Ylöjärvi aikoo lopettaa ongelmalliset lasten hammaslääkäri­kyydit – tietosuojan vuoksi kuski ja opettajat eivät ole saaneet kyyditettävien nimiä

Ylöjärvellä on ollut käytäntönä, että muutamien koulujen 5. ja 8. luokan oppilaille on järjestetty taksikyydit koululta hammaslääkärille.

15.10. 7:00

Aamulehti

Kouluterveydenhuollon palveluihin kuuluvat suun terveystarkastukset 1., 5. ja 8. luokan oppilaille. Ylöjärvellä on ollut vuosia käytäntönä, että 5.-luokkalaisille Metsäkylän, Takamaan, Vahannan, Siivikkalan ja Mutalan kouluista sekä 8.-luokkalaisille Metsäkylän koulusta järjestetään määräaikaistarkastusta varten koulun ja hammashoitolan väliset taksikyydit.

Nyt näiden kuljetusten tulevaisuus on vaakalaudalla. Ylöjärven perusturvalautakunnan ensi tiistain kokouksen esityslistalla on esitys taksikyytien lakkauttamisesta.

Perusturvalautakunnan esityslistassa kerrotaan, että taksikyytien järjestäminen vaatii ison panoksen apulaisosastonhoitajan työajasta ja että taksikyydit eivät ole toimineet tavoitellulla tavalla. Toistuvasti on käynyt niin, ettei osa oppilaista ole saapunut taksille. Toisinaan taas tilattu taksi ei ole saapunut.

Ylöjärven terveys- ja sosiaalijohtajan Anne Santalahden mukaan suurin ongelma on ollut se, kun opettajalle tai kuskille ei voida tietosuojan vuoksi antaa niiden oppilaiden nimiä, jotka hammaslääkäriin ovat lähdössä.

Käytäntö on ollut, että oppilaalle varataan aika ja ajanvarauksesta ilmoitetaan kirjeellä kotiin. Kirjeessä kerrotaan, mihin aikaan taksikyyti lähtee koululta. Koulusihteerille puolestaan ilmoitetaan, että tiettynä päivänä ja tiettynä kellonaikana taksi hakee koululta tietyn oppilasmäärän.

Bussilla tai huoltajan kyydillä

Ajatuksena siis on, että kuljetukset määräaikaistarkastuksiin siirrettäisiin huoltajien vastuulle, mikäli esitys menee läpi. Ylöjärven naapurikunnissa vastaavasta taksikyytijärjestelmästä on luovuttu jo aiemmin.

Terveydenhuoltolain mukaan kunta vastaa oppilaan matkakustannuksista koulusta hammashoitolaan ja takaisin. Kunta on velvollinen maksamaan kuljetuksesta kulukorvauksen, mikäli kuljetuksen järjestää oppilaan huoltaja.

”Ei ole tarkoitus eriarvoistaa lapsia. Se ei tarkoittaisi sitä, että lapsi jäisi pois hammastarkastuksesta, jos huoltaja ei pääse kyyditsemään tai jos huoltajalla ei ole autoa. Kyllä se kuljetus sitten järjestetään jollain muulla tavalla”, Santalahti sanoo.

Santalahden mukaan esityksen taustalla on myös halu luoda tiiviimpää yhteistyötä huoltajien ja suun terveydenhuollon välille.

Ylöjärvellä on pohdittu ratkaisuksi myös liikuteltavaa hoitoyksikköä, jolla työpari hammashoidosta menisi kouluihin tekemään määräaikaistarkastukset. Vastaava liikuteltava hoitoyksikkö on käytössä esimerkiksi Nokialla ja Sastamalassa.

”Liikuteltavasta yksiköstä on hyviä kokemuksia esimerkiksi Itä-Suomesta. Se voisi olla hyvä ratkaisu, mutta tässä vaiheessa meidän kannattaa odottaa, että tuleva hyvinvointialue ottaa asiaan kantaa. Toivottavasti idea etenee sitten hyvinvointialueella”, Santalahti sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut