Taysissa säilytettiin alkuvuodesta aikaisempia vuosia enemmän vainajia – pääsiäisenä täytyi ottaa kylmäkontit käyttöön

Taysin ja Tampereen seurakuntien näkökulmasta kuolleisuus on Pirkanmaalla hienoisessa kasvusuunnassa.

Pirkanmaalaisia menehtyy yleensä eniten alkukeväästä ja joulun tienoilla. Kuolleisuuteen vaikuttaa toki myös väestörakenne ja erilaiset sairaudet.

12.8. 10:42

Aamulehti

Tänä vuonna Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Taysissa on ollut keskimääräistä enemmän vainajia säilytyksessä. Taysiin tuodaan kaikki Pirkanmaan alueella menehtyneet henkilöt.

”Vuonna 2021 vainajia oli jonkin verran enemmän kuin vuosina 2019 ja 2020, jotka olivat tavanomaista hiljaisempia vuosia. Tammi–heinäkuun aikana säilytyksessä on ollut noin1 700 vainajaa. Keskimäärin säilytämme noin 2 500 vainajaa per vuosi”, kertoo Taysin toimialuejohtaja Sirpa Rainesalo.

Pääsiäisen aikaan vainajia oli Taysin tiloissa hetkellisesti jopa niin paljon, että sairaalan piti tilata kaksi kylmäkonttia, jotta kaikki mahtuisivat.

”Aina pyhien aikaan vainajien noutaminen viivästyy, kun seurakuntien ja hautaustoimistojen työntekijät ovat vapailla, ja silloin meillä säilytetään vainajia hetkellisesti enemmän. Nyt pääsiäisenä säilytettiin enimmillään noin 180 kerralla. Toinen konteista sijaitsi Hatanpäässä, toinen keskustassa Taysin alueella. Nyt niille ei ole enää tarvetta”, Rainesalo kertoo.

”Tällä hetkellä Taysissa on 87 vainajaa ja Hatanpäällä 29. Taysissa on 134 säilytyspaikkaa, Hatanpäällä 40”, hän jatkaa.

Miksi kuolleita on niin paljon?

Keskimäärin yhtä vainajaa säilytetään Taysin tiloissa noin 16 päivää ennen kuin se haetaan hautajaisia tai tuhkausta varten.

Rainesalon mukaan vainajien keskimääräinen säilytysaika on pidentynyt hieman viime vuosien aikana seurakuntien ja hautaustoimistojen hitusen hitaammasta toiminnasta johtuen. Tampereen seurakuntien hautaustoimen päällikkö Jyrki Lehtosen mukaan hitaamman toiminnan taustalla vaikuttaa muun muassa kuolleisuuden kasvu.

”Vainajamäärät ovat lisääntyneet, viime vuonna oli enemmän hautajaistoimituksia kuin koskaan aikaisemmin. Uskon, että tämä on ihan valtakunnallinen ilmiö, joka johtuu osittain koronasta ja osittain siitä, kun isot ikäluokat alkavat poistumaan keskuudestamme.”

Tänä vuonna Pirkanmaan vainajista noin kaksi kolmasosaa on ollut yli 70-vuotiaita. Lehtosen mukaan Taysin säilytysaikojen kasvuun vaikuttaa myös omaisten toiminta.

”Toisinaan omaiset eivät ota seurakuntiin heti yhteyttä hautausjärjestelyjen aloittamiseksi, siksi vainajat eivät välttämättä siirry meille niin nopeasti. Joskus omaiset taas haluavat siirtää hautajaisia johonkin tiettyyn ajankohtaan. Aina on myös niitä vainajia, joiden hautajaisia ei ala järjestämään kukaan omainen”, Lehtonen kertoo.

”Kuukauden sisään pyrimme kuitenkin pitämään kaikki toimitukset. Välillä on poikkeusjärjestelyjä, mutta ne pitää aina hyväksyttää erikseen meillä”, hän jatkaa.

Lehtosen mukaan vainajamäärissä esiintyy myös luontaista vaihtelua joka vuosi.

”Yleensä alkukeväästä ja joulun tienoilla vainajia on paljon, kesällä ja syksyllä usein hieman tasaisemmin.”

Uusia säilytystiloja suunnitteilla

Hautaustoimen päällikön mukaan vainajille tarvittaisiin lisää säilytystilaa.

Tilanpuute on Taysilla tiedossa, ja ratkaisuja tilanteeseen on tulossa.

”Olemme tehneet kolmatta säilytystilaa koskevan investointiesityksen ensi vuodelle. Se rakennetaan varmasti jollain aikajänteellä, mutta ei voi vielä tietää, tuleeko se jo ensi vuonna”, Taysin Rainesalo sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut