Näin ruoan kova hinnannousu tuntuu kouluissa: Tampereelle 400 000 euron lisälasku, Ylöjärvellä suosikkiruoka uhkaa poistua listalta

Elintarvikkeiden hurja hinnannousu on saanut kunnat tekemään toimia, jotta kouluruoan sisältöön ei jouduttaisi kajoamaan. Mikäli jostakin jouduttaisiin karsimaan, listalta lähtisi ensimmäisenä kalatuotteet, joiden hinta on noussut merkittävästi.

Ylöjärven yhtenäiskoulun valmistuskeittiössä työskentelevä Juha Mäkinen työskentelee tämän viikon ajan keittiön pääkokkina. Maanantaina 22. elokuuta Mäkinen valmisti koulun oppilaille pääruoaksi possukastiketta ja perunoita. Ylöjärvellä koulun ruokalistoihin ei ole vielä jouduttu kajoamaan, mutta mikäli lisärahaa ei tule, keittiön henkilökunta on jo ideoinut valmiiksi, kuinka leikkauksia joudutaan tekemään mahdollisimman vähän.

25.8. 5:00

Aamulehti

Syyskuun alusta alkaen yksittäisen myytävän kouluaterian hinta nousee 2,59 eurosta 2,68 euroon Tampereella.

Vaikka summa on pieni, vuosikustannus nousee huomattavaksi. Kouluihin toimitetaan päivittäin noin 18 000 ateriaa ja päiväkoteihin noin 6 000.

Nyt tehdyllä korotuksella puhutaan noin 400 000 euron vuosittaisesta lisäkustannuksesta.

”Elintarvikkeiden hinnannousu on ollut todella rajua lyhyessä ajassa ja keinot, jolla pyrimme tilannetta hallitsemaan on se, että olemme kaupungin kanssa muun muassa sopineet reilun kolme prosentin hinnankorotuksesta syyskuun alusta alkaen”, sanoo Tampereen päiväkoteihin ja peruskouluihin lämpimän ruoan toimittava Pirkanmaan Voimia oy:n liiketoimintajohtaja Tarja Alatalo.

Nousu vain kiihtyy

Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg sanoo, että heinäkuussa elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 12,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Erityisesti ovat nousseet kalan, kahvin ja kananmunien hinta, mutta hintojen nousu on ollut nopeaa myös muissa tuoteryhmissä.

”Tällä hetkellä näkymä on, että syksyn aikana hintojen nousu kiihtyy edelleen ja jatkuen ensi vuodelle, vaikka nousuvauhti saattaa tällöin kuitenkin hidastua, Forsmann-Hugg arvioi.

Hintojen laskua ei puolestaan ole näkyvissä.

Forsmann-Hugg sanoo, että tämä johtuu puolestaan siitä, että ilmassa on paljon epävarmuustekijöitä, jotka liittyvät esimerkiksi energian ja lannoitteiden hintoihin.

Lisää säästöjä tulossa

Kouluissa aterian hinnat voivat kohota edelleen ensi vuonna. Voimian Alatalo sanoo, että kun tänä vuonna elintarvikkeiden arvioitu hinnannousu on 10–12 prosenttia, ensi vuonna se on 8–10 prosenttia.

Elintarvikekustannusten hinnannousun lisäksi yksittäisen aterian hintaa nostavat henkilöstömenot sekä kuljetuskustannusten ja energian hinnannousu.

Hinnantarkistuksia tarvitsee todennäköisesti tehdä myös ensi vuodelle, mikäli koululaisten lautaselle ei haluta kajota.

”Jos rahaa ei löydy, joudumme miettimään, mistä voimme luopua ja mistä karsia.”

Kotimaisuusaste ja ravintosuositukset vaakalaudalla ilman lisärahaa. Tarkemmin joudutaan miettimään esimerkiksi kalan käyttöä sekä esimerkiksi sitä, pitäisikö puuropäivien määrää lisätä.

Tampereen kaupungin sivistyspalveluiden johtaja Lauri Savisaari sanoo, että tässä vaiheessa laatutason heikennyksiä ei ole tulossa siitäkään huolimatta, että korotuspaineita on ensi vuodelle. Savisaari sanoo, että tilanteeseen ollaan varauduttu talousarviovalmistelussa ja ensi vuodelle kouluruokailuun esitetään noin viiden prosentin korotusta.

”Samaan aikaan käymme kuitenkin keskustelua myös siitä, minkä hintaiset ateriat meillä yleisesti on. Kun hintoja vertaa muihin Suomen isoihin kaupunkeihin, ateriahinnat ovat Tampereella aika korkealla ja ne aiheuttavat perusopetuksen menoihin painetta muutenkin”, Savisaari sanoo.

Ylöjärven yhtenäiskoulun 9a-luokan oppilas Alex Wilska arvioi, että vaikka elintarvikkeiden hinnat jatkaisivat nousuaan, se ei tule näkymään koululaisten lautasilla. Wilska arvioi, että koululaisten ruokaan löytyy rahaa, vaikka hinnat jatkavat nousuaan.

Ylöjärven yhtenäiskoulun 9a-luokan oppilas Golnaz Alizade kertoi syövänsä päivittäin kouluruoan. Alizade on yksi noin 50 henkilöstä, jolle valmistetaan yhtenäiskoulun keittiössä kasvisruoka-annos. Alizade pohti, että mikäli jostakin raaka-aineesta jouduttaisiin karsimaan elintarvikkeiden hinnannousun takia, hän olisi mahdollisesti valmis luopumaan soijarouheesta.

Ylöjärvellä esitetään lisärahaa

Aamulehden tekemä soittokierros Tampereen ympäryskuntiin paljastaa, ettei lisämäärärahalle ole ollut toistaiseksi tarvetta.

Tilanne voi kuitenkin muuttua, sillä seitsemän Pirkanmaan kunnan tukkusopimus on neuvoteltu Kuntien Hankintapalvelut oy:n toimesta alkamaan syyskuun aikana.

Ylöjärvi on yksi niistä kaupungeista, jolla osan elintarvikkeista toimittava tukkuri pian vaihtuu vaikuttaen todennäköisesti myös hintoihin.

Ylöjärven kaupungin ruokapalvelupäällikkö Sirpa Heikkilä sanoo, että elintarvikkeiden hinnannousu tulee näkymään kouluruokaan varatussa budjetissa jo tämän syksyn aikana ja siksi siihen on esitetty 80 000 euron lisämäärärahaa.

Heikkilä sanoo, että tilanne hankaloitui sen jälkeen, kun kaupungin ja tukkurin välinen sopimus oli kesällä katkolla, eikä uuteen sopimukseen päästy. Taustalla vaikuttivat juurikin elintarvikkeiden hinnannousuun liittyvät kysymykset.

Ylöjärven yhtenäiskoulun valmistuskeittiön esihenkilö Nina Malmberg kertoo, että mikäli eteen tulisi tilanne, että leikkuri iskisi koululaisten ruokalautasille, keittiöhenkilökunnalla on valmiina ideoita ja ehdotuksia, kuinka tilanne näkyisi lasten lautasella mahdollisimman vähän.

Jopa 20 prosentin nousu

Uuden tukkurin määrittelemät hinnat ovat vielä epävarmat. Heikkilä sanoo, että hinnannousun on haarukoitu olevan noin 15, jopa 20 prosenttia. Tämä muutos nostaisi yksittäisen kouluruoka-annoksen raaka-aineiden osuuden 0,90 eurosta noin 1,10 euroon. Annoksia kouluissa ja päiväkodeissa jaetaan päivittäin noin 4 800.

Lisämäärärahaa ei kuitenkaan ole vielä saatu. Jos euroja ei saada syksylle lisää, lähdetään etsimään ratkaisuja muualta ja todennäköisesti tällöin jouduttaisiin myös kajoamaan ruokalautasen sisältöön.

”Olemme olleet tilanteesta huolissamme, vaikka kuitenkin uskon, ettei mittaviin muutoksiin ole tarvetta, vaikka säästöjä saadaksemme jostakin on toki luovuttava.”

Heikkilä sanoo, että ensimmäisenä leikkuri iskisi todennäköisesti kala- ja maitotuotteisiin, jolloin myös yksi suosikkiruoista, lohimureke ja kermaviilikastike tippuisi pois ruokalistalta. Osa lihasta korvattaisiin todennäköisesti kasviksilla.

”Pitää kuitenkin muistaa, että myös kasvisten hinta nousee koko ajan, eikä tulevia, ensi kevään hintoja tässä vaiheessa voi kuin ennustaa.

Mikä?

Kouluruoka

Laki maksuttoman kouluruoan tarjoamisesta koululaisille säädettiin vuonna 1943 säädettiin ja siihen sallittiin viiden vuoden siirtymäaika.

Maksuttoman kouluruokailun alkamisvuotena pidetään vuotta 1948.

Vuonna 2019 julkaistun tiedon mukaan lähes 840 000 lasta ja nuorta nautti koulussa päivittäin maksuttoman aterian.

Kouluruokailusuosituksen mukaan koulussa tarjottavan aterian pitäisi kattaa noin kolmannes oppilaan päivittäisestä energiantarpeesta.

Lähde: Opetushallitus

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut