Hoitajamitoituksen karu seuraus Pirkanmaalla: moni vanhus jää nyt ilman hoivapaikkaa, mutta pahempaa on vielä luvassa – ”Tilanne on jopa mahdoton”

Pirkanmaalla Attendon hoivakodeissa on nyt tyhjillään vajaat sata asukaspaikkaa kaikkiaan noin kuudesta sadasta paikasta. Kun hoivaa tarvitsevat ikäihmiset eivät ole päässeet hoivakoteihin, he ovat jääneet koteihinsa jo valmiiksi ylityöllistetyn kotihoidon ja läheistensä avun varaan. Seurauksena on, että sairaaloiden päivystykset ovat kesän aikana ruuhkautuneet.

Yksityistä sosiaali- ja terveysalaa edustavan Hyvinvointiala Halin hoiva- ja osaamisjohtaja Arja Laitinen sanoo, että hoitajamitoituksen kiristymisen seurauksena hoivapaikkojen määrä vähenee. Näin ollen hoivaa tarvitsevat ikäihmiset eivät pääse hoivakoteihin, vaan jäävät yhä useammin kotihoidon ja läheistensä avun varaan.

12.8. 6:00

Aamulehti

Lakiin kirjatun hoitajamitoituksen piti parantaa vanhustenhoidon laatua, mutta käytännössä hoitajapula yhdessä kiristyneiden mitoitusvaatimusten kanssa näyttääkin ajaneen kriisiin koko terveydenhuoltojärjestelmän.

Tehostetun palveluasumisen hoivapaikkoja on jouduttu sulkemaan, koska niihin ei ole löytynyt riittävästi pätevää henkilöstöä. Tänä vuonna vaadittu hoitajamitoitus on 0,6 työntekijää asukasta kohden, huhtikuussa 2023 se nousee 0,7:ään.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää twiittasi tiistaina, että pelkästään kolmella suurimmalla hoivatuottajalla on tällä hetkellä yli 3 000 tyhjää asukashuonetta. Järvenpää ennustaa, että mitoituksen kiristyessä luku vain kasvaa.

Kolme suurinta hoivapalveluiden tuottajaa ovat Attendo, Esperi ja Mehiläinen.

Lue lisää: Kun vanhus menee hoivakodissa elottomaksi, paikalle hälytetään lääkäri­helikopteri ja ambulanssi – Potilas pelastuu, mutta kuolee pian päivystyksen hälinässä: "Ei ole eettisesti oikein"

Kuudesosa tyhjillään

Pirkanmaalla Attendon pyörittämissä hoivakodeissa on tällä hetkellä tyhjillään vajaat sata paikkaa noin kuudesta sadasta asukaspaikasta. Lähes kuudesosa paikoista on siis tyhjillään.

”Kun mitoitus tämän vuoden alussa kiristyi 0,6:n tasolle, oli selvää, että siihen oli yhä vaikeampi päästä”, Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kertoo sähköpostitse.

Lue lisää: Hoitajamitoitus aiheuttaa isoja ongelmia

Ongelmalliseksi tilanteen tekee Holmqvistin mukaan se, että valvontaviranomaiset ovat hoitajamitoituksissa vaatineet yksityisiltä palveluntuottajilta tiukempaa vanhuspalvelulain tulkintaa kuin julkisilta toimijoilta. ”Kesäkuussa Valvira hieman lievensi tulkintaansa hoiva-avustajien osalta, mikä oli hyvä alku.”

Holmqvist toteaa, että hoivakoti on ihmisen koti, jossa päivät ovat hoitotoimenpiteiden lisäksi täynnä arkea ja elämää. ”Siksi tulevaisuuden hoivakodissa voisi työskennellä paljon nykyistä enemmän hoiva-avustajia ja myös muita kuin sote-alan ammattilaisia, tietenkin lääkehoito ja hoidon turvallisuus huomioiden.”

Selkeä vaikutus

Yksityistä sosiaali- ja terveysalaa edustavan Hyvinvointiala Halin hoiva- ja osaamisjohtaja Arja Laitinen sanoo, että mitoituksen kiristymisellä on ollut selkeä vaikutus hoivapaikkojen määrään.

”Viime kesänä puhuttiin noin 600 tyhjästä huoneesta ja nyt jo tuhansista. Asiakaspaikkoja on jouduttu sulkemaan, kun henkilöstöä on vähän ja on niin tiukasti säännelty, keitä välittömän työn mitoitukseen voidaan laskea.”

Kun hoivaa tarvitsevat ikäihmiset eivät ole päässeet hoivakoteihin, he ovat jääneet koteihinsa jo valmiiksi ylityöllistetyn kotihoidon ja läheistensä avun varaan.

”Kun ikääntyneet ovat riittämättömien palveluiden turvin kotona, se kuormittaa terveydenhuoltoa tarpeettomasti. Sittenhän ikäihmiset ovat kiirepäivystyksissä ja vuodeosastoilla. Esimerkiksi Taysin Acutan päivystys on ruuhkautunut, kun asiakkaat eivät pääse sieltä eteenpäin.”

Kiristyvät lisää

Ensi keväänä mitoitukset kiristyvät entisestään. Laitisen mukaan hoitajamitoituksen nousu 0,6:stä 0,7:ään tarkoittaa sitä, että henkilöstön tarve kasvaa 17 prosentilla. Tämäkin yhtälö edellyttää, että asiakasmäärä pysyy ennallaan eikä kasva. ”Nykyisellä henkilöstörakenteella ja pätevyysvaatimuksilla tilanne on hyvin haasteellinen tai jopa mahdoton.”

Laitisen mukaan tästä todennäköisesti seuraa, että lisää hoivapaikkoja suljetaan tai jätetään tyhjilleen, kun asiakkaita poistuu. Hoivapaikkojen määrä siis putoaa entisestään, vaikka tarve koko ajan kasvaa.

Myös Laitisen mukaan olisi toivottavaa, että hoiva-avustajia voitaisiin käyttää nykyistä enemmän silloin, kun työ ei vaadi yksintyöskentelyä tai osallistumista lääkehoitoon. Työt järkevästi järjestämällä ja turhasta sääntelystä luopumalla koulutetut hoitajat voisivat nykyistä paremmin keskittyä asiakas- ja potilastyöhön. ”Yksityisellä puolella hoiva-avustajien käyttöä koskeva sääntely on edelleen lakia tiukempaa.”

Laitinen toteaa, että hoivakotien yöaikaista valvontaa voitaisiin helpottaa myös teknologisilla ratkaisuilla. ”Se ei tarkoita, että ikääntyneet jäävät vain teknologian varaan. Teknologian avulla henkilöstöä voitaisiin kuitenkin vapauttaa niihin vuoroihin, jolloin asiakkaat ovat hereillä ja tarvitsevat enemmän hoivaa, avustamista ja rinnalla kulkemista.”

Laitisen mukaan myös digitaaliset ratkaisut on hyväksyttävä osaksi hoitajamitoitusta.

Näin Tampereella

Tampereen tilanne on parempi kuin monessa muussa suuressa kaupungissa. ”Henkilöstöpula aiheuttaa palveluiden sulkemisia, mutta en tiedä, johtuuko se hoivamitoituksesta. Tampereella sulkemiset koskevat kuitenkin vain sairaalapaikkoja. Yhtään tehostetun palveluasumisen paikkaa ei ole jouduttu sulkemaan”, Tampereen kaupungin ikäihmisten palveluiden palvelujohtaja Mari Patronen kertoo.

Tampereella on kaikkiaan runsaat 2 000 tehostetun palveluasumisen paikkaa, joista noin 500 kaupunki järjestää omana tuotantonaan. Valtaosa tehostetusta palveluasumisesta hankitaan ostopalveluna, ja suurin palveluntuottaja on Esperi.

Kotihoidon puolella on 750 työntekijää ja noin 250 vakanssia auki. ”Olemme paikanneet tilannetta vuokratyövoimalla, ja luvatut palvelut on saatu toimitettua.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut