Perinteinen huoltoasema Pirkanmaalla saa taas myydä polttoainetta puolentoista vuoden tauon jälkeen – Aapiskukon pumput käyttöön torstaina

Oikeuden päätös sulki Pälkäneen Aapiskukon polttoainepumput vuodenvaihteessa 2020–2021. Uudelle mittarikentälle tehtiin kattavat pohjaveden suojaustoimenpiteet.

Uuden mittarikentän rakennustöistä vastanneen Recset oy:n vastaava työnjohtaja Olli Kaipainen ja Aapiskukon toimitusjohtaja Mirja Merikari liikenneaseman uudella mittarikentällä.

18.8. 7:00

Pälkäneen Aapiskukon liikenneasemalta saa jälleen torstai-iltapäivästä alkaen polttoainetta, kun uuden mittarikentän pumput otetaan käyttöön rakennustöiden jälkeen.

Aapiskukon polttoaineiden jakelupumput sulkeutuivat vuodenvaihteessa 2020–2021, kun Vaasan hallinto-oikeus oli hylännyt Neste Markkinointi oy:n polttoainemyyntiä koskevan ympäristöluvan.

Uuden mittarikentän rakentaminen kuitenkin mahdollistui, kun korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi maaliskuussa 2021 Vaasan hallinto-oikeuden aiemman päätöksen äänin 5–2. Päätöksellä Pälkäneen teknisen lautakunnan rakennus- ja ympäristöjaoston päätös lupamääräyksineen saatettiin jälleen voimaan.

Lue lisää: KHO palautti Pälkäneen Aapiskukon polttoaineen jakeluluvan – ”Oikeus ja järki voittivat”

Uudelle mittarikentälle tehtiin kattavat tekniset ja rakenteelliset pohjaveden suojaustoimenpiteet, jotka osin ylittivät jakeluasemastandardin ja määräysten mukaiset suojaustasot.

Aapiskukolla tehdään vielä viimeisiä asvaltointitöitä. Maalausmerkinnät valmistuvat elokuun loppuun mennessä.

Läpäisemätön kalvo jakelualueen alla

Polttoainesäiliöiden alle ajettiin ensin maakerrokset, joiden päälle on asennettu bentoniittimattokerros ja levitetty kahden millimetrin vahvuinen, läpäisemätön hdpe-kalvo. Suojauskalvon päälle ajettiin vielä uusi kerros täyttömaata, jotta kalvo ei pääse vaurioitumaan.

Monikerroksinen, hitsatuin saumoin tehty hpde -kalvotus sekä bentoniittitiivistysmatto ovat Neste Markkinoinnin Suomen asemaverkostosta vastaavan johtajan Katri Taskisen mukaan koko jakelulaitteiston sekä säiliöiden ja jakelualueen alla.

“Kaksivaippaiset säiliöt ovat etävalvonnassa ympäri vuorokauden”, sanoo Taskinen.

Lasinpesunestettä ei vielä automaatista

Liikenneasemalla tulevat tarjolle sekä 100-prosenttisesti uusiutuva diesel että AdBlue -urea-vesiliuos, jonka käyttö vähentää haitallisia päästöjä ja parantaa näin ympäristön ilmanlaatua. Autoilijat voivat tankata jatkossa myös lasinpesunestettä suoraan pistoolista ilman muovipakkauksen ostamista.

“Valitettavasti lasinpesuautomaatin asennus ei ehtinyt aseman avaamiseen. Tarkka asennuspäivä ei vielä ole tiedossa”, sanoo Katri Taskinen.

“Hienoa että jakelutoiminta voi jatkua”

Pälkäneen kunnanjohtaja Pauliina Pikka iloitsee KHO:n tekemästä ratkaisusta ja siitä, että polttoainemyynti palaa kuntakeskukseen.

“On hieno asia, että polttoainemyynti saatiin pohjaveden suojaustoimilla palautettua Pälkäneelle. Aapiskukko on merkittävä liikenneasema valtatie 12:n varressa.”

Koska Aapiskukossa on muun muassa hotelli ja ravintolatarjontaa, on asiakaskuntaa Pikan mukaan riittänyt jakelutoiminnan ollessa keskeytettynäkin.

Pauliina Pikan mukaan alueelle on tekeillä parhaillaan kaavamuutos, jolla ympäristöön osoitetaan muutakin uutta kaupallista toimintaa.

Aapiskukon toimitusjohtajan Mirja Merikarin mukaan polttoainemyynti on elimellinen osa liikenneaseman toimintaa.

“Polttonesteiden lisäksi asemalla on tarjolla myös Fortumin järjestämä sähköautojen latausmahdollisuus”, sanoo Merikari.

Aapiskukon liikenneasema työllistää 25–30 vakituista työntekijää. Koronapandemian takia henkilökuntaa jouduttiin välillä myös lomauttamaan.

Aapiskukolla voi ladata myös sähköautoja Fortumin järjestämässä latauspisteessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut