Ylisfestarien isä: ”Jos joku sen haluaa ottaa hoidettavakseen, se olisi aivan ihana asia” – Taito Roivas varoittaa työläästä urakasta

Eläköityvä lähihoitaja Taito Roivas sanoo, että hoitajapula toi paineita järjestäjille muiden muutosten lisäksi.

Ylisfestarien isä, musiikkivastaava Taito Roivas valokuvattiin 17. elokuuta 2019 toiseksi viimeiseksi jäävässä tapahtumassa. Hattu, mies ja buutsit olivat tuttu näky festareilla.

16.8. 7:27

Aamulehti

Ylisfestarien isä, musiikkivastaava Taito Roivas Ylöjärveltä onnistuu kuulostamaan puhelimessa yhtä aikaa innostuneelta, helpottuneelta ja haikealta. Lauantaina järjestettiin Nokialla historian viimeinen Ylisfestari.

Viimeisinä vuosinaan Pitkäniemen puistossa järjestetty tapahtuma on ollut vuoden tärkeä hetki kehitysvammahuollon asiakkaille. ”Toinen joulu”, Roivas sanoo.

Kuka?

Taito Roivas

Mielenterveystyöhön erikoistunut lähihoitaja, joka toi työtiimin kanssa Ylisfestarien idean 1990-luvun lopulla Tanskasta Pirkanmaalle.

Toimi Ylisfestarien musiikkivastaavana parikymmentä kertaa.

Eläköityy 43 vuoden työuran jälkeen ensi vuonna.

Kaikille avoin ensimmäinen Ylisfestari järjestettiin vuonna 1999 Ylöjärvellä Ylisen kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksen alueella.

Roivas kertoo, että festarin luomiseen tarvittiin viiden henkilön innokas ryhmä. ”Kenelläkään ei ollut pienintäkään havaintoa festarin järjestämisestä, mutta meillä oli vuosi aikaa ja vedimme ensimmäisen kerran lonkalta. Samoilla sapluunoilla on sen jälkeen menty, vaikka väki on vaihtunut.”

Roivas korostaa, että psykososiaalisen kuntoutusyksikön tiimin lisäksi toiminnallisen kuntoutuksen väki on tehnyt valtavan työmäärän jokaisen Ylisfestarin onnistumiseksi.

Mielenterveystyöhön erikoistunut lähihoitaja Roivas tekee loppuvuonna viimeiset työkuukaudet ennen eläköitymistään Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin kehitysvammahuollon yksiköstä Nokian Pitkäniemessä.

”Hautasin lauantaina tapahtuman omalta osaltani”, hän sanoo.

Jos festari jatkuisi, alkaisi neljän hyvän bändin etsiminen ohjelmatoimistojen kautta.

Lue lisää: Nokialla juhlittiin Ylisfestareita kirjaimellisesti viimeistä päivää: ”Tämä on hyvä paikka lapsille nähdä maailma, jossa kaikki ovat ihmisiä” – Katso laaja kuvakooste

”Syö ja työllistää kovasti”

Työn ohessa tehty festari vaati Roivaksen mukaan venymistä. ”Se syö ja työllistää kovasti.”

Viime viikolla hän kertoi jo sovituista asioista lähes jokaiselle esiintymään tulevalle erikseen. ”Ihmettelin, eikö tietoa voisi siirtää muutoin, kun yritän tehdä tässä hoitajatilanteessa työtäni. Se kuinka huonosti hoitajia on saatavissa, koskee myös kehitysvammahuoltoa.”

Tapahtuman järjestämiseen tarvitaan eri osa-alueiden vastaavat ja runsaasti vapaaehtoisia. ”Se on kuin kiven pudottaisi veteen, jolloin renkaita tulee kauhean paljon. Kuhina vain jatkuu ja jatkuu ja jatkuu.”

Ylisfestarit järjestettiin viimeistä kertaa Ylöjärvellä vuonna 2014, jolloin myös Taito Roivas valokuvattiin. Festivaali jatkui tämän jälkeen Pitkäniemessä Nokialla.

Pitkäniemen puistoon mahtuu tuhansia festarikävijöitä. 17. elokuuta 2019 Ylisfestarit järjestettiin 20. kerran.

Hän sanoo, että tietynlaista väsymistäkin on selkeästi ollut näkyvissä. ”Tilanne herättää varmasti kaikkia tuntemuksia. Onnen, ilon, turhautumisen ja suuttumuksen.”

Koronavuodet kohtelivat kaltoin myös Ylisfestaria. ”Tein saman työn, mutta kaikki sovitut keikat piti perua. Se oli jotenkin hirmuisen harmittavaa. Oli paha mieli ja kaikkea, etenkin toisella kerralla.”

”Vastausta ei ole”

Kaikki mitä tästä eteenpäin tapahtuu, on Roivaksen mukaan iso kysymysmerkki. ”Psykiatria muuttaa ensi vuonna alueelta pois, ja uusi hyvinvointialue tulee. En pysty vastaamaan, eikä moni muukaan, miksi Ylisfestari ei jatku.”

Voisiko sen järjestää joku kaupallinen toimija, yhdistys tai vastaava? ”Jos joku sen haluaa ottaa hoidettavakseen, se olisi aivan ihana asia. Me voimme kertoa, mitä se vaatii, mutta myös varoittaa suunnattomasta määrästä työtä. Täytyy tietää ja tiedostaa, mitä on ottamassa vastaan.”

Roivas ei peitä tyytyväisyyttään pitkään urakkaan. ”Koen jollakin tasolla hemmetinmoisen onnistumisen siinä, että olemme jollain tapaa yhdistäneet laitosmaailmaa ja siviilejä.”

”Mikä sen hienompaa, kun tällainen juttu jatkuisi. Ostaisin heti lipun seuraaville Ylisfestareille”, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut