Koekalastuksen tulos: Ylöjärveläisen vesistön taimenkanta elpyi seitsemän vuoden rutistuksen jälkeen

Taimenet palasivat Siivikkalan Myllypuroon. Nyt kalakantaa varjellaan erilaisin keinoin.

Taimenten koekalastus suoritettiin Myllypurossa keskiviikkona. Tapahtumaan osallistui Markus Penttilä (vas.) Näsijärven lohikalayhdistyksestä, Sami Ojala Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä sekä Vesa Välimäki ja Antti Reponen, jotka ovat virtavesikunnostusverkoston jäseniä.

3.9. 7:14

Aamulehti

Ylöjärven Siivikkalaa halkovan Myllypuron taimenkanta on saatu elvytettyä seitsemän vuotta kestäneillä kunnostus- ja hoitotoimenpiteillä.

Taimenkannan muuttunut tilanne havaittiin keskiviikkona toteutetussa sähkökoekalastuksessa.

Heikki Holsti Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksestä kertoo, että koekalastus suoritettiin kuudella eri koealalla, joista yhden kesän ikäisiä taimenia nousi yhteensä 77 ja vanhempia yksilöitä 103.

Holsti sanoo, että koekalastuksen tulos on parempi kuin missään muussa Pirkanmaan alueen virtaavassa vesistössä, jossa taimenkannan hoitotoimenpiteitä on tehty.

Tuloksiin johtaneita parannuksia ovat olleet kutupaikkojen korjaus- ja parannustyöt sekä mätirasioiden lisääminen vesistöön vuosittain.

Ratkaisevassa roolissa taimenkannan kasvuun ovat olleet vapaaehtoiset sekä yhteistyötahoilta saatu taloudellinen tuki.

Myllypuron koekalastuksessa saatiin kesänvanhojen taimenten lisäksi myös 15-22 senttimetrin pituisia yksilöitä, jotka toivottavasti lähtevät Näsijärveen vaellukselle.

Uhkia on

Holsti sanoo, että vaikka luontaisesti lisääntyvien taimenten kanta on Myllypurossa nyt hyvä, voi se olla uhattuna, jos olosuhteet huononevat.

Taimenten tilannetta huonontavia tekijöitä voisivat olla kutupaikkojen ja vedenlaadun heikkeneminen. Yksi uhka on myös taimenten kalastaminen paitsi Myllypurosta, myös Näsijärvestä, johon vesistö on yhteydessä.

”Rasvaevällinen taimen on kalastuksella rauhoitettu. Jos sellaisen saa saaliiksi esimerkiksi vahingossa, pitää se välittömästi vapauttaa.”

Holsti kertoo, että hänen tietoonsa on tullut maanomistajan kautta, että taimenia olisi jo kalastettu Myllypurosta luvatta.

”Hän kertoi, että olisi mopoikäisiä ollut paikalla kalassa. Hän totesikin, että paikalle olisi hyvä asettaa kylttejä, jotka kertoisivat kalastuksen olevan kiellettyä ja tieto siitä leviäisi.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut