Työttömien työnhakijoiden määrä jatkaa laskuaan Pirkanmaalla – Kahdessa kunnassa työttömyysaste alle viisi prosenttia

Pirkanmaan työttömyysaste syyskuussa oli alle kahdeksan prosenttia. Työttömyys laski useassa eri kategoriassa, esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien määrä laski selvästi.

Työttömiä työnhakijoita oli tämän vuoden syyskuussa Pirkanmaalla noin 3 200 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Tampereen keskusta kuvattiin 11. elokuuta 2022.

25.10. 11:35 | Päivitetty 25.10. 14:00

Aamulehti

Pirkanmaalla työttömyys jatkaa yhä laskuaan. Työttömiä työnhakijoita oli syyskuussa noin 3 200 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, kerrotaan Pirkanmaan ely-keskuksen julkaisemassa työllisyyskatsauksessa. Muutos oli Pirkanmaalla maakuntien toiseksi suurin Uudenmaan jälkeen.

Pirkanmaan työttömyysaste oli syyskuussa 7,9 prosenttia. Se on Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan jälkeen maan kolmanneksi alhaisin. Koko maassa keskimääräinen työttömyysaste oli 8,8 prosenttia.

Syyskuussa Pirkanmaalla oli yhteensä 19 812 työtöntä työnhakijaa, mikä on 13,8 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Ennakointiasiantuntija Juha Salminen Pirkanmaan ely-keskuksesta kuvailee Pirkanmaan työttömyyden kehityksen suuntaa hyväksi. Esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien määrä on jatkanut laskuaan ja yli vuoden työttömänä olleita on 22 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Pirkanmaalla lomautettuna oli syyskuussa 692 ihmistä. Heidän määränsä laski vuoden takaiseen verrattuna 56 prosenttia.

Nuorten työttömyys helpotti

Alle 20- ja 25-vuotiaiden nuorten työttömyys on sekin helpottunut viime vuoteen verrattuna. Kyseisestä ikäryhmästä työttömänä oli syyskuussa 2 227 henkilöä, kun vuotta aiemmin heitä oli miltei 500 enemmän.

Yli 50-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä puolestaan laski vuositasolla 14 prosentilla eli 1 175 henkilöllä.

”Työttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrä laskee edelleen ja nuorten työllisyystilanne on helpottunut. Tilanne on hyvällä pohjalla ja uskon, että työttömyys pysyy alhaisena loppuvuonna”, Salminen sanoo.

Hän arvioikin, että vaikka maailmalla olisi edessä talvella mahdollisen taantuma, se ei ainakaan dramaattisesti lisää työttömyyttä Pirkanmaalla. ”Totta kai työttömyys voi meilläkin nousta silloin, mutta nousu ei ole niin dramaattinen.”

Jopa alle viiden prosentin

Kuntatasolla suurimmat muutokset tapahtuivat Lempäälässä, Pirkkalassa Punkalaitumella, Pälkäneellä, Sastamalalla, Vesilahdella ja Ylöjärvellä. Kaikissa näissä syyskuun työttömyysaste asettui alle kuuden prosentin.

Alle viiden prosentin päästiin Vesilahdessa ja Punkalaitumella. Ensimmäisessä työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 4,4 prosenttia, jälkimmäisessä 4,8 prosenttia.

Suurin prosentuaalinen alenema oli Pälkäneellä, missä työttömien työnhakijoiden määrä laski 29 prosenttia. Tampereella oli työttömiä 2 165 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Määrissä merkittävä ero

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin te-toimistoon edelleen merkittävä määrä, yhteensä 11 219 kappaletta. Eniten uusia avoimia työpaikkoja, 3 144 kappaletta, oli tarjolla rakennus-, korjaus- ja valmistustyössä.

Työttömien naisten ja miesten määrät erosivat syyskuussa toisistaan merkittävästi. Miesten osuus kaikista työttömistä työnhakijoista oli syyskuussa 55 prosenttia. Työttömien miesten määrä laski vuositasolla 16 prosenttia.

Työttömien työnhakijoiden määrä laski eniten palvelu- ja myyntityössä sekä rakennus- ja valmistustyössä että erityisasiantuntijoiden työssä yhteensä 1 798 henkilöllä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut