Hoivayritykset irtisanoivat Pirkanmaalla yhteensä lähes 400 paikkaa – hyvinvointialue vakuuttaa, ettei kukaan jää ilman hoivapaikkaa

Sopimusten pitkät irtisanomisajat antavat aikaa neuvotella. ”Palvelut turvataan asiakkaille.”

27.10. 20:38

Aamulehti

Pirkanmaalla hoivasopimuksia on irtisanonut usea hoivayritys, Attendon lisäksi Mainiokodit ja jokunen pienempi toimija. Irtisanomisissa on kyse lähes 400 asukaspaikasta.

”Pirkanmaan sopimuksista on irtisanottu hieman vajaa 400 asukaspaikkaa”, kertoo toimialuejohtaja Mari Patronen Pirkanmaan hyvinvointialueelta. Hän vastasi Aamulehden kysymyksiin sähköpostitse.

Irtisanomisajat sopimuksissa vaihtelevat puolesta vuodesta vuoteen.

Hyvinvointialue pyrkii neuvottelemaan Patrosen mukaan mahdollisimman pian sopimuksista. Neuvottelut käy hankintajohtaja Anniina Tirronen.

Mitä irtisanomiset tarkoittavat asukkaiden kannalta? ”Järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueelle vuoden alusta ja palvelut turvataan asiakkaille”, Patronen sanoo.

Hän kertoo, että irtisanotut sopimukset joudutaan joka tapauksessa kilpailuttamaan uudestaan tai liittää osaksi voimaan jääviä sopimuksia.

Hyvinvointialue on Patrosen mukaan kerännyt esitykset hinnankorotuksista. ”Niissä on merkittäviä, jopa useiden kymmenien prosenttien hinnankorotuksia.”

Hän muistuttaa, että valtio rahoittaa hyvinvointialueiden toiminnan vuoden 2023 alusta. Patrosen mukaan hoitajapula ei ole helpottanut hoivakodeissa Pirkanmaalla.

Lue lisää: Miten Attendon hoivakoti­sopimusten irtisanomiset näkyvät Pirkanmaalla? Aluejohtaja vastaa yhdeksään kysymykseen

”Ei ole hyvä tapa”

Pirkanmaan hyvinvointialueen sote-palveluiden johtaja Taru Kuosmanen kommentoi Helsingin Sanomille torstaina sopimusten irtisanomisia. ”Ei ole hyvä tapa hoitaa asioita”, hän tiivisti ajatuksensa.

Kuosmanen sanoo osanneensa odottaa hoivapalvelujen tuottajilta hinnankorotuksia, mutta sopimusten irtisanomiset olivat ikävä yllätys juuri, kun uudet hyvinvointialueet ovat vuodenvaihteessa aloittamassa.

Myös hän haluaa rauhoitella niitä asiakkaita ja heidän omaisiaan, joita irtisanomiset koskevat. ”Meidän nykyisissä sopimuksissa on kuitenkin puolen vuoden irtisanomisaika. Asiaa hoidetaan. Kukaan ei jää ilman hoivapaikkaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut