Avi valvoo lastensuojelua Pirkanmaalla aiempaa useammalla alueella – valvonta käynnissä yli 10 kunnassa

Avin mukaan Pirkanmaalla valvotaan tällä hetkellä neljän kunnan henkilöstömitoitusta lastensuojelussa. Määräaikojen toteutuminen on valvonnassa yhdeksällä alueella.

15.8. 13:49

Aamulehti

Aluehallintovirastot (Avi) ja Valvira lähettivät kunnille kesän aikana muistutuksen lastensuojelulain määrittämästä asiakasmäärästä työntekijää kohden.

Lastensuojelulain mukaan sosiaalityöntekijän vastuulla saa tällä hetkellä olla enintään 35 lasta. Vuoden 2024 alusta alkaen määrä on 30 lasta.

Valviran sosiaali- ja terveydenhuolto-osaston juristi Päivi Vuorinen kertoo, että vaikka osassa kuntia henkilöstömitoitusta on laitettu kuntoon vuodenvaihteessa astuneen lakimuutoksen myötä, sen toteutumisessa on edelleen ongelmia.

Vaikka lakimuutos on nostanut kunnissa painetta täyttää tai perustaa lisää virkoja, toiminta ei välttämättä ole ollut kaikissa kunnissa yhtä ponnekasta. Vuorinen sanoo, että edessä häämöttävä sote-uudistus on saattanut vaikuttaa rekrytointeihin.

Ongelmia on myös Pirkanmaalla. Neljässä kunnassa, Mänttä-Vilppulassa, Sastamalassa, Virroilla ja Tampereen itäisellä alueella, on tällä hetkellä käynnissä Avin henkilöstöresurssia koskeva valvonta.

Resurssiongelmia on todennäköisesti myös muissa Pirkanmaan kunnissa. Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston Etelä-Pohjanmaan alueen ylitarkastaja Päivi Ahvenus kertoo, että määräaikavalvontoja, jotka kielivät usein resurssipulasta, on Pirkanmaalla käynnissä yhdeksällä alueella: Tampereen ja Oriveden yhteistoiminta-alueella, Pirkkalassa, Lempäälässä, Nokialla, Vesilahdella, Ylöjärvellä, Pirkkalassa, Urjalassa ja Virroilla.

Valvonnassa olevien kuntien määrä kasvussa

Määräaikavalvonnassa on vuosittain useita kuntia, mutta tämän vuoden aikana määrä on lisääntynyt. Tiedossa ei ole, mikä asiaa selittää. Yleensä kunnat selittävät tilannetta esimerkiksi resurssipulalla ja yllättävällä lastensuojeluilmoitusten kasvun määrällä.

Ahvenus sanoo, että annetusta selvityksestä huolimatta tilannetta ei kuitenkaan laiteta pysyvästi kuntoon.

”Usein voi olla niin, että kunta on valvontalistoilta pois vuoden tai kaksi, mutta palaa takaisin. Voi myös olla niin, että valvonnan aikana asiat korjataan, mutta vuoden päästä ollaan kuitenkin samassa tilanteessa. Tämä on yllättävän yleistä valitettavasti.”

Ahvenus ei osaa arvioida, johtuuko Pirkanmaan kuntien heikko tilanne tällä hetkellä siitä, että kunnissa odotetaan hyvinvointialueille siirtymistä.

”On mahdollista, että kunnat lataavat odotuksia hyvinvointialueeseen ja toivovat sekä uskovat, että asiat korjaantuvat, kun tulee isommat hartiat. Miten sitten lopulta käy, en osaa sanoa.”

Omavalvonta korvaa

Kuntien lastensuojelun määräaikojen noudattamisen haasteet ovat tulleet ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselyssä, jonka tulokset on toimitettu Valviralle ja edelleen valvontaa varten aville.

Kaksi kertaa vuodessa toteutettavan kyselyn lisäksi kuntien tilanne tulee viranomaisten tietoon tehtyjen ilmoitusten perusteella.

Valviran Päivi Vuorinen sanoo, että asiakkaiden lisäksi myös sosiaalityössä työskentelevät tekevät ilmoituksia kuntien tilanteesta.

Vuorisen mukaan omavalvonta on ensisijainen keino, jolla sosiaalipalvelujen asiakasturvallisuutta vaarantavia tekijöitä tulee tuoda tietoon ja laittaa kuntoon.

”Valvovat viranomaiset ovat lopulta aika kaukana asiakkaasta, ja nytkin tärkeän omavalvonnan merkitys tulee korostumaan entisestään hyvinvointialueille siirryttäessä.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut