Haaveiletko tontista Lempäälässä? Asuntomessuille haetaan rakennuttajia ensi vuonna – lähistölle valmistuu hotelli ja ehkä myös junaseisake

Vuoden 2026 Asuntomessut rakennetaan Lempäälän Saikkaan Helsingin ja Tampereen välisen moottoritien kylkeen. Tulevaisuudessa alueelle tavoitellaan 350:tä asukasta ja mahdollisesti jopa junaseisaketta. Myös Ideaparkin suurien suunnitelmien on tarkoitus valmistua messuihin mennessä.

Saikan asuntomessualue rakennetaan nykyiselle kukkaniitylle Kuljuntien varteen, lähelle Tampereen-Helsingin-moottoritietä ja Ideaparkia.

8.9. 13:26 | Päivitetty 8.9. 15:55

Aamulehti

Lempäälän Saikkaan rakennettavan asuntomessualueen valmistelu on alkanut, ja ensimmäisten tonttien on määrä tulla kilpailutukseen ensi vuonna. Vuoteen 2026 mennessä Ideaparkin läheisyyteen on syntymässä noin 12 hehtaarin alue, jossa asuu tulevaisuudessa noin 350 asukasta. Alueelle tulee myös alakoulu ja päiväkoti.

Lue lisää: Lempäälä saa vuoden 2026 asuntomessut Ideaparkin naapuriin – Tältä alue näyttää nyt

Asuntomessualueen suunnitelmista, aikataulusta ja toteutuksesta kertoivat torstaina projektipäällikkö Pekka Seppänen, Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio sekä Ideaparkin toimitusjohtaja Visa Vainiola.

Mikä?

Saikan asuntomessualue

Pinta-ala noin 12 hehtaaria.

Rakennusoikeutta noin 27 000 kerrosneliömetriä.

Tuleva asukasluku noin 350 asukasta.

Asuntoja noin 160 kappaletta. Tontit jakautuvat seuraavasti:

  • Omakotitontit 22–24 kappaletta.

  • Rivi- ja paritalotontit 3 kappaletta.

  • Kaupunkipientalotontit 9 kappaletta.

  • Kerrostalotontit 4 kappaletta.

  • Koulu ja päiväkotitontti.

Tällä hetkellä asuntomessualueeksi suunniteltu alue on kukkaniittyä.

”Paljon on tullut kysymyksiä siitä, miten asuntomessualue tuli tällaiselle ehkä vähän poikkeukselliselle sijainnille”, Seppänen sanoo. Saikka valikoitui asuntomessualueeksi teeman vuoksi. Asuntomessujen yhtenä teemana on ilmastopositiivisuus.

Seppäsen mukaan teemaan voidaan tarttua eri tavoin. ”Paljolti huomio keskittyy siihen, mistä rakennetaan ja mistä siihen otetaan energia, mutta tosi iso asia on se, mihin rakennetaan.”

Saikassa Ideaparkin palvelut ovat lähellä ja julkisen liikenteen käyttäminen helppoa. Henkilöautoa ei välttämättä tarvita alueella asumiseen, mutta myös autolla liikkuminen on moottoritien läheisyyden vuoksi mahdollista.

Kunnanjohtaja Heidi Rämön mukaan myös lähijunaseisake on yksi mahdollisuus tulevaisuudessa.

”Meidän tavoitteenamme on saada Saikan yhteyteteen, Hakkarin–Vanattaran välille seisake pääradalle. Se vaatii tietyn määrän asukkaita. Asuntomessut on hyvä väline: alue rakentuu yhdellä kertaa tietyn aikataulun sisään.”

Aikataulu

Näin messualue syntyy

Syksyllä 2022 tehdään yhteistoimintasopimus ja messualueen suunnitelma. Asemakaavaan tehdään tarvittavat muutokset, ja alueen infra suunnitellaan.

Vuonna 2023 infran rakentaminen alkaa. Tontit kilpailutetaan ja rakentajat valitaan.

Vuonna 2024 tontit myydään, ja kunta käsittelee rakennusluvat. Koulun rakentaminen alkaa.

Vuonna 2025 alkaa talojen rakentaminen.

Alkuvuonna 2026 rakentaminen viimeistellään ja messurakenteet pystytetään alueelle kesän asuntomessuja varten.

Tavallisten ihmisten koteja

Kun Asuntomessuille rakennetaan taloja, suurimmassa osassa tulevat asukkaat ovat mukana jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Lisäksi joitakin koteja tulee yleensä myyntiin vielä messujen jälkeenkin. Asuntomessujen toimitusjohtajan Anna Tapion mukaan rakennuttajina on useimmiten tavallisia perheitä, jotka muuttavat taloon itse.

”Sen takia ne ovat niin kiinnostavia: ne ovat jonkun ihmisen koteja, ja pääset katsomaan heidän valintojaan ja suunnitelmiaan.”

Hakuvaiheessa huomioidaan Asuntomessujen teemat, joten tonttien haku on pikemminkin laatukilpailu kuin nopeuskilpailu. Ammattilaisista ja arkkitehdeistä koostuva raati pohtii, täyttävätkö hakemukset messuhankkeen suositukset.

Rakentamista pyritään rajoittamaan kuitenkin vain vähän. Asemakaava määrää, että verhoilujen tulee olla puuta, mutta muutoin vaatimukset ovat väljät.

”Pitää olla kunnianhimoiset, kiinnostavat suunnitelmat, ja niiden jälkikehittämiseen saa apuakin”, Tapio sanoo. Asuntomessujen ja kunnan työryhmä auttaa tonttien rakentajia suunnitelmissa.

On mahdollista, että osalle tonteista haetaan vielä jälkihaussa uusia hakijoita.

Ideaparkin suuret suunnitelmat valmiiksi

Ilmastopositiivisuuden lisäksi teemoina ovat myös yhteisöllisyys ja elämyksellisyys. Esimerkiksi päiväkodin ja koulun rakennuksesta pyritään tekemään yhteisöllinen harrastamisen paikka.

Suunnittelussa on myös mukana Ideapark, jonka tiloissa toimitusjohtaja Visa Vainiolan mukaan voi jo harrastaa noin 40:ää liikunta- ja kulttuuriharrastusta.

Ideapark aikoo myös saada aiemmin julkistetut suunnitelmansa uimahallista, hiihtopuistosta ja hotellista valmiiksi ennen asuntomessuja. Uimahalli-kylpylän ja hiihtopuiston on määrä valmistua 1,5 vuoden päästä. Myös hotelli ja elokuvateatteri on tarkoitus saada valmiiksi vuoteen 2024 mennessä.

”Uskomme, että tästä tulee aivan poikkeuksellinen. Ei pelkästään asuntomessuja tukeva alue, vaan asumisalue kokonaisuudessaan”, Vainiola sanoo.

Messut tuovat miljoonatulot

Kokonaisuudessaan Lempäälän asuntomessualue tulee arvion mukaan maksamaan kunnalle 2,1 miljoonaa euroa ja työllistää 7,5 henkilötyövuoden verran. Jos kuluista vähentää alueen tulot, joita on noin 0,75 miljoonaa euroa, nettomenoiksi jää 1,35 miljoonaa euroa. Arviot eivät sisällä alueen rakentamisen kustannuksia tai tonttimyynnistä saatavaa tuloa.

Kun messut järjestetään vuonna 2026, arvion mukaan tapahtuma itsessään tuo Lempäälään noin 7–12 miljoonan euron tulot.

Ennen asuntomessualueen toteutumista hyväksytty asemakaava vaatii pienen muutoksen, jolla lisätään omakotitontteja alueella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut