Maakuntajohtaja lataa suorat sanat riihen päätöksistä, joissa Pirkanmaa jää nuolemaan näppejään: ”Olen turhautunut”

Pirkanmaalle tärkeiden liikenneyhteyksien parantamiseen ei ole mainittavasti tulossa rahaa valtion ensi vuoden budjetissa.

Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen sanoo olevansa turhautunut, mutta työ jatkuu. Kuva on otettu marraskuussa vuonna 2021.

1.9. 18:29

Aamulehti

Hallitus tiedotti torstaina talousarvio­esityksestään ensi vuodeksi, mutta Pirkanmaan näkökulmasta tärkeistä läntisen Suomen liikennehankkeista ei esityksessä paljon puhuta. Vain Seinäjoen ja Kaskisen väliselle rataosuudelle luvattiin rahoitusta.

Pirkanmaalla toivottiin määrärahoja muun muassa Helsinki–Tampere-junaradan sekä valtatie 3:n ja valtatie 9:n parantamiseen. Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen ei voi käsittää, miksi rahaa pumpataan Itä-Suomeen, vaikka Länsi-Suomi on koko maan viennin veturi.

Lue lisää: Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeesi: Uusi tuki sähkön hinnan­noususta kärsiville, päiväkotimaksut laskevat, joulukuussa ylimäräinen lapsilisä – katso tästä kootut tiedot

”Esitys on pettymys. Olen turhautunut. Meillä on vakava julkisen talouden kriisi, mutta varaa laittaa kymmeniä miljoonia euroja julkista rahaa hankkeisiin, joiden tuottavuus ei ole paras mahdollinen. Yhtälö on outo.”

Ahonen viittaa hallituksen erityisiin panostuksiin Itä-Suomen kehittämiseen. Muun muassa Karjalan rata on saamassa rahoitusta. Kyse on Ahosen mukaan ilmiselvästi kompensaatiosta, jota annetaan Saimaan kanavan investointihankkeiden kariuduttua Venäjän hyökkäyksen vuoksi.

”Tässä maailmantilanteessa toivoisin, että tehtäisiin aluepolitiikan sijasta kansallista kasvun politiikkaa. Läntinen Suomi on suurelta osin vastuussa maan vaihtotaseen myönteisimmästä puolesta, mikä tarkoittaa, että läntisen Suomen tuottamalla talouden kasvulla rahoitetaan koko maan tarpeita.”

Koulutus sai rahaa

Edunvalvontapäällikkö Jouni Koskela on Ahosen kanssa samoissa tunnelmissa ja toivoo, että alueelle tärkeät tie- ja ratahankkeet muistettaisiin edes tulevissa lisätalousarvioissa.

Pirkanmaan liitto toivoi hallitukselta myös merkittäviä panostuksia koulutukseen ja työperäisen maahanmuuton edistämiseen. Koskelan mukaan sellaisia saatiin, kuten panostukset hoiva-avustajien kouluttamiseen ja ammatilliseen koulutukseen ylipäätään.

Vielä ei tiedetä, mikä osuus niiden saamasta rahoituksesta päätyy Pirkanmaalle. Määrärahat kohdentuvat aikanaan ministeriöiden ratkaisuilla.

Talousarvioesitys käsitellään valtioneuvostossa 19. syyskuuta.

Poimintoja

Opiskelijan ateriaan 25 senttiä lisää

Opiskelijoiden ateriatukea korotetaan 25 senttiä ateriaa kohden.

Ylimääräinen lapsilisä maksetaan lapsiperheille loppuvuoden aikana.

Yksityisen hoidon tuen hoitolisään esitetään 100 euron korotusta.

Työmatkavähennyksen korottaminen jatkuu. Vähennys on 30 senttiä kilometriä kohden vuonna 2023.

Perusopetukseen tulee yksi vuosiviikkotunti lisää B1-kieltä.

Lääkekattoon ei tehdä indeksikorotusta.

Yli 55-vuotiaiden työllisyyden edistämiseen ja työurien pidentämiseen varataan 58,5 miljoonaa euroa.

Poliisin toiminta säilytetään vähintään vuoden 2022 tasolla. Määrärahaa nostetaan 30,9 miljoonalla eurolla vuodelle 2023.

Lapsiin kohdistuvien rikosten kiireelliseen käsittelyyn ja lähestymiskiellon tehostamiseen osoitetaan määrärahoja.

Varaudutaan kokeiluun, jossa harvaan asutulle alueelle muuttavan amk-tutkinnon tai ylemmän korkeakoulututkinnon suorittavan opintolainasta hyvitetään noin 2 600 euroa vuodessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut