Yleisö ajettiin kahdeksi tunniksi ulos Parkanon valtuustosta, paikallis­lehden toimittaja sai tavarat mukaan ja kehotuksen lähteä kotiin – kysyimme, miksi asia käsiteltiin suljettujen ovien takana

Parkanon kaupunginvaltuusto päätti jättää pöydälle sovintoesityksen kaupungin ja Kolmostien Terveyden välillä. Yleisö ajettiin käsittelyn ajaksi ulos salista, ja paikallislehden toimittaja odotti salin ulkopuolella kaksi tuntia kuullakseen päätöksen.

12.9. 19:54 | Päivitetty 12.9. 20:51

Aamulehti

Yleisö poistettiin Parkanon kaupunginvaltuuston kokouksesta maanantai-iltana, kun valtuustossa alettiin käsitellä kaupungin ja Pihlajalinnan pääosin omistaman Kolmostien Terveyden välistä sovintoa koronavuosien kustannuksista.

Yleisö, mukaan lukien median edustajat, poistettiin salista, kun asiasta alettiin keskustella. Istunnon keskeyttämisestä kertoi ensimmäiseksi Ylä-Satakunta Twitter-tilillään.

”(Valtuuston) puheenjohtaja Kauko Turunen sanoi, että kokous keskeytetään ja ylimääräiset ulos salista”, kertoo paikalla ollut Ylä-Satakunnan toimitussihteeri Heikki Pettinen.

Kun väkeä poistettiin salista, Pettinen arveli, että käsittelyä jatketaan viimeistään, kun asiasta tehdään päätös. Hän jätti kameransa ja kannettavansa pöydälle ja siirtyi salin ulkopuolelle.

”Ajattelin, ettei se kauan kestä. Vähän ajan päästä kaupunginsihteeri tuli perässä ja kysyi, voiko tuoda tietokoneeni ja kameran pois”, Pettinen sanoo.

Tausta

Mistä on kyse?

Parkanon ja Kolmostien erimielisyydet koskevat korona-aikana eli vuosien 2020–2022 aikana kertyneitä kustannuksia. Niiden syntymisen perusteista ja vastuista on ollut runsaan vuoden ajan erimielisyyksiä.

Kaupunginhallitus on hyväksynyt elokuun lopussa 1,8 miljoonan euron sovintoesityksen ehdollisena. Esityksen teki Pihlajalinna.

Hyväksymisen ehtona on, että kaupunginvaltuusto myöntää yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunnalle lisämäärärahan.

Laitettiin pöydälle

Valtuuston päätös sovintoesityksen lisämäärärahasta oli asialistan viimeinen kohta. Pettinen päätti odottaa päätöksentekoa valtuustosalin ulkopuolella, koska valtuuston kokoukset ovat lähtökohtaisesti julkisia. Kello 19 jälkeen istuntoa käytiin yhä suljettujen ovien takana.

”Viimeksi, kun valtuuston puheenjohtaja käveli ohi, hän kehotti, että kannattaa lähteä kotiin ja soittelee sitten, mitä päätettiin. Kyllä minä odotan, että sinne vielä pääsee päätöksenteon kuulemaan.”

Kahden tunnin odotuksen jälkeen ovet viimein avattiin ja päätöksestä äänestettiin julkisesti. Päätös jätettiin pöydälle äänin 10–21.

Aamulehti kysyi Parkanon vs. kaupunginjohtajalta Hannu Marsilta, miksi esitys käsiteltiin suljetuin ovin.

Sovinto oli Pihlajalinnan esitys Parkanon kaupungille. Mars kertoo, että samanaikaisesti Pihlajalinnalla on kuitenkin samantyyppiset neuvottelut käynnissä myös Jämsän ja Mänttä-Vilppulan kanssa, ja siksi Pihlajalinna toivoi, ettei Parkanolle tehtyä esitystä käsiteltäisi julkisesti.

”Niin, että tätä ei avattaisi kaikille julkisuuteen, että se olisi huomenaamulla toisessa kaupungissa pöydällä.”

Marsin mukaan Parkanossa on tulossa todennäköisesti ylimääräinen valtuuston kokous kahden viikon sisällä. ”Jää hyvä tuumaustauko, mutta asiat eivät ehdi unohtua.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut