Graffiteja, oksentelua ja ruualla sotkemista – Kangasalan Kuohunparkin jopa viikoittainen ilkivalta saatiin aisoihin, kysyimme myös Tampereen tilannetta

Poliisin mukaan Kangasalla ilkivallasta epäiltyjä tekijöitä on saatu kiinni, ja asianosaiset ovat sovitelleet asiaa. Poliisi kommentoi asiaa niukasti, koska epäillyt ovat olleet alaikäisiä.

Aamulehden kuvaaja vieraili Kuohunparkissa heinäkuussa 2021, kun parkkitalo oli joutunut jälleen töhrinnän kohteeksi.

1.11. 7:06

Aamulehti

Kangasalla pysäköintitalo Kuohunparkkia vuosikausia vaivannut ilkivalta on saatu rauhoittumaan. Herttuan kiinteistöpalvelu oy:n isännöitsijä Toni Ketolainen kertoo sähköpostitse Aamulehdelle toimenpiteistä, joita on tehty tilanteen rauhoittamiseksi.

”Porraskäytävään asennettiin kameravalvontajärjestelmä ja kulkeminen kattokerrokseen sekä kellaritasolle estettiin. Koulujen alkaminen ja viilenevät illat ovat varmasti osaltaan rauhoittaneet tilannetta”, Ketolainen kertoo.

Viimeksi ilkivaltaa on ilmennyt syyskuussa. Ketolaisen mukaan ilkivalta oli kesän aikana viikoittaista, muun muassa graffitien tekemistä, roskaamista sekä sotkemista ruualla ja eritteillä. Kellarikerrokseen ja kattokerrokseen oli oksenneltu sekä virtsattu toistuvasti.

Toistuvat graffitipesut kuluttivat Kuohunparkissa seinät betonipinnalle, minkä takia koko porraskäytävä jouduttiin maalaamaan. Kustannukset tästä olivat tuhansia euroja.

Asiasta uutisoi ensimmäiseksi Kangasalan Sanomat.

Alaikäisten tekoja soviteltu

Ketolainen kertoo, että poliisille on tehty ilkivallasta rikosilmoituksia.

”Tekijät ovat pääosin nuoria, joilla ei ole ollut aikaisempaa tekemistä poliisin kanssa, joten tunnistaminen on haastavaa.”

Ketolaisen mukaan ilkivallasta aiheutuneet korjaus- ja siivouskustannukset vaaditaan aina täysimääräisesti tekijän korvattaviksi.

Ilkivallantekijät ovat pahimmillaan tyhjentäneet Kuohunparkissa 18 sammutinta parkkihalliin.

MIKÄ?

Kuohunparkki

Nelikerroksinen pysäköintitalo Kangasalan keskustassa. Noin 330 pysäköintipaikkaa.

Sijaitsee uimahalli Kuohun ja hotelli- ja asuinrakennus Asunto oy Kangasalan Kuohunlähteen naapurissa.

Avattiin joulukuussa 2019.

Kiinteistön osakepääoman omistaa Kangasalan kaupunki. Pysäköintitalo maksoi yli kahdeksan miljoonaa euroa.

Valittiin Kangasalan vuoden 2020 rakennushankkeeksi.

Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Tuomas Luhtaniemi kertoo, että viimeinen rikosilmoitus Kuohunparkista on kirjattu heinäkuun lopulla. Poliisi on kirjannut Kuohunparkin tapahtumista muutamia ilmoituksia epäillyistä vahingonteoista ja poliisin kenttäpartioiden hoitamista tehtävistä.

Luhtaniemen mukaan epäiltyjä tekijöitä on saatu kiinni, ja asianosaiset ovat sovitelleet asiaa. Poliisi ei kommentoi asiaa tarkemmin, koska epäillyt ovat olleet alaikäisiä.

Tampereella ei iso ongelma

Rikoskomisario Arto Partanen Tampereen rikostutkinnan esikäsittelyryhmästä kertoo, että Tampereella pysäköintihallien ilkivallasta tulee ilmoituksia poliisille jonkin verran, mutta ne eivät erotu muista keskustan kiinteistöistä erityisen ongelmallisina.

”Se ei ole meidän normaalikohinasta ainakaan tähän saakka tullut millään tavalla pintaan. Ei niitä niin paljoa ole.”

Partasen mukaan ongelmia voi aiheutua, jos nuoriso tai poliisille tutut asiakkaat löytävät paikan, jossa he saavat olla rauhassa ja pääsevät asettumaan sinne.

”Keskustan alue, jossa parkkihallit ovat, on aika hyvin miinoitettu erilaisella valvonnalla, jolloin isompaa ongelmaa ei pääse syntymään.”

Päihteillä on Partasen mukaan merkittävä rooli parkkihalleissa tapahtuvalle ilkivallalle ja vahingonteoille.

P-Frenckell on yksi Finnparkin pysäköintihalleista Tampereella. Kuva on joulukuulta 2019.

Finnpark valvoo tiloja 24/7

Tampereen kaupungin omistamalla Finnparkilla on Tampereen keskustassa lukuisia pysäköintihalleja. Finnparkin kiinteistöpäällikkö Pasi Nevalainen kertoo, että ilkivaltaongelma ei ole hallitsematonta. Lähinnä se on roskaamista ja töhertelyä.

Finnparkin kohteissa on valvontakameroita, joiden kuva välittyy ympäri vuorokauden auki olevaan valvomoon. Vartijat kiertävät sovitusti kohteissa, ja lisäksi valvomosta voidaan ohjata vartijat tarvittaessa tiettyyn paikkaan.

Finnparkin kiinteistöjohtaja Mikko Paavola kertoo, että Finnpark tekee lähtökohtaisesti kaikista ilkivaltatapauksista ilmoituksen poliisille. Osa vahingonteoista aiheutuneista kustannuksista on saatu perittyä tekijöiltä ja osa saatu korvauksina vakuutuksista. Loput jäävät yhtiön vahingoksi.

”Joka tapauksessa tästä aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia, jotka rasittavat yhtiötä turhaan. Tilanne on kuitenkin vielä hallinnassa kustannusten osalta, vaikka turhia kustannuksia ovatkin.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut