Taysin henkilöstöpula jatkuu – HR-johtajan mukaan on havaittavissa ”pyöröovi-ilmiö”: ”Vaihdetaan nopeasti työpaikkaa, jos ei motivoi”

Hoitajapula muun muassa ruuhkauttaa Taysin päivystystä. HR-johtajan mukaan pulan taustalla vaikuttaa useampi tekijä.

Acuta on ollut jatkuvasti ruuhkautunut tänä kesänä.

16.8. 15:31

Aamulehti

Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) kärsii edelleen pahasta henkilöstöpulasta, jonka takia sairaalan päivystys (Acuta) on jatkuvasti ruuhkautunut ja sairaansijoja on jouduttu sulkemaan.

Lue lisää: Tällaista on nyt Acutassa, jossa ruuhkamittari on pahasti punaisella joka päivä – Lääkärit joutuvat kotiuttamaan potilaita riskillä, työntekijät kertovat hallitsemattomasta työmäärästä

Lue lisää: Henkilöstövaje on johtanut sairaan­sijojen sulkemiseen Taysissa kesken kesän, suurin pula sairaan­hoitajista – tästä vaikea tilanne johtuu ja näin se näkyy

Lue lisää: Henkilöstötilanne on Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä nyt poikkeuksellisen huono: ”En muista aikaisemmilta vuosilta vastaavaa tilannetta” – näin tilanne näkyy Acutan päivystyksessä

Taysin HR-johtajan Raija Ruorasen mukaan tilanne helpottaa jonkin verran syyskuun lopussa, kun suurin osa kesälomista on pidetty.

”Mutta sitten on yhä näitä alueita, joissa edes lomalta paluu ei riitä korjaamaan henkilöstön puutetta. Esimerkiksi tietyt vuodeosastot, joissa hoidetaan muun muassa psykiatrisen puolen asiakkaita ja infektioita, operatiivinen puoli, sisätautien osasto ja päivystys.”

”Suljettuina ovat yhä samat osastot, joista on jo aikaisemminkin kerrottu”, hän jatkaa.

Ruorasen mukaan ei ole vielä mahdollista sanoa, miten viikonlopuksi luvattu helle vaikuttaa esimerkiksi päivystyksen ruuhkiin.

”Sen näyttävät vasta nämä tulevat päivät. Tilanne on nyt kuitenkin sellainen, että päivystys on jatkuvasti kuormittunut suuresta potilasmäärästä ja hoitajapulasta johtuen.”

Lue lisää: Taysissa irtisanoutumisten suma: noin kolmekymmentä sairaanhoitajaa on lähtenyt akuuttihoidosta – ”Porkkanoita ei ole tarjolla”

Lue lisää: Sadat jakoivat kokemuksensa Acutan ruuhkasta: Naista kehotettiin ottamaan vain särky­lääkettä, lopulta korvat vuosivat – Taysin sairaan­hoitajan mukaan tilanne on kestämätön

Työpaikkojen ovet käy

Kesälomailun lisäksi henkilöstöpulaa tuottaa Ruorasen mukaan niin sanottu pyöröovi-ilmiö, joka on havaittavissa etenkin hoitohenkilöstön piirissä.

”Käydään tutustumassa työpaikkaan ja vaihdetaan sitä nopeasti, mikäli työ ei motivoi tarpeeksi. Ihmiset siis vaihtavat nopeammin työpaikkaa ja tekevät vaihtopäätöksen helpommin, sillä töitä on tällä hetkellä paljon tarjolla ympäri maan. Hoitohenkilöstön vaihtuvuus on siis kasvussa.”

Lue lisää: Tays käynnisti mittavan rekrytointikampanjan satojen eurojen ”porkkanalla” – Vielä tekijöitä ei kuitenkaan ole löytynyt

Ruorasen mukaan henkilöstöpula on rakenteellinen ongelma, johon kannattaisi etsiä ratkaisuja monesta suunnasta.

”Siihen voitaisiin vaikuttaa esimerkiksi koulutusmääriä kasvattamalla sekä panostamalla esimerkiksi esihenkilötyön, varahenkilöjärjestelyiden ja työpaikkakoulutusten kehittämiseen entisestään.”

Yksi ratkaisu henkilöstövajeeseen olisi mahdollisesti myös hoitajaliittojen vaatimat palkankorotukset ja työehtojen muutokset hoiva-alojen työntekijöille. Julkisen puolen hoiva-alaa koskevissa työehtosopimusneuvotteluissa ei toistaiseksi olla saavutettu asiasta sopimusta. Hoitajaliitot Tehy ja Super hylkäsivät kesäkuussa muiden kunta-alan neuvottelujärjestöjen hyväksymän kunta-alan sopimusehdotuksen.

Lue lisää: Veroale ja inflaatio eivät saa Tehyä pakittamaan palkkavaatimuksissa, järjestö odottaa valtiota hätiin: "Työnantajan on vaikeaa viedä diiliä loppuun ilman rahaa"

Lue lisää: Valtiovarainministeriön Majanen haluaa tavata ammattiliitot työmarkkinasolmun kiristyessä – Vilauttaa veronalennuksia, jos palkankorotukset jäävät ennustetun inflaation alle

Ruoranen ei ota kantaa valtakunnan tasolla hoidettaviin palkka-asioihin.

”Niitä hoidetaan neuvotteluteitse. Mehän käytämme jatkuvasti paikallisia korvauksia, joita koko henkilöstö saa joustavuudestaan. Mielestäni ne ovat hyvällä tasolla.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut