Sinilevähavainnot vähäisiä Pirkanmaalla – näissä paikoissa on nyt tehty havaintoja

Pirkanmaan sinilevätilanne on ollut tänä kesänä hyvä. Kuluneen viikon helteet voivat lisätä sinilevän määrää, mutta sateiden ansiosta pintalauttoja ei välttämättä pääse muodostumaan.

Sinilevän määrä voi lähteä nopeastikin kasvuun tyynten hellepäivien jälkeen.

5.8. 10:43

Aamulehti

Sinilevähavainnot ovat pysyneet vähäisinä Pirkanmaalla. Kuluneella viikolla sinilevää on havaittu runsaasti ainoastaan Kangasalan Kirkkojärvessä, tiedottaa Pirkanmaan ely-keskus. Tampereella Pyhäjärven Pyynikin uimarannassa ja Sastamalan Houhajärvessä on havaittu vähän sinilevää.

Kansalaishavaintoja sinilevästä on kirjattu viikon aikana Tampereen Kukonjärveltä, Ruoveden Jouttenukselta, Valkeakosken Vanajaveden Kuhanselältä ja Pirkkalan Pyhäjärven Reipin uimarannasta.

Tampereen kaupungin ylläpitämään uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun on viikolla kirjattu havaintoja vähäisestä määrästä sinilevää Halimasjärvestä, Kaukajärven uimalasta ja saunarannasta, Lahdesjärvestä, Peltolammin uimalasta, Velaatan uimapaikasta ja Viitapohjan uimapaikasta.

Pintaveden lämpötilat olivat 3. elokuuta 0,7–1,3 astetta alempia pitkäaikaiskeskiarvoon verrattuna Virtain Kitusjärvessä, Längelmäveden Kaivannossa sekä Näsijärven Kyrönlahdessa.

Mitä?

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja.

Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen.

Keväällä vedessä saattaa esiintyä myös kellertävää havupuiden siitepölyä. Sinilevästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.

Sinilevämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesiastiassa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Lähde: Suomen ympäristökeskus

Pirkanmaalla hyvä tilanne

Suomessa on ollut ajankohtaan nähden keskimääräistä vähemmän sinilevää tänä kesänä. Toki alueellisia eroja on, muistuttaa Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Kristiina Vuorio.

”Pirkanmaalla on ollut hyvä tilanne tänä kesänä. Alkukesästä sinilevät lähtivät runsastumaan, mutta sen jälkeen tilanne muuttui paremmaksi.”

Hellepäiviä on ollut tänä kesänä vähemmän. Sinilevä kasvaa lämpimässä vedessä nopeammin ja jos on tyyntä, levä pääsee kerääntymään pintalautoiksi. Jos tuulee, sinilevä sekoittuu veteen.

Lue lisää: Hellepäiviä ollut vähemmän kuin viime vuonna – lämmin ilma tullut epätavallisesta suunnasta

”Kova tuuli voi ajaa sinilevää rannoille. Rannalle joutuessaan sinilevä kuolee.”

Torstaina Pirkanmaalla päästiin hellelukemiin, ja viikko on ollut muutenkin lämmin. Voivatko sinilevämäärät lähteä kasvuun näin lyhyessä ajassa?

”Voi hyvinkin lähteä nousuun. Muutaman päivän päästä se näkyy varmasti. Jos säät lämpenevät, tuuli tyyntyy ja järvessä on kukintaa muodostavaa sinilevää, ne pääsevät tyynellä säällä nousemaan pintalautaksi. Siten ne ovat paljon näkyvämpiä.”

Toki loppuviikoksi on luvattu sateita ja ukkosta, jotka pitävät levän sekoittuneena veteen.

Toisaalta, jos tulee kovia rankkasateita, ne saattavat huuhtoa ravinteita maalta vesistöihin, jolloin ravinteet ovat sinilevän käytettävissä. ”Sateen jälkeen sinileväkukinta voi voimistua, jos ravinteita on tullut lisää. Rehevissä järvissä kukintoja pääsee pääosin muodostumaan.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut