Energianeuvojat voivat tehdä pian kotikäyntejä Orivedellä – Pilottihanke auttaa ikäihmisiä kodin energiatehokkuuden parantamisessa

Pilottihankkeessa ovat mukana Pirkanmaalla Oriveden kaupunki ja Kanta-Hämeessä Lopen kunta. Hankkeen on tarkoitus auttaa ikääntyneitä helppoihin energian säästötekoihin.

Pilottihankkeen kotikäyntien tarkoituksena on auttaa ikääntynyttä asukasta tekemään helppoja parannuksia kodin energiatehokkuuteen esimerkiksi vaihtamalla lamppuja LED-lamppuihin. Kohdekäyntejä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi yhdessä kotihoidon kanssa.

31.8. 11:39

Aamulehti

Ikääntyneitä autetaan säästämään sähköä energianeuvonnan kohdekäynneillä Orivedellä Pirkanmaalla. Energianeuvojan käyntien on tarkoitus auttaa asukasta tekemään helppoja ja nopeita parannuksia kodin energiatehokkuuteen esimerkiksi tiivistämällä kodin ikkunoita ja vaihtamalla lamppuja LED-lamppuihin.

Kotikäynnit pyritään toteuttamaan halukkaille yhdessä kotihoidon kanssa. Käynneistä voidaan neuvotella myös yhdessä ikääntyneiden omaisten kanssa.

Kohdekäynnit ovat osa Energiaviraston rahoittamaa ja energianeuvonnan toteuttamaa kahden kuukauden pituista pilottihanketta, jonka tarkoituksena on kohdistaa energianeuvontaa kotitalouksiin, jotka kärsivät energian hinnan noususta keskimääräistä enemmän ja joissa energiatehokkuuden parantaminen voi olla omin voimin haastavaa.

Pilottihankkeessa ovat mukana Pirkanmaalla Oriveden kaupunki ja Kanta-Hämeessä Lopen kunta.

”Varsinaisia kohdekäyntejä vanhusten koteihin ei ole vielä tehty, mutta hanke on käynnistynyt ja neuvottelemme parasta aikaa kaupunkien ja kotihoidon kanssa siitä, kuinka löytäisimme kotitaloudet, jotka kaipaavat energianeuvontaa eniten”, kertoo Energiaviraston yli-insinööri Johanna Kirkinen.

Lue lisää: 25 vastausta huippukalliista sähköstä juuri nyt – poimi tästä rahanarvoiset vinkit

Ikääntyneiden energialaskut korkeimpia

Pilottihanke on ajankohtainen erityisesti nyt, sillä energian hinta on viime ja tänä vuonna noussut merkittävästi.

Energiaviraston tilastojen mukaan sähkön hinta oli vuonna 2021 kotitalouksille 25 prosenttia ja sähkölämmittäjille 35 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2020. Tänä vuonna esimerkiksi kaksivuotisten sähkösopimuksien hinnat ovat olleet ennätyskorkeita. Hintojen kasvun taustalla vaikuttaa inflaatio ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.

Lue lisää: Pirkkalalaisen Alapispan perheen sähkölasku uhkaa pian nousta hurjiin lukemiin – tällaisilla keinoilla he säästävät kustannuksissa sähkölämmitteisessä omakotitalossa

Kirkinen sanoo, että tämänhetkinen energian hinnan nousu on haaste kaikille, mutta tilastojen mukaan yli 64-vuotiaiden kotitalouksilla energialaskujen osuus menoista on ollut jo aiemminkin korkeampi kuin muilla kotitalouksilla. Tämän vuoksi pilottihanke kohdistuu pääosin ikääntyneempään väestöryhmään.

”Syynä ikääntyneiden suurempiin energialaskuihin voi olla esimerkiksi se, että eläkeläisten tulot ovat pienemmät, mutta menot ovat voineet jäädä yhtä suuriksi kuin ollessa työelämässä.”

Mahdollisesti koko Suomeen

Kirkinen arvioi, että mikäli hanke onnistuu mahdollisimman kustannus- ja resurssitehokkaasti, ja lisäresursseja saadaan alueelliseen energianeuvontaan, kohdekäyntejä voitaisiin laajentaa ensi vuonna koko Suomeen. Energianeuvonnan kohdekäyntejä haavoittuvaisille kotitalouksille on tehty Euroopassa jo muun muassa Alankomaissa ja Saksassa.

”Tänä vuonna julkaistussa ilmasto- ja energiastrategiassa on nostettu esille energianeuvonnan lisärahoitus, joka voisi myös mahdollistaa kohdekäyntejä tulevaisuudessa”, Kirkinen arvioi.

Pilottihanketta toteuttaa kestävän kehityksen yritys Ekokumppanit oy, joka toimii muun muassa alueellisena energianeuvojana Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen maakunnissa. Hankkeen aikana yhteistyötä tehdään myös Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonnan kanssa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut