Rikottuja wc-pönttöjä, mopolla tuhottu nurmi sekä tulileikkejä – Ilkivallan piinaamalla Ylöjärvellä odotetaan kauhulla viikonloppua

Ilkivalta on jatkunut Ylöjärvellä läpi kesän. Kaupunki on turhautunut tilanteeseen, jossa nykyisellään käytössä olevat keinot eivät juurikaan hillitse tilannetta. Tästä yksi huolestuttava esimerkki nähtiin viime viikolla, kun nuoret sytyttivät nuotion palamaan koulurakennuksen kyljessä.

Ylöjärvellä sijaitsevan Kauraslammen koulu ja sen piha-alue joutuivat ilkivallan kohteeksi viime viikolla, kun paikalla aikaa viettäneet nuoret sytyttivät alueella paloja, joista yksi olisi mahdollisesti voinut levitä koulurakennukseen.

4.8. 17:36

Aamulehti

Jo pidemmän aikaa jatkunut Ylöjärven haastava ilkivaltatilanne jatkuu edelleen. Ylöjärven kaupungin työmaapäällikkö Jyrki Tanhuanpää kertoo, ettei hän osaa sanoa, onko ilkivaltaa ollut varsinaisesti enemmän kuin aikaisempina kesinä, mutta tapauksia tulee ilmi lähes päivittäin ympäri kaupunkia.

Tanhuanpää ihmettelee, etteivät kohteet, jotka on varta vasten rakennettu kaupunkilaisten viihtyvyyttä lisäämään, saa olla rauhassa.

Lue lisää: Tykkilumiladulla ajettu mönkijällä, luistinratojen pintoja hakattu rikki – ilkivaltaan kyllästynyt Ylöjärven kaupunki asentaa valvontakameroita useisiin paikkoihin

Hän kertoo, että ilkivallan kohteeksi ovat joutuneet esimerkiksi vain muutama päivä asennuksen jälkeen rikki hakatut Räikän uimarannan wc-istuimet. Myös uuden kuntoilu- ja leikkialueen nurmimatto on poltettu rikki mopolla sekä upouuden skeittipuiston sähkökaappi hajotettu.

”Lisäksi uusia lasten leikkipaikkoja on töhritty oikein urakalla. Tämä on johtanut siihen, että olemme suojanneet leikkitelineiden pintoja melko kalliilla käsittelyllä, jotta töhryjen poistaminen olisi helpompaa.”

Vaarallinen tilanne koululla

Vaikka ilkivaltaa on ollut Ylöjärvellä kesän aikana monenlaista, vaarallisimmaksi tilanne yltyi viime viikon aikana Kauraslammen koulun toimipisteen piha-alueella, jossa nuoret leikkivät tulella neljänä iltana täi yönä.

Palojen sytyttämisestä koulun piha-alueella kertoi ensimmäisenä Ylöjärven Uutiset (3.8.2022).

Ylöjärven kaupungin sähköinsinööri Esa Toikkonen kertoo, että kaupunki havaitsi jo toissa- ja viime viikolla, että nuorten tulitikkuleikit lähenivät jatkuvasti koulurakennusta, jolloin vartiointia lisättiin.

Tämä ei kuitenkaan estänyt sitä, että aivan koulurakennuksen kyljessä sytytettiin keskiviikkona 27. heinäkuuta alkuillasta palo, joka olisi voinut levitä rakennukseen.

”Siinä oli käytetty lisänä jotakin palavaa nestettä ja siksi liekit olivat niin isot kuin ne olivat. Siinä oli todellinen vaara, että palo olisi levinnyt ja aiheuttanut huomattavat vahingot kiinteistölle sekä sytytyspaikan läheisyydessä olleille nuorille.”

Toikkonen kertoo, että kaupunki on tehnyt asiasta rikosilmoituksen.

Mistä apu tilanteeseen?

Kaupungin kameravalvonnasta vastaava Toikkonen kertoo, että kiireisimpinä viikkoina hän viettää valvontanauhojen tarkistamisen ja ilkivaltatapausten selvittämisen parissa jopa puolet työviikosta. ”Onneksi tähän ei kulu aina niin paljon aikaa, mutta on totta, että pahimpina viikkoina tämä vie ison osan työajasta”.

Mutta mikä ratkaisuksi tilanteeseen, joka syö paitsi resursseja myös euroja?

Ylöjärven kaupungin vs. kaupunkirakennejohtaja Jukka Nurmi sanoo, että keinot ovat vähissä, mutta valvontaa lisäämällä ja rikosilmoituksia sekä yhteyksiä suoraan nuorten huoltajiin ottamalla, tilannetta on pystytty suitsimaan.

Nurmi sanoo, että huoltajille on myös lähetetty laskuja tihutöistä, joita nuoret ovat tehneet.

Nurmi arvioi, että kesän osalta ilkivalta ei kuitenkaan ollut vielä tässä siitäkään huolimatta, että viime viikon tulella leikkimisen jälkeen on ollut hieman hiljaisempaa.

”Edessä on haasteellinen viikonloppu. Viikonloppu ennen koulun alkua on tihutöiden osalta vuoden vilkkainta aikaa yhdessä koulujen päätösviikonlopun kanssa. Kehottaisinkin lapsien vanhempia selvittämään, missä lapset aikaa viettävät.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut