Taysin vs. johtajaylilääkäri on helpottunut, kun potilasturvallisuuslaki etenee – ”Huoli on ollut aika iso”

PSHP:n superilaisia edustava pääluottamushenkilö Harri Järvelin puolestaan arvioi, että toteutuessaan laki on kuolinisku hoitoalalle hakeutumiselle.

Potilasturvallisuuslaki mahdollistaisi työtaisteluiden rajoittamisen ja turvaisi sen, että työntekijöitä on työnantajan käytössä riittävästi myös Taysissa.

14.9. 19:45 | Päivitetty 14.9. 20:18

Aamulehti

Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin vs. johtajaylilääkäri Eija Tomás on helpottunut siitä, että potilasturvallisuuslaki yritetään saada voimaan pikavauhtia. Hallitus julkaisi tiistaina esityksensä laista, jolla pyritään turvaamaan potilasturvallisuuden vähimmäistaso. Jos eduskunta hyväksyy lain, se mahdollistaa hoitajaliittojen työtaisteluiden rajoittamisen.

”On varmasti välttämätöntä saada se laki voimaan. Taysin toiminta on toistaiseksi jatkunut vielä lähes normaalisti, vaikka meilläkin on vuoronvaihto- ja ylityökielto päällä, jotka haittaavat toimintaa. Lain voimaantulo olisi helpotus tässä kokonaisuudessa. Huoli on ollut aika iso”, Tomás toteaa.

Hoitajajärjestöjen Superin ja Tehyn lakot ovat uhanneet lähiviikkoina teho-osastoja Hämeenlinnassa, Turussa ja Oulussa. Helsingin käräjäoikeus kielsi keskiviikkona väliaikaisella päätöksellä lakkojen aloittamisen näiden kolmen sairaanhoitopiirin alueella.

Taysissa oli jo ehditty aloittaa varautuminen siihen, että Hämeenlinnasta ja Turusta tulisi tehopotilaita Tampereelle hoidettavaksi. Turussa tilannetta oli määrä katsoa torstaina ja ryhtyä tyhjentämään teho-osastoa. Ennakoivasti siirtoihin ei kuitenkaan ole ryhdytty. ”Tiedossani ei ole, että yhtään potilasta olisi vielä tämän takia siirretty”, Tomás sanoo.

Alan vetovoima kärsii

Hoitajajärjestöt ovat vastustaneet esitystä potilasturvallisuuslaista, koska se mahdollistaa työntekijöiden määräämisen töihin. ”Osalle henkilöstöstä se tulee varmasti aiheuttamaan mielipahaa ja harmitusta. Toiveeni on, että palkkakiistaan löytyisi mahdollisimman pian sopu, joka tyydyttäisi molempia osapuolia. Saisimme työrauhan ja pääsisimme palaamaan tavalliseen arkeen”, Tomás toteaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin superilaisia edustava koordinoiva pääluottamushenkilö Harri Järvelin pelkää, että laki on kuolinisku hoitoalalle.

”Ei se tämän alan veto- ja pitovoimaa ainakaan paranna. Harva hakeutuu alalle, jossa työntekijöitä lähdetään pakottamaan.”

Super ja Tehy järjestävät perjantaina mielenosoituksen Helsingissä potilasturvallisuuslakia vastaan. Järvelinin mukaan Tampereella ei ole suunnitteilla paikallista mielenilmausta, vaan halukkaat voivat lähteä Helsinkiin.

Potilasturvallisuuslain olisi tarkoitus tulla voimaan heti, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. Laki olisi voimassa tammikuun loppuun asti.

Lue lisää: Tästä kiistellyssä potilas­turvallisuuslaissa on kyse: töihin vaikka sakon uhalla

Lue lisää: Eduskunta keskusteli potilas­turvallisuuslaista, Lindénin mukaan laki tarvitaan yhä

Lue lisää: Pääministeri Marin: Potilas­turvallisuus­lain käsittely jatkuu edus­kunnassa – vihreät ja vasemmistoliitto vastahangassa

Edit 14.9.2022 kello 20.17: Muokattu Tomásin ensimmäistä sitaattia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut