Uusia virusmuunnoksiin tehoavia korona­rokotteita tuli Pirkanmaalle, influenssa­rokotteitakin jo jaossa

Tehosterokotukset koronavirusta vastaan alkavat ensi viikolla Tampereella.

Koronaviruksen tehosterokotukset alkavat 3. lokakuuta Hatanpään rokotusyksikössä. Kuva on heinäkuulta ilman ajanvarausta annetuista rokotuksista.

30.9. 17:51

Aamulehti

Pirkanmaa on saanut ensimmäisen erän uusia rokotteita, jotka on räätälöity uusia koronaviruksen muunnoksia vastaan. Sairaanhoitopiirin sairaala-apteekki hoitaa niiden hankinnan ja jakelun kuntiin.

”Kaikkia koronarokotteita on nykyisin hyvin saatavissa”, kertoo sairaala-apteekkari Leena Riukka.

Käytössä on uusi versio Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotteesta, joka tehoaa myös omikronmuunnoksiin. Käyttöön on tulossa myös Modernalta muunnoksiin tehoava rokote.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee uutta tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Jo saatujen rokotteiden määrällä tai sairastetulla taudilla ei enää ole merkitystä. Sen sijaan 60–64-vuotiailla perusterveillä sairastettu tauti lasketaan yhdeksi annokseksi.

THL:n mukaan tehostetta tarvitsevien kannattaa ottaa se vasta marras–joulukuussa yhdessä influenssarokotteen kanssa. Kunnat päättävät kuitenkin rokotusaikataulusta itse. Oman kunnan aikataulut voi katsoa kunnan verkkosivuilta. Tampereella voi hakea pelkän koronatehosteen jo ensi maanantaista eli 3. lokakuuta alkaen Hatanpään rokotusyksiköstä tai ajanvarauksella terveysasemilta.

Influenssarokotukset alkavat Tampereella 10. lokakuuta Hatanpään rokotusyksikössä ja 24. lokakuuta alkaen Tampereen ja Oriveden terveysasemilla. Neuvoloissa, kouluterveydenhuollossa, opiskeluterveydenhuollossa, kotihoidossa ja asumispalveluissa influenssarokotukset käynnistyvät marraskuussa.

”Ensimmäinen rokote-erä on saapunut, ja jakelu on tällä viikolla alkanut”, Riukka kertoo.

THL toimittaa influenssarokotteet sairaala-apteekkiin neljässä erässä. Noin kolmen viikon välein sairaanhoitopiirille tulee yhteensä noin 148 000 rokotetta. Käytössä on nyt Vaxigrip Tetra 0,5 millilitran injektioneste.

Tulevasta influenssakaudesta on ennakoitu hankalaa. Aiempina vuosina tartunnat ovat jakautuneet niin, että suunnilleen yksi kahdeksasta on sairastunut ennen vuodenvaihdetta ja seitsemän kahdeksasta vuodenvaihteen jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut