Nuoret puusepät ympäri maailman ottivat toisistaan mittaa Sveitsissä – Menestystä sai myös ylöjärveläinen Rasmus Joki: ”Aika huikea kokemus”

Ikaalisten käsi- ja teollisuusoppilaitoksessa opiskeleva Rasmus Joki haki oppia Sveitsin World Skills -kilpailusta. Seuraavaksi vuorossa ovat EM-kisat Puolassa.

Ylöjärveläinen hienopuusepäksi opiskeleva Rasmus Joki, 19, on menestynyt jo aiemmin Suomessa pidetyissä Taitaja-kilpailuissa, mutta nyt tasoa testattiin kansainvälisissä kilpailuissa Sveitsissä. Joki kuvattiin vuoden 2021 Taitaja-kisan yhteydessä.

19.10. 18:32

Aamulehti

Ylöjärveläinen puusepäntaito sai jälleen tunnustusta, kun kotimaisessa Taitaja-kisassa tänä vuonna omassa sarjassaan kultaa voittanut Rasmus Joki, 19, menestyi myös viime viikolla Sveitsin Baselissa järjestetyissä Wordl Skills -kilpailussa.

Palkintopallille Ikaalisten käsi- ja teollisuus­oppilaitoksessa ammattitutkintoaan suorittava Joki ei kuitenkaan kovatasoisessa kisassa yltänyt. Hän päätyi huonekalupuusepän sarjassa sijalle 12. Sarjassa oli kilpailijoita miltei kahdestakymmenestä eri maasta.

”Oli se aika huikea kokemus. Tuli opittua valmennuksen aikana ja itse kisoissakin tosi paljon”, Joki kertoo reissustaan. ”Hauska oli myös nähdä, millä tasolla oma tekeminen on kansainväliseen tasoon verrattuna.”

World Skills -kilpailu järjestetään tänä syksynä hajautettuna 15 maahan. Suomen 28-henkinen ammattitaito­maajoukkue kilpailee yhdessätoista eri maassa, joista yksi oli Sveitsi.

Lue lisää: Hermot trapetsilta, kipinä ukilta: Ylöjärveläisen kädentaitaja Rasmus Joen, 17, tähtäin on korkealla – ”Nälkä vain kasvaa syödessä”

Kiinnostus alkoi jo nuorena

Baselissa huonepuukalusepän sarjassa kilpailijat rakensivat kirjoituslipaston, joka tuli tehdä tarkkojen määritelmien mukaan.

Jokaisesta kilpailuun osallistuneesta maasta oli mukana alan asiantuntija. He arvioivat töiden jälkeä ja teknistä toteutusta. Sveitsissä Suomen edustukseen kuului lajin asiantuntijana Marko Varjos.

Kilpailumenestystään Joki selittää osaltaan omalla harrastuneisuudellaan ja kiinnostuksellaan puutöitä kohtaan. Hän sanoo kiinnostuksensa heränneen jo nuorena ennen alan opintoja. ”Paljon on tullut treenattua ja harjoiteltua.”

Seuraavat kansainväliset kisat ovat jo tiedossa. Ensi vuonna Joki lähtee Puolan Gdanskissa järjestettäviin ammattitaidon EM-kisoihin. Sen sijaan ammatillisesta näkökulmasta tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä avoinna.

Joki suoritti keväällä loppuun puuteollisuuden perustutkinnon, mutta työn alla on vielä oppisopimuksen avulla suoritettava ammattitutkinto. ”Ajattelin ainakin vielä hetken aikaa olla töissä, ja katsoa, josko kiinnostaisi vielä jatkokouluttautua. Ainakin mestarintutkinto kiinnostaisi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut