Ukrainalaiset lapset palaavat pian kouluun Tampereella ja lähikunnissa – ”On tärkeää, että he integroituvat omaan kouluyhteisöönsä”

Tampereella ukrainalaisia opintonsa aloittavia lapsia on nyt tuplasti enemmän kuin viime keväänä. Niin Tampereella kuin lähikunnissakin ukrainalaiset aloittavat opintonsa pitkälti valmistavan opetuksen ryhmissä.

Suomeen sotaa paenneet ukrainalaiset lapset aloittavat pian jälleen koulunkäynnin myös Pirkanmaalla. Oppilaita on kesän aikana tullut lisää, mutta opetushenkilöstöä ja tiloja kerrotaan Tampereella ja lähikunnissa riittävän. Ukrainalaiset lapset toivotettiin keväällä tervetulleiksi Tietolan kouluun Valkeakoskella.

7.8. 7:45

Aamulehti

Tampereella perusopetukseen on lukukauden alkua edeltävällä viikolla ilmoittautunut sata ukrainalaista lasta, mikä on kaupungin perusopetuksen johtaja Kristiina Järvelän mukaan noin tuplamäärä kevääseen verrattuna.

Ukrainalaisten lasten opetus järjestetään samoin kuin muidenkin kohdalla paikkakunnan ja asuinalueen mukaan, eikä erityistä koordinaatiota ympäryskuntien kanssa ole.

”Koulujen kapasiteetit ja resurssit eivät mahdollista sitä, että opettaisimme muita kuin Tampereelle asettuneita oppilaita.”

Tampereella ukrainalaiset oppilaat aloittavat kouluvuotensa muiden maahanmuuttajataustaisten lasten kanssa valmistavan opetuksen ryhmissä, joissa kussakin on Järvelän mukaan noin 10–15 oppilasta.

Valmistavassa opetuksessa opetellaan muun muassa suomen kielen alkeita sekä muita aineita siinä määrin, missä se on mahdollista. Tarkoituksena on, että noin vuoden kuluessa oppilas voisi siirtyä tavanomaisen opetussuunnitelman mukaiseen opetusryhmään, mutta harkintaa voidaan Järvelän mukaan tehdä oppilaskohtaisesti.

Vaikka valmistavan opetuksen oppilaat ovatkin omissa ryhmissään, ei tarkoituksena ole eristää heitä muusta kouluyhteisöstä. Yhteistyötä voi Järvelän mukaan tehdä esimerkiksi taito- ja taideaineissa.

”On kyse sitten ukrainalaisista tai mistä tahansa muualta valmistavaan opetukseen tulleista oppilaista, on tärkeää, että he integroituvat omaan kouluyhteisöönsä ja saavat kavereita.”

Ukrainalaisilla lapsilla ei ole oppivelvollisuutta, mutta haluja koulunkäyntiin heiltä kuitenkin Järvelän mukaan löytyy.

”Peruskouluikäiset ovat ainakin hyvin halukkaasti kouluun ilmoittautuneet ja tulleet.”

Lue lisää: Yli 3 500 ukrainalaista aloittaa koulunkäynnin Suomessa tänä syksynä – Asiantuntija: ”Oppilaiden vastaanottamiseen ei ole saatu lisäresursseja”

Tampereen kaupungin perusopetuksen johtaja Kristiina Järvelän mukaan opetushenkilöstön lisäksi myös opetukseen tarvittavia tiloja ukrainalaisille Tampereella riittää, vaikka niukkuutta onkin.

Opetuskielenä suomi

Ensimmäiset ukrainalaiset pakolaiset saapuivat Suomeen jo keväällä, joten kouluikäisten lasten koulunkäynnistä on Tampereellakin jo kokemusta.

Ukrainalaisten lasten opetus sujui Järvelän mukaan keväällä hyvin, vaikkakin sotaa käyvästä maasta saapuminen aiheuttikin epätietoisuutta.

”Suurimmassa osassa tapauksissa esimerkiksi perheen isä joutui jäämään Ukrainaan, niin onhan siellä taustalla paljon traumaa.”

Tampereella ukrainalaisia lapsia opiskelee useissa kouluissa, esimerkiksi Vuoreksessa, Hatanpäällä, Sammon koululla ja Hervannassa.

Osa ukrainalaisista perheistä ja lapsista asuu edelleen vastaanottokeskuksissa, mutta suuri osa on löytänyt yksityismajoituksen esimerkiksi sukulaisten, tuttavien tai vapaaehtoisten majoittajien luota.

Tampereella oli jo aiemmin keväällä kaksi ukrainalaistaustaista opettajaa. Rekrytoimisesta vastaavat koulut palkkaavat Järvelän mukaan lisää opetushenkilöstöä mahdollisuuksien mukaan.

”Jonkun verran on tullut yhteydenottoja Ukrainasta tulleilta, jotka olisivat halukkaita työllistymään.”

Valmistavan opetuksen ryhmissä on muitakin kuin ukrainaa tai venäjää puhuvia, ja opetuskieli on suomi. Järvelän mukaan opetuksessa ja kommunikoinnissa voidaan käyttää myös esimerkiksi tietotekniikkaa.

Erityistä ukrainalaisten lasten opetusta haittaavaa työvoimapulaa ei Järvelän mukaan Tampereella ole, vaan kaikille ryhmille löytyy Järvelän mukaan opettajia.

”Omat haasteensa on nykyään pätevän henkilöstön palkkaamisessa, mutta se koskee kaikkea opetustyötä.”

Mitä?

Ukrainalaiset pakolaiset Pirkanmaalla

Tampereella Kaupin vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä 170 ukrainalaista, joista 55 on vuosina 2005–2016 syntyneitä lapsia.

Maahanmuuttoviraston tilaston mukaan Tampereella on lisäksi rekisteröitynyt yli 80 yksityismajoituksessa olevaa alle 18-vuotiasta.

Sastamalassa Karkun vastaanottokeskuksessa majoittuu tällä hetkellä noin 120 ukrainalaista. Lisäksi noin 50 ukrainalaista on järjestänyt itse majoituksensa Sastamalan seudulla. Lapsia tästä määrästä on noin 50.

Ikaalisten ja Nokian kuntamallin majoituksessa olevat ukrainalaiset ovat myös Karkun vastaanottokeskuksen alaisuudessa. Heitä on yhteensä noin 80 henkilöä, joista lapsia noin 20.

Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskus avattiin kesäkuun alussa. Tällä hetkellä keskuksessa on 191 asiakasta useasta eri maasta. Lapsia asiakkaista on 36, ja asiakaspaikkoja on yhteensä 250.

Koko Suomessa Ukrainan kansalaisten tilapäisen suojelun hakemuksia oli heinäkuun loppuun mennessä saapunut 34 092 kappaletta. Maahanmuuttoviraston arvion mukaan noin 65 prosenttia ukrainalaisista majoittuu yksityismajoituksessa.

Lähteet: Kaupin, Sastamalan ja Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskukset, Maahanmuuttovirasto

Opetusta annetaan myös ympäryskunnissa

Nokian kaupungin johtava rehtori Kari Lähde kertoo valmistavan opetuksen ryhmissä olevan yhteensä 15 oppilasta. Lisäksi kuusi maahanmuuttajataustaista ykkös- ja kakkosluokkalaista integroituvat tavanomaisiin ryhmiin. Suurin osa Nokialla olevista maahanmuuttajataustaisista oppilaista on ukrainalaistaustaisia.

”Sanoisin, että meillä on noin 15–18 ukrainalaista oppilasta.”

Nokian kaupungin johtava rehtori Kari Lähde kuvaa ukrainalaiskoululaisten kevään opetusta humanitaariseksi. Syksyllä opetukseen päästään toden teolla.

Tampere on Lähteen mukaan aikaisemmin ottanut myös kaupunkiseudun muista kunnista oppilaita omiin valmistavan opetuksen ryhmiinsä, mutta ukrainalaisten tulon jälkeen siihen ei ole enää mahdollisuuksia.

Ukrainalaisten keväistä opetusta Lähde kuvailee humanitaariseksi.

”Ajatus oli, että saadaan lapset pois ajattelemasta ikäviä asioita ja verkostoitumaan paikallisiin lapsiin ennen kesää.”

Nyt opetukseen päästään Lähteen mukaan toden teolla, ja motivaation hän uskoo lapsilla olevan hyvällä tasolla. Valmistavaan ryhmiin on Nokialla löydetty venäjän kieltä puhuvaa opetushenkilöstöä.

Lempäälässä perusopetuksessa ukrainalaisia lapsia on seitsemän, kertoo kunnan sivistysjohtaja Nina Lehtinen.

Koulunkäynninohjaajaksi on Lempäälässä palkattu ukrainaa, venäjää ja englantia puhuva tulkki sekä venäjän kielen taitoinen opettaja.

Myös Lempäälässä ukrainalaiset lapset ovat valmistavan opetuksen luokassa. Muutama yläkouluikäinen on etäkoulussa Ukrainaan, mutta he ovat silti koulun tiloissa.

”Olemme suunnitelleen tulevaa lukuvuotta sillä tavalla, että alakouluikäiset lähtevät integroitumaan tavallisiin ryhmiin ja luokkiin.”

Keväällä opetus sujui Lehtisen mukaan hyvin, vaikkakin pienempien lasten oli helpompi sopeutua kuin isompien. Myös ukrainalaisten lasten vanhemmat saavat Lehtiseltä kiitosta.

”He ovat todella auttavaisia ja halukkaita tekemään yhteistyötä meidän kanssamme.”

Kangasalla suurimmaksi osaksi ukrainalaisista koostuvia valmistavan opetuksen ryhmiä on kaksi, kertoo kaupungin opetuspäällikkö Merja Lehtonen.

Alakoulun ryhmässä lapsia on yhdeksän ja yläkoulun ryhmässä seitsemän. Molemmissa ryhmissä on venäjän kielen taitava opettaja. Lisäksi yksi ukrainalainen oppilas on integroituna yleiseen ryhmään.

Lehtosen mukaan ukrainalaiset oppilaat olivat innokkaita tulemaan suomalaiseen kouluun, mutta haasteita on ollut esimerkiksi kielen kanssa.

”Hienosti siellä on kuitenkin selvitty ja ryhdytty ottamaan kieltä haltuun.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut