Ajattelitko saada takan hormin nuohotuksi ennen talvea? Voi jäädä haaveeksi – Nuohooja: ”Tiedän kollegoita, jotka ovat pistäneet puhelimet kiinni”

Nuohoojilla riittää niin paljon kysyntää, että kalentereista ei välttämättä löydy vapaita aikoja ennen marraskuuta, jos silloinkaan.

Tommi Korhonen nuohosi hormia Tampereen Hervannassa keskiviikkona. Hänen mukaansa selvin syy lisääntyneelle kysynnälle on sähkön hinnan nousu.

22.9. 7:00

Aamulehti

Jos aikoo tulevana talvena pienentää sähkölaskuaan polttamalla puuta takassa, nyt voi olla kiire. Nuohoojien tilauskirjat pullistelevat poikkeuksellisella tavalla. Kysyimme kolmesta Pirkanmaalla toimivasta nuohousyrityksestä, joko lisääntynyt kiinnostus puun polttoon näkyy.

Kyllä näkyy, sanovat kaikki. Järvinen yhtiöiden toimitusjohtaja ja nuohooja Kalle Järvinen on huomannut, että kalenterit ovat täynnä sekä heillä että kilpailijoilla.

”Jopa satojen kilometrien päästä tulee soittoja. Tiedän kollegoita, jotka ovat pistäneet puhelimet kiinni, koska loppuvuosi on ihan täynnä.”

Myös Caminin toimitusjohtaja Aki Kannusmäki sanoo, että kysyntä on tällä hetkellä kovaa. Ruuhka alkoi heti, kun sähkön hinnat lähtivät nousuun.

Syksystä on ylipäätään tullut nuohoojille sesonkiaikaa. Kolme vuotta sitten tehty lakimuutos lopetti piirinuohoojat, mikä johti siihen, että nuohoukset eivät enää jakaudu tasaisesti koko vuodelle.

Järvinen on toiminut yli 20 vuotta nuohousalan yrittäjänä ja sanoo, että nyt nuohous tilataan silloin, kun se tulee mieleen. Se tapahtuu ymmärrettävästi varsinkin lämmityskauden alla ja varsinkin nyt.

”Viime syksynä näki jo piikin, mutta se ei ollut näin hurja.”

Talvea kohti rauhoittuu

Yrittäjä Tommi Korhonen Hormiässästä sanoo, että hän ei pysty tällä hetkellä edes vastaamaan kaikkiin toiveisiin. Tilauksia on tullut niin paljon tavanomaista enemmän.

”Joudun tarjoamaan aikaa noin marraskuun puolesta välistä. Se menee monelle liian pitkälle.”

Lisää nuohoajia ei näin lyhyellä varoitusajalla saa mistään lisää, sillä kaikki ”kynnelle kykenevät” ovat jo töissä. Yrittäjät sanovat, että jos suinkin mahdollista, nuohous kannattaa nyt ajoittaa talvikuukausille.

"Ruuhka ei todennäköisesti samanlaisena jatku, vaan talvea kohti rauhoittuu”, Järvinen arvioi.

Tänä syksynä nuohousyritysten asiakkaina on ollut aiempaa enemmän niitä, jotka ottavat vuosia käyttämättömänä seisseen tulisijansa käyttöön. Nuohoojaa pyydetään tarkastamaan, ovatko tulisija ja hormi sellaisessa kunnossa, että niihin uskaltaa sytyttää tulet.

”Joka torpassa jossa tulisija on, se otetaan nyt käyttöön”, Järvinen sanoo.

Hän muistuttaa, että lain mukaan ammattilaisen on käytävä ennen käyttöönottoa tarkastamassa tulisija ja hormi, jos ne ovat seisseet käyttämättömänä vähintään kolme vuotta.

Jopa vaarallisia hormeja

Vakituisen asunnon käytössä oleva tulisija hormeineen on nuohottava vuoden välein. Kesämökillä nuohousväli on kolme vuotta, jos rakennusta ei käytetä ympäri vuoden.

Säännölliseen nuohoukseen kannustaa myös rahansäästö. Noki toimii eristeen tavoin ja vähentää tulisijan käyttäjälle luovuttaman lämpöenergian määrää.

"On tullut vastaan hormeja, joita ei ole käyty nuohoamassa kolmeenkaan vuoteen”, Korhonen kertoo.

Tommi Korhosen kokemuksen mukaan uudehkoissa taloissa hormit ovat hyväkuntoisia.

Piirinuohoojajärjestelmän aikana hormit nuohottiin säännöllisesti, jolloin ne säilyivät kohtalaisessa kunnossa. Nyt seikka on enemmän asujan omalla vastuulla.

Korhonen on huomannut, että uusissa rakennuksissa hormit ovat hyväkuntoisia, mutta vanhemmissa taloissa niistä ”rupeaa löytymään murheita”. Silloin tällöin vastaan tulee jopa vaarallisesti kuluneita hormeja.

”Aina on se huoli, kun niitä löytyy, että montako jää löytymättä”, Korhonen sanoo.

Nuohoojalla on velvollisuus ilmoittaa pelastuslaitokselle tulisijassa ja savuhormissa havaitsemansa viat, jotka voivat aiheuttavat tulipalon vaaran.

Ohjeet

Älä lämmitä takkaa liikaa

Tyhjennä tuhkat ennen takan sytyttämistä.

Tuo puut sisälle pari päivää ennen polttoa. Käytä vain kuivia puita.

Lado puut vaakatasoon.

Sytytä tuli puiden päältä.

Toisessa pesällisessä voi olla hieman enemmän puita ja hieman isompia kuin ensimmäisessä.

Käytä korkeintaan tulisijan valmistajan määrittelemä maksimimäärä puita yhdellä lämmityskerralla.

Älä polta roskaa.

Sulje piipun pelti vasta, kun kaikki kekäleet ovat lakanneet hehkumasta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut