Kiistan kohteena olleen vanhan koulun purku on käynnissä Lempäälässä – yli 4 000 neliön rakentaminen alkaa keväällä

Pirkanmaan maakuntamuseo vastusti 1950-luvulla valmistuneen vanhan koulurakennuksen purkua, mutta Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi valituksen.

Aikataulun mukaan purkutöiden pitäisi valmistua ennen syyslukukauden alkua.

26.7. 12:55

Aamulehti

Lempäälän Sääksjärven koulukeskuksen vanhan osan purkaminen on käynnissä. Lempäälän kunnan yhdyskuntajohtaja Tiia Levonmaa kertoo, että aikataulun mukaan purkutöiden pitäisi valmistua ennen syyslukukauden alkua.

Sääksjärven koulukeskus koostuu 1950- ja 1990-luvuilla rakennetuista osista. Nyt purettava päärakennuksen vanhempi osa poistettiin sisäilmaongelmien vuoksi käytöstä jo 2019.

Lempäälän kunnan suunnitelma rakennuksen purkamiseksi herätti vastustusta. Pirkanmaan maakuntamuseo valitti purkuluvasta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Koulua ei ole asemakaavalla suojeltu, mutta maakuntamuseon näkemyksen mukaan rakennuksella oli kulttuurihistoriallista arvoa, eikä sitä olisi saanut purkaa. Valituskäsittelyn aikana purkusuunnitelmat piti jäädyttää. Hallinto-oikeus kuitenkin hylkäsi maakuntamuseon valituksen ja purkulupa sai lainvoiman.

Sääksjärven koulukeskus on koostunut 1950- ja 1990-luvuilla rakennetuista osista. Nyt purettava päärakennuksen vanhempi osa poistettiin sisäilmaongelmien vuoksi käytöstä jo 2019.

Laajennus ja remontti

Purkamisen jälkeen kunta lähtee edistämään koulukeskuksen kehittämistä, josta on jo valmiit suunnitelmat olemassa. Lempäälän kunnanvaltuusto päätti huhtikuussa 2022 Sääksjärven koulukeskuksen laajennuksesta ja yläkoulun tilojen peruskorjauksesta. Lempäälän sivistysjohtajan Nina Lehtisen mukaan Lempäälän kunta haluaa, että koulu saa käyttöönsä toimivat ja terveet tilat.

Koulun toimiminen useassa eri rakennuksessa on koettu hankalaksi. Jatkossa Sääksjärven koulukeskus koostuu uudesta laajennuksesta ja jo käytössä olevasta 1990-luvun osasta. Töiden aikana koulut on tarkoitus yhdistää. Jo vuonna 2020 koulukeskuksen alueelta purettiin keittolarakennus ja vanha asuntola.

Laajennusosa mahdollistaa Sääksjärven koulukeskuksen oppilasmäärän kasvun. Nykyisellään oppilaita on 660. Kymmenen vuoden kuluttua koulua käy 800–1 000 lasta ja nuorta esikoululaisista 9.-luokkalaisiin.

Koulukeskuksen tontille ryhdytään kevään 2023 aikana rakentamaan laajennusosaa, joka saadaan näillä näkymin käyttöön syyslukukaudeksi 2024. Samalla peruskorjataan yläkoulun tiloja.

Keväällä rakentamaan

Koulun laajennuksen rakentaminen voi alkaa keväällä 2023. Koululaisten käyttöön uusi osa saadaan näillä näkymin syyslukukaudeksi 2024. Yläkoulun tilojen peruskorjaus tehdään vuosien 2023 ja 2024 aikana.

Urakan kilpailutus on jo aloitettu ehdollisena. Yhdyskuntalautakunta valitsi toukokuussa neuvotteluvaiheeseen kaikki kuusi ilmoittautumishakemuksen jättänyttä urakoitsijaa, jotka ovat NCC, Peab, Lapti, Skanska, SRV ja YIT. Lopullinen valinta urakoitsijasta tehdään loppuvuodesta.

Hanke toteutetaan KVR-urakkana, eli urakoitsija huolehtii koko hankkeesta, myös suunnittelusta. Laajennusosan lopullinen sijoittuminen koulukeskuksen tontille selviää suunnitteluvaiheessa.

Mikä?

Sääksjärven koulun laajennus

Koulukeskuksen alueelle rakennetaan uusi 4 377 neliön laajennusosa.

Laajennusosaan tulevat tilat vuosiluokkien 1–5 oppilaille, esikoululaisille ja erityisopetuksen ryhmälle. Lisäksi on suunniteltu noin 360 neliön liikuntatilaa.

Laajennuksen arvioidaan maksavan hieman yli 14 miljoonaa euroa. Ukrainan sota ja inflaatio ovat nostaneet rakennuskustannuksia lähes 5 miljoonalla eurolla aiemmin arvioidusta.

Lisäksi hankitaan kalusteita ja muuta irtaimistoa 0,5 miljoonalla eurolla.

Samalla yläkoulun tiloja peruskorjataan noin 1,5 miljoonalla eurolla. Korjauksia tehdään yläkoulun nykyisten tilojen aineopetuksen siivessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut