Seitsemisen kansallispuisto juhlii syntymäpäiviä tänään – Nämä kolme paikkaa tekevät siitä erityisen

Koronavuosien yleisöryntäys kansallispuistoihin on tasaantunut, mutta silti tästäkin kesästä ennustetaan kävijämäärältään hyvää. Seitsemisessä retkeilijä pääsee aarnimetsään, jollaista ei ole koko Etelä-Suomessa.

Kesällä 2021 Seitsemisessä ennallistettiin metsää kulottamalla.

27.8. 7:04

Aamulehti

Tänä vuonna Suomen 41 kansallispuistosta peräti 11 viettää 40-vuotisjuhliaan. Niiden joukossa ovat kaikki Pirkanmaan kolme kansallispuistoa: Seitseminen, Helvetinjärvi ja Isojärvi.

Lauantaina 27.8. syntymäpäiviä juhlistetaan Seitsemisen kansallispuistossa, jossa Koveron perinnetilalla on tarjolla monenlaista tekemistä.

Tavoitimme puhelimitse Metsähallituksen erikoissuunnittelija Johanna Väkeväisen perjantaina Koveron tilalta, jossa hän oli tekemässä juhlavalmisteluja. Hän uskoo, että tapahtuma on suosittu.

”Varaudumme, että ihmiset lähtevät liikkeelle ja uskomme, että huomenna kun kelikin on upea, niin väki lähtee tänne. Tiedossakin on, että Tampereelta tulevat kaksi bussia ovat hyvin täysiä. Muutenkin Suomen luonnon päivän tapahtumat ovat vetäneet hyvin väkeä.”

Ohjelma

Seitsemisen synttärit Koverossa

Kello 11–15 Työnäytöksiä: ruisleivän leivontaa pakarissa, karstausta ja kehräystä pirtissä. Lapsille esinesuunnistusta.

Kello 12.30 Yleisöopastus: Seitsemisen perinnebiotoopit.

Kello 13 Juhlapuhe: maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen, Ikaalisten kaupunginjohtaja Eeva Viitasen tervehdys, Ylöjärven kaupunginjohtajan Pauli Piiparisen tervehdys. Riiarinna-kuoro esiintyy.

Pirtissä Kurun Marttojen kahvila.

Bussikuljetus Tampereelta sekä lauantaina että sunnuntaina. Lähtö molempina päivinä kello 9.45 ja paluu kello 16.15. Bussi kulkee Ylöjärven kautta luontokeskukselle ja Koveroon. Bussiliput Matkahuollosta.

Kansallispuistojen kävijät kasvussa

Koronavuodet nostivat kansallispuistot huippusuosioon Esimerkiksi vuonna 2021 kansallispuistoihin tehtiin yli neljä miljoonaa käyntiä. Niissä liikuttiin Metsähallituksen tiedotteen mukaan lihasvoimin 43,6 miljoonaa kilometriä.

Väkeväinen sanoo, että myös tämä kesä on ollut hyvä, vaikka viralliset kävijätilastot eivät vielä olekaan valmistuneet.

Koronavuosien huippulukuihin tuskin päästään, mutta verrattuna aikaan ennen koronapandemiaa kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvussa.

Seitseminen on tunnettu myös laajoista suoalueistaan.

Multiharjun aarnimetsä on ainutlaatuinen

Pirkanmaan kansallispuistoista kävijämäärissä Seitseminen ja Helvetinjärvi ovat Väkeväisen arvioin mukaan tasaveroisia. Kolmas kansallispuisto, Kuhmoisten Isojärvi on kävijämääriltään pienin.

Seitseminen on kävijätutkimusten mukaan pirkanmaalaisten retkeilijöiden suosiossa. Helvetinjärven kuvaukselliset maisemat tuovat näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, ja siten kävijöitä kauempaakin.

Huomenna syntymäpäiviä juhlivan Seitsemisen helmiksi Väkeväinen nostaa Koveron perinnetilan lisäksi Soljasen suot ja Multiharjun aarnimetsän.

”Perinnetiloja ei montaa Suomessa tällaisessa kunnossa. Täällä on oma tunnelmansa. Etelä-Suomessa ei enää ole Multiharjun kaltaisia koskemattomia metsäalueita, joissa männyt ovat oikeasti neljäsataavuotiaita. Seitsemistä ei varmaan olisikaan, jos täällä ei olisi Multiharjua. Soljasten suo on esteetön ja hieno keino päästä tutustumaan suomaisemaan ja katselemaan lintuja, siellä puitteet kohdallaan”, Väkeväinen kuvailee.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut