Helteitä voi olla Pirkanmaalla jo viikonloppuna – Suomessa eletään nyt poikkeuksellisen lämmintä elokuuta

Viikonlopuksi on luvassa aurinkoista ja poutaista säätä myös Pirkanmaalle. Uuden kuukausiennusteen mukaan elokuun sää on Suomessa keskimääräistä lämpimämpää. Alkuviikosta lämpötilat voivat Suomessa paikoin nousta jopa yli 30 asteeseen.

Hellettä on luvassa myös Pirkanmaalle mahdollisesti jo viikonloppuna.

12.8. 21:38

Aamulehti

Lämpimät kesäsäät saavat jatkoa viikonloppuna ja alkuviikosta koko Suomessa. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Henri Nymanin mukaan myös Pirkanmaalla lauantaiksi on luvassa kaunis kesäpäivä.

”Tampere ei ole ihan siinä kuumimmassa ilmamassassa lauantaina, mutta kuitenkin yli 20 asteen lämpötila nousee ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta.”

Sunnuntaina etelästä saapuu vähitellen yhä lämpimämpää ilmamassaa, ja lämpötila voi Pirkanmaalla nousta jopa 27 asteeseen.

Alkuviikolla lämpötilat jatkuvat helteisinä, ja lämpimintä on Nymanin mukaan todennäköisesti tiistaina. Heti keskiviikkona ja torstaina luvassa on kuitenkin sade- ja ukkoskuuroja.

”Luvassa on mahdollisesti aika runsaitakin sateita.”

Poikkeuksellisen lämmin elokuu

Elokuun 15. päivä alkava viikko on myös Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n torstaina julkaiseman kuukausiennusteen mukaan Suomessa selvästi keskimääräistä lämpimämpi. Ero tavanomaiseen lämpötilaan on maan etelä- ja keskiosassa jopa 3–6 astetta.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa elokuun puolivälin tienoilla maan eteläosassa 20–22 astetta, maan keskiosassa 18–22 astetta ja pohjoisessa laajalti 16–20 astetta, pohjoisessa Lapissa 12–18 astetta.

Suomen mittaushistorian korkein elokuun lukema oli Forecan mukaan Heinolassa 7. elokuuta 2010 ja Lahdessa 8. elokuuta 2010 mitattu 33,8 astetta.

Viimeksi 30 astetta on ylittynyt elokuussa vuonna 2018, silloin peräti viitenä päivänä. Näistä myöhäisin oli 10. elokuuta 2018, jolloin Heinolassa oli 31,1 astetta. Elokuun 2018 korkein lämpötila puolestaan oli 2. elokuuta Lappeenrannassa mitattu 32,9 astetta.

Viime vuonna elokuussa oli vain yksi hellepäivä, 13. elokuuta 2021. Silloin päivän korkein lämpötila oli Virolahdella ja Kouvolassa mitattu 25,7 astetta.

Euroopan helteet heijastuvat myös Suomeen

Myös muualla Euroopassa on kuukausiennusteen perusteella laajalti tavanomaista lämpimämpää, itäisessä Euroopassa viikon keskilämpötilat ovat paikoin ajankohdalle tyypillisissä lukemissa.

Ensi viikolla 30 asteen lämpötila voi mennä Nymanin mukaan rikki esimerkiksi Turun suunnalla.

Poikkeuksellisen korkeat lämpötilat näin myöhään kesällä kertovat Nymanin mukaan laajemmasta ilmaston lämpenemisestä. Tällä hetkellä poikkeuksellisen kovat Euroopan helteet heijastuvat Suomeenkin.

”Euroopassa on niin laajalla alueella kuumia ilmamassoja, että vaikka auringon säteily alkaa Suomessa selkeästi vähenemään, niin lämpötilat yhä nousevat.”

Lue lisää: Osaan päiväkotipihoja ei saa edes varjopaikkoja Tampereella – apulaispormestari: ”Tässä kannattaa käyttää kaupunkilaisjärkeä”

Lue lisää: Tampereen ratikka hidastaa vauhtiaan helteen takia – Linjat täytyy korjata kuumuuden kestäviksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut