Pirkanmaan kohutuin sauna nousee parhaillaan uudelle paikalleen – Tältä näyttää muuton myötä uudistuvalla Veittijärven saunalla, jota rakennetaan osin talkoovoimin

Keväällä uudelle paikalle siirretyn Ylöjärven Veittijärven saunan sisätilojen rakentaminen käynnistyy elokuun aikana. Mahdollista on, että ensilöylyt heitetään vielä tämän vuoden puolella. Tämä kuitenkin riippuu siitä, kuinka euroja ja vapaaehtoisia on saatavilla.

Ylöjärven avantouimareiden hallituksen puheenjohtaja Kimmo Itvola on tyytyväinen siihen, että monta vuotta kohun keskellä ollut saunarakennus on saatu siirrettyä uudelle paikalleen ja sisätyöt pääsevät pian alkamaan. Sisätöitä tehdään pääosin talkootöinä.

11.8. 18:35

Aamulehti

Useamman vuoden kiistan kohteena ollut Ylöjärven Veittijärven sauna sulki ovensa vanhalla paikallaan huhtikuun lopussa. Toukokuun aikana likimain vastapäätä vanhaa paikkaa siirretty sauna on tarkoitus avata saunojille loppuvuoden aikana.

Lue lisää: Kiistelty sauna täyttyi ääriään myöten Ylöjärvellä, kun 136 saunojaa saapui viimeisen kerran tutulle paikalle Ylöjärvelle – ”Olemme yhtä isoa perhettä”

Lue lisää: Näin Mäntän uusi Taidesauna menestyy Pirkanmaan suuressa yleisten saunojen vertailussa – Lue tästä kaikki arvostelut ja tuoreimmat kuulumiset

Ylöjärven avantouimareiden hallituksen puheenjohtaja Kimmo Itvola kertoo, että hankkeen kanssa ollaan tällä hetkellä alkuperäisessä aikataulussa, mutta tilanne voi muuttua.

”Saunan sisäpuoli laitetaan kaikilta osin kuntoon yhdistyksen toimesta. Tämä tarkoittaa sitä, että työt etenevät sitä mukaa, kun vapaaehtoisia tekijöitä ja euroja riittää.”

Saunarakennuksen siirtämisestä sekä esimerkiksi uusien perustusten ja katon rakentamisen kustannuksista ovat vastanneet Reijo ja Kirsi Karppinen, jotka omistavat tontin, jolla saunarakennus sijaitsi aikaisemmin.

Itvola kertoo, että yhdistys maksaa siirrosta aiheutuneet kustannukset Karppisille vähitellen. Siirtokustannusten lisäksi yhdistys kustantaa sisätilojen rakentamisen. Itvola kertoo, että tätä varten yhdistys hakee todennäköisesti rahankeräyslupaa.

”Lisäksi aiomme lähestyä saunayhdistyksiä ja yrityksiä asiaan liittyen. Myös meihin voi olla yhteydessä, jos haluaa antaa tukensa esimerkiksi talkootöiden merkeissä”, Itvola kertoo suunnitelmista.

Alunperin 1970-luvulla rakennettu Veittijärven sauna on kokenut siirron myötä myös muutoksia. Esimerkiksi katon muodon vaihtaminen on vaikuttanut rakennuksen korkeuteen.

Veittijärven saunan sisätilojen työt käynnistyvät elokuussa. Sähkötöitä on jo aloitettu vapaaehtoisvoimin. Kimmo Itvola kertoo, että sähkövetoja on tehnyt kaksi vakituista saunojaa, jotka työskentelevät alalla.

Mikä?

Saunakiista

Veittijärven rannassa 1970-luvulta asti ollut sauna joutui kiistan kohteeksi noin kolme vuotta sitten.

Kiista sai alkunsa, kun saunan läheisyydessä sijaitsevien kiinteistöjen omistajat katsoivat, ettei saunatoiminta ole nykyisellä paikallaan lainmukaista.

Asiaa käsiteltiin muutaman vuoden aikana Ylöjärven ympäristölautakunnassa sekä Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.

Ylöjärven kaupunginhallitus hyväksyi saunan siirtämistä koskevan aiesopimuksen elokuussa 2021.

Sauna sulki ovensa vanhalla paikallaan huhtikuussa. Saunarakennus siirrettiin uudelle paikalleen toukokuussa.

Tavoitteena on, että saunan toiminta käynnistyisi loppuvuodesta 2022.

Uutta ja vanhaa

Vaikka saunarakennuksen tunnistaa muutoksista huolimatta juuri ja juuri entisekseen, uusi avarampi paikka etelän suuntaan avautuvalla piha-alueella muuttaa paikan luonnetta Itvolan mukaan jonkin verran.

Rakennuksessa isoimpia muutoksia ovat tasakaton muuttaminen harjakatoksi, mikä yhdessä uuden sokkelin kanssa tekee rakennuksesta aikaisempaa korkeamman. Myös sisääntulon katos sekä savusaunan tuleva sijainti poikkeavat aikaisemmasta.

Itvola sanoo, että saunan ulkoasu saattaa muuttua vielä tätäkin enemmän.

”Rakennuksen väriksi on nyt määritelty ruskea, mutta olen itsekseni pohtinut, että voisiko rakennus kuitenkin olla murrettu harmaa. Mielestäni se sopisi tähän ympäristöön ruskeaa paremmin.”

Myös sisätilat kokevat muutoksen. Itvola visioi, että vanhaa hirsiseinää jätettäisiin näkyviin aikaisempaa enemmän esimerkiksi suihkutiloissa.

”Sisätilojen osalta suunnitelmat ovat parhaillaan tarkentumassa. Tiloista tulee uudet, mutta ei modernit, sillä pyrimme säilyttämään samaa henkeä kuin vanhallakin paikalla.”

Ylöjärven avantouimareiden puheenjohtaja Kimmo Itvola ja sisätöiden valvonnasta vastaava Kimmo Kekki kävivät alkavaa sisätilojen projektia läpi torstaina Veittijärven saunalla. Itvola kertoi Kekille esimerkiksi materiaaleista, joita sisätöissä on suunniteltu käytettävän.

Veittijärven saunan tavallinen sauna ja pesutilat asettuvat rakennuksen sisällä vanhoille paikoilleen. Savusauna sen sijaan siirtyy eri paikalle kuin aikaisemmin. Savusauna rakentuu uuden hirsikehikon sisälle.

Saunojat löytäneet väliaikaisesti muualle

Veittijärven saunalla kävi aikaisemmin useita kymmeniä saunojia päivässä. Itvola sanoo, että siirtotyön ajaksi moni on löytänyt tiensä muualle ainakin väliaikaisesti.

Itvola kertoo, että hänen itsensä kohdalla saunominen on kuitenkin jäänyt yksittäistä kertaa lukuun ottamatta.

”Kävin vaimon kanssa kerran Rauhaniemessä. En lähde kokemusta sen enempää kommentoimaan, mutta kyllä siinä tuli Veittijärveä nopeasti ikävä. En nyt halua liikaa oman yhdistyksen saunaa kehua, mutta Veittijärven saunan löylyt, tunnelma sekä siisteystaso ovat Pirkanmaan parhaimmistoa.”

Itvola kertoo, että yhdistys ei ole saanut yhteydenottoja ja patistelevia kyselyitä siitä, koska sauna avaa ovensa. Hän arvioi, että suurin osa on tietoisia siitä, millaisella aikataululla saunaa laitetaan käyttökuntoon.

Saunarakennuksen päätyyn on lisätty sisäänkäynnin kohdalle katos. Lisäksi edustalle aiotaan rakentaa terassialuetta.

Veittijärven sauna saa myös uuden laiturin. Laiturin pohjaa rakennetaan parhaillaan. Kimmo Itvola kertoo, että laiturista tulee pidempi kuin aikaisemmalla paikalla. Lopullinen pituus ei kuitenkaan ole vielä tiedossa. Itvola sanoo, että riittävä pituus on sellainen, ettei varpaat ota kiinni pohjaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut