Verenluovuttajia kaivataan lisää koko maassa – Yleisimmistäkin ryhmistä on nyt pulaa

Koko maassa kesä-heinäkuussa verta luovutti 29 000 ihmistä. Punaisen Ristin veripalvelun mukaan varsinaisesta tavoitteesta jäätiin noin kahdellatuhannella luovuttajalla.

Aamulehti vieraili SPR:n verenluovutuspisteellä Tampereen Koskikeskuksessa heinäkuussa 2021.

22.8. 14:46

Aamulehti

Tampereen veripalvelutoimiston aluepäällikkö Päivi Metsola kertoo, että Tampereella tavoitteisiin päästiin heinäkuussa melko hyvin. Elokuussa tilanne on kuitenkin ollut heikompi.

”Meidän tavoitteemme on tällä hetkellä 275 luovuttajaa viikossa. Olemme jääneet siitä 30-40 luovuttajalla viikoittain. Se tarkoittaa vajaata kymmentä luovuttajaa päivässä”, Metsola kertoo.

Hänen mukaansa päivien välillä saattaa olla suuriakin vaihteluista. Päivätasolla tavoitellaan noin 55 luovuttajaa. Veripalvelun Tampereen yksikkö kiertää myös ympäri Pirkanmaata ja vähän laajemminkin noin kolmesta neljään kertaa viikossa. Niiden osalta päivätavoite on yleensä 65-80 luovuttajaa.

”Siellä on ollut vähän sama tilanne, että päivissä on paljon vaihtelua ja ihan tavoitteisiin ei olla päästy myöskään.”

Tällä hetkellä verta luovuttaa noin 3,5 prosenttia kaikista luovutusikäisistä suomalaisista. Koko maassa veripalvelun tavoitteena on saada noin 20 000 uutta luovuttajaa vuodessa. Tänä vuonna heitä on kertynyt reilut 10 000, joten tavoitteesta ollaan hieman jäljessä.

Mikä?

Veriryhmät

Omaa veriryhmää ei tarvitse tietää, kun menee luovuttamaan verta. Veriryhmän saa saa selville verenluovutuksen yhteydessä.

Veriryhmiä on kahdeksan. Ne ovat A+, A-, O-, O+, AB+, AB-, B- ja B+.

Suomalaisten yleisimmät veriryhmät ovat A+ ja O+. Suomalaisia kuuluu vähiten ryhmään AB-.

Potilaalle annetaan ensisijaisesti hänen oman veriryhmänsä verta. Lisäksi hätäveri eli O- sopii kaikille.

Epäsopiva veri voi johtaa potilaan omien punasolujen rikkoutumiseen.

Verenluovutukseen suositellaan varaamaan aika etukäteen, mutta ilman varaustakin tilannetta on mahdollista voi tiedustella palvelupisteeltä.

Miehiä luovuttamaan

Metsola kertoo, että nyt verenluovutukseen kaivataan erityisesti henkilöitä, joiden veriryhmä on A+, A- tai O-. Myös B- -ryhmän varastot ovat niukanlaiset.

Kaikki luovuttajat ovat kuitenkin erittäin toivottuja.

”Ei kannata ajatella niinkään, että minulla on niin tavallinen veriryhmä, että ei kannata tulla. Näitä yleisiä ryhmiä myös kuluu paljon.”

Metsola kertoo, että esimerkiksi A+ ja O- verenluovuttajia joudutaan melko usein myös kutsumaan luovutukseen. Tällä hetkellä erityisesti miesten osuutta luovuttajissa pyritään kasvattamaan, sillä he voivat luovuttaa naisia useammin. Miesten osuus kävijöistä on vuoden alkupuoliskolla ollut noin 45 %.

”Naisten osuus on lähes kaikissa ikäryhmissä enemmistö”, Metsola summaa.

”Nyt näyttää vähän siltä, että miestenkin osuus on ollut pikku hiljaa kasvamassa tämän vuoden aikana, mikä on ollut ilahduttavaa. ”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut