Kolme puheenjohtajaa erosi Pirkanmaan ja Tampereen vihreissä – Yksi eronneista syyttää puoluejohtoa ”kuplautumista edistävän politiikan” sallimisesta

Pirkanmaan vihreiden puheenjohtaja Minna Hölttä on eronnut. Samalla erosivat myös Tampereen vihreiden molemmat puheenjohtajat. Vihreiden puoluesihteerin Veli Liikasen mukaan viittaus puoluejohtoon jää epäselväksi.

Valkeakoskelainen kaupunginvaltuutettu Minna Hölttä on eronnut Pirkanmaan vihreiden puheenjohtajan tehtävästä. Hölttä on myös Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja sekä Eläinvihreiden toinen varapuheenjohtaja. Hölttä kertoo jatkavansa näissä tehtävissä.

12.8. 15:50 | Päivitetty 12.8. 20:59

Aamulehti

Pirkanmaalla vihreiden aluetoiminnassa on käynyt puheenjohtajakato. Sekä Pirkanmaan vihreiden puheenjohtaja että Tampereen vihreiden kaksi puheenjohtajaa ovat eronneet yhtä aikaa elokuun alussa.

Pirkanmaan vihreiden puheenjohtajuudesta eronnut Minna Hölttä kertoo erostaan julkisessa Facebook-päivityksessään 4. elokuuta.

”Pääsyy erooni ovat ne toimintamallit ja kuplautumista edistävä politiikka, jotka puoluejohto siunaa ja jotka eivät vastaa omia vihreitä arvojani. Tältä pohjalta on minun mahdoton lähteä tekemään ensi kevääksi koko Pirkanmaan eduskuntavaaleja piirin puheenjohtajan ominaisuudessa”, Hölttä kirjoittaa päivityksessä.

Hölttä kertoo Aamulehdelle päätöksen syntyneen kesän aikana keskustelujen ja harkinnan tuloksena.

”Sen ihmeemmin en koe tarvetta asiaa kommentoida, kuin mitä olen Facebookiin kirjoittanut”, hän sanoo. Hölttä ei halua avata, mitä kuplautumista edistävä politiikka on tai mitä hänen kritisoimansa toimintamallit tarkalleen ovat.

Tampereella erosi kaksi puheenjohtajaa

Tampereen vihreillä on kahden tasa-arvoisen puheenjohtajan malli. Puheenjohtajina toimivat Mira Isomäki ja Matti Kortteus. He erosivat yhtä aikaa Minna Höltän kanssa. ”Jokainen teki oman ratkaisunsa”, Hölttä sanoo.

Mira Isomäki vastasi Aamulehdelle tekstiviestitse, ettei hän halua kommentoida eroaan. Matti Kortteusta ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Tampereen vihreiden toiminnanjohtaja Henriikka Kaunela sanoo, että yhdistys järjestää sääntömääräiset kokoukset, joissa valitaan uudet henkilöt. Hänen mukaansa yhdistys ei aio kommentoida erojen syitä tarkemmin. ”Tähän voi todeta, että tämä on tosi harmillinen tilanne.”

”Selvitettävä huolellisesti”

Minna Hölttä kirjoittaa päivityksessään keskustelleensa erostaan puoluejohdon sekä muutamien muiden vihreiden aktiivien kesken.

Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela kertoo tekstiviestitse, ettei Hölttä ole keskustellut erosta hänen kanssaan vaan viittaa puoluesihteeriin.

”Asia on käsittelyssä puoluetoimistolla parhaillaan ja on tärkeää, että tapaus selvitetään huolellisesti”, hän kirjoittaa.

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen sanoo, ettei voi avata yksittäisten ihmisten eropäätöksiä eikä hänen ja Höltän käymää keskustelua. Hänen mielestään Höltän viittaus puoluejohdon hyväksymään kuplautumista edistävään politiikkaan jää hieman epäselväksi.

”Itse en allekirjoita sitä, että me olisimme puoluejohdossa edistäneet mitään kuplautumista edistävää politiikkaa. Mutta kyllä me otamme palautetta ja kritiikkiä vastaan toiminnastamme.”

Liikasen mukaan keskustelu Höltän kanssa oli kuitenkin hyvä. Liikanen vastaa kysyttäessä, onko Isomäen ja Kortteuksen erojen yhteydessä mainittu osittain samankaltaisia asioita kuin Höltän eron. ”Joitakin samanlaisia terveisiä on kuultu”, hän sanoo.

”On tietysti meidän kannaltamme harmillista, että vastuuhenkilöt ovat päätyneet tällaiseen ratkaisuun.”

Pirkanmaan vihreät on piirijärjestö, johon kuuluvat alueella toimivat vihreät yhdistykset. Piirijärjestönä Pirkanmaan vihreät vastaa eduskuntavaaleista. Kuntapolitiikasta ja kuntavaaleista vastaavat puolestaan kunnallisjärjestöt, kuten Tampereen vihreät.

Eduskuntavaalit käydään huhtikuussa, ja piirien vaalivalmistelut ovat Liikasen mukaan alkaneet viime keväänä.

Oikaisu 12.8.2022 kello 20.59: Korjattu jutun otsikko, joka väitti ensin, että kolme puheenjohtajaa erosi Pirkanmaan ja Tampereen vihreistä. Paikkansa jättäneet erosivat kuitenkin vain puheenjohtajan paikalta, eivät koko puolueesta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut