellin mukaan kokoontua hyvinkin nopealla aikataululla.

Kaikki riippuu siitä, milloin ehdokassuostumukset tulevat, Sandell sanoo. Seuraava demarien piirihallituksen kokous on jo keskiviikkona, mutta silloin päätöksiä ei tehdä.

Lisämausteensa puolueiden suunnitelmiin Pirkanmaalla tuo tiistaina varmistunut tieto siitä, että Pirkanmaan vaalipiiri saa nopean väestökasvun ansiosta yhden lisäpaikan eduskuntaan. Tämä tarkoittaa sitä, että myös enimmäisehdokasmäärä nousee 19:sta 20:een. Sandell kommentoi maanantaina, että lisäpaikka on demareiden kannalta positiivinen ongelma, ja puolue valitsee siihen ehdokkaan aiemmin ulos jääneiden listalta.

Lue lisää: Pirkanmaan huikea vetovoima voi tuoda lisäpaikan eduskuntaan – Tiistaina selviää, saako vaalipiiri täydet 20 edustajaa

Tausta

Eduskuntavaalit 2023

10. helmikuuta 2023 Äänioikeusrekisterin tietojen poimintapäivänä määritellään, missä vaalipiirissä äänestäjä on äänioikeutettu.

21. helmikuuta 2023 ehdokashakemukset jätettävä vaalipiirilautakunnille.

22.–25.3.2023 ennakkoäänestys ulkomailla.

22.–28. maaliskuuta 2023 ennakkoäänestys kotimaassa.

2. huhtikuuta 2023 vaalipäivän äänestys.

Päivitys 1.11.2022 kello 18.23: Päivitetty juttuun tiistaina varmistunut tieto siitä, että Pirkanmaan vaalipiiri saa nopean väestökasvun ansiosta yhden lisäpaikan eduskuntaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut