Suositulle ulkoilureitille ilmestyi rivo veistos Valkeakoskella – Katso kuva: Kuka muovaili tervalepän kannon uusiksi?

”Ehkä siihen olisi voinut muotoilla pöllön tai karhun. Silloin kaikki olisivat olleet tyytyväisiä”, metsäinsinööri Markku Mäkinen Valkeakosken kaupungilta pohtii.

Riippusiltojen lenkille ilmestyi omalaatuinen veistos. Metsäinsinööri Markku Mäkinen Valkeakosken kaupungilta veikkaa, että se on saatettu tehdä moottorisahalla.

3.10. 16:10

Todennäköisesti viikonlopun aikana Valkeakosken perinteinen riippusiltojen lenkki sai uuden nähtävyyden – ainakin toviksi. Keskelle lankuin katettua kulkureittiä ilmestyi puusta veistetty penispatsas.

Veistos tehtiin korkeaan kantoon, joka jäi reitille, kun paikalta kaadettiin keväällä pystyyn kuollut tervaleppä. Riippusiltojen lenkin lankutettu kansi on aikoinaan rakennettu puun ympärille.

Metsäinsinööri Markku Mäkinen Valkeakosken kaupungilta kertoo, että kaadetusta puusta jätettiin väliaikaisesti jäljelle reilu metrinen kanto, jotta kantoon ei kompuroitaisi vahingossa. Ajatuksena oli, että kanto poistettaisiin kokonaan ja kansilankutus korjattaisiin ensi keväänä muiden mahdollisten korjauksien yhteydessä. ”Ei tullut mieleenkään, että kantoa hyödynnettäisiin taiteeseen”, Mäkinen kertoo.

Maanantaiaamulla puhelimitse tavoitettu Mäkinen kertoo lähtevänsä paikalle metsurin kanssa. ”Nyt meidän täytyy käydä tuhoamassa teos. Oletan, että se on jo moniin kuviin ikuistettu. Voimme ottaa taideteoksen talteen, jos joku sitä kaipailee.”

Mäkisen mukaan teoksen aihe ei ole sovelias reitille kulkevien lasten kannalta. ”Ehkä siihen olisi voinut muotoilla jotain muutakin, pöllön tai karhun. Silloin kaikki olisivat olleet tyytyväisiä.”

Metsäinsinööri ei osaa sanoa, kuka peniksen on veistänyt. Hän aprikoi, yrittääkö joku viestiä veistoksen kautta kaupungille, että kanto pitäisi poistaa reitiltä kokonaan.

Maanantaiaamun suunnitelman mukaan kanto pyritään sahaamaan mahdollisimman tasaiseksi niin, että jäljelle jäävä tynkä peittää puun takia kanteen jätetyn aukon. Keväällä katsotaan, millaisia korjaustarpeita Riippusiltojen lenkillä on ylipäätään ja silloin myös tervalepän jättämä aukko lankutukseen korjataan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut