Pirkanmaa on mukana väestönsuojeluun keskittyvässä harjoituksessa – ”Tämä on ihan vaikeimman luokan harjoitus”

Väestönsuojelu on perinteinen harjoituskohde. Muutoin aluehallintoviraston vuosittaisen harjoituksen teemat ovat vaihdelleet ajankohtaisten tilanteiden mukaan ja käsitelleet esimerkiksi hybridivaikuttamista ja kyberturvallisuutta.

Tamperelainen väestönsuoja kuvattiin helmikuussa 2022. Päätös väestönsiirrosta tehdään valtioneuvoston päätöksellä, ja ne ovat mahdollisia ainoastaan poikkeusoloissa.

23.8. 10:25

Aamulehti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto järjestää elo-syyskuun aikana, aikavälillä 29.8.–13.9. väestönsuojelun valmiusharjoitukset. Harjoituksissa keskitytään väestönsiirtoon ja testataan eri toimijoiden valmiutta toimia tilanteessa, jossa väestöä jouduttaisiin siirtämään suuria määriä.

”Tämä on ihan vaikeimman luokan harjoitus eli vastataan siihen aseelliseen konfliktiin, sodan uhkaan. Sellaisiin tilanteisiin, missä meidän väestöä pitäisi oikeasti komentaa suojautumaan, käskeä väestönsuojiin ja vaihtoehtoisesti tehdä väestönsiirtoja ”, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston johtaja Tarja Wiikinkoski kertoo.

Väestönsuojelu ja väestönsiirto nousevat ajankohtaisiksi sellaisissa tilanteissa, joissa joitain alueita on tyhjennettävä väestön ja omaisuuden menettämisen uhan välttämiseksi.

”Se voi riippua myös siitä, minkälaisesta alueesta on kyse. Onko käytössä autoja tai joukkoliikennevälineitä. Osa ihmisistä siirtyisi itse ja osa varaudutaan siirtämään.”

Vuosittainen harjoitus

Harjoitus järjestetään viiden eri maakunnan alueella, ja siihen osallistuu yhteensä 85 kuntaa Pirkanmaalta, Pohjanmaalta, Etelä-Pohjanmaalta ja Keski-Pohjanmaalta sekä Keski-Suomesta.

”Venäjän hyökkäyssota on tehnyt tämän asian hyvin ymmärrettäväksi.”

Valmiusharjoitusten järjestäminen on osa aluehallintoviraston lakisääteistä vuosittaista perustehtävää. Tämä harjoitus on jatkoa aluehallintoviraston vuonna 2019 järjestämälle valmiusharjoitukselle, jossa kerättiin tietoa kuntien ja muiden toimijoiden mahdollisuuksista vastata väestönsuojelun tarpeisiin poikkeusoloissa.

”Vuonna 2019 meillä oli väestönsuojasuunnitelmat kuntoon -harjoitus. Se oli sellainen jossa opiskelimme kaikki asiat, mitä väestönsuojeluun liittyy yhdessä 85 kunnan kanssa.”

Vuonna 2021 harjoituksen teemaksi nousi säteilyturvallisuus. Alunperin tämän vuoden harjoituksen oli tarkoitus syventää edellisen harjoituksen teemaa, ja se olisi käsitellyt säteilyvaaraa ja samalla väestönsuojelua.

”Päädyimme ottamaan teemaksi pelkän väestönsuojelun, koska siinäkin riittää tekemistä.”

Ei näy kaduilla

Tämän vuoden harjoitus toteutetaan niin sanottuna johtamisharjoituksena. Ihmisiä ei siirretä minnekään eikä harjoitus näy katukuvassa. Käytännössä harjoituksessa keskitytään väestön vastaanottamiseen ja harjoitellaan väestön siirtämistä.

”Ketään ei fyysisesti liikutella, mutta laitetaan yhteistyöryhmien ja kriittisen infran kanssa asiat kuntoon niin, että varmasti kaikki tietävät oman vastuunsa ja roolinsa.”

Jokaisen mukana olevan toimijan tulisi tunnistaa harjoituksen jälkeen oma roolinsa suhteessa muihin.

”Jokainen kunta ja osallistuva organisaatio on omissa tiloissaan ja huolehtii siitä, että se oman organisaation toiminta ja rooli ymmärretään, resurssit lasketaan ja aikatauluja mietitään”, Wiikinkoski avaa.

Harjoitukseen osallistuvat kaikki keskeiset viranomaiset, ja se toteutetaan yhteistyössä Pelastusopiston, pelastuslaitosten ja muiden teemaan keskeisesti liittyvien toimijoiden kanssa. Valmiusharjoitukseen osallistuvat kaikkien alueiden ely-keskukset, hiippakunnat, hätäkeskuslaitokset, pelastuslaitokset, poliisilaitokset, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Tulli sekä sairaanhoitopiirit.

Lue lisää: Syvällä Tampereen alla on valtava luola, johon pakenisi hätätilanteessa yli 16 000 ihmistä – Selvitimme, miten Tampereella on varauduttu kriisitilanteita varten

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut