Pölytys pelasti mustikat – tällaista satokautta odotetaan: ”Tämän kesän suhteen olemme selvästi toiveikkaampia”

Viime kesän kuivuus rypisti mustikat rusinoiksi ja kutisti ohra- ja kaurasadot pienemmiksi kuin vuosikymmeniin. Tämän vuoden satonäkymät ovat selvästi paremmat.

Tämän kesän viljasadoista odotetaan tyydyttäviä tai hyviä. Mustikkasadosta on tulossa runsas erinomaisesti onnistuneen pölytyksen ansiosta.

23.7. 7:00

Aamulehti

Kasvukauden satonäkymät ovat pääsääntöisesti hyvät niin Pirkanmaalla kuin koko maassakin.

Proagria Etelä-Suomen palvelupäällikkö Sari Hiltunen kuulostaa huojentuneelta. Kasvustot näyttävät monin paikoin tyydyttäviltä tai hyviltä. Heinäkuun alun sateet ehtivät suurimmalta osin pelastaa sadon, vaikka isojakin paikallisia eroja on.

"Sateet tulivat viime tipassa ennen kuin kasvustot alkoivat kärsiä laajemmin. Totta kai paikoin sadetta saatiin vähän liian myöhään, mutta tilanne näyttää kuitenkin paremmalta kuin viime kesänä”, Hiltunen kertoo.

Kulunut kesä on ollut säiltään vaihteleva. Ensin oli viileää, sitten kuumaa ja kuivaa. Hiltusen mukaan kasvukauden alun viileys on kuitenkin yleensä hyvä asia. ”Vilja ehtii silloin kasvattaa juuria, mikä parantaa kasvien edellytyksiä ottaa maasta ravinteita ja vettä.”

Lue lisää: Hellepäiviä ollut vähemmän kuin viime vuonna – lämmin ilma tullut epätavallisesta suunnasta

Vettä voi tulla liikaakin

Sadetta tarvitaan jyvien täyttymistä varten. Parin viime viikon sateet ovat olleet Hiltusen mukaan onneksi kohtalaisen rauhallisia, ja kasvustot ovat selvinneet hyvin pystyssä ukkoskuuroista huolimatta.

”Joitain ruispeltoja näyttää olevan laossa, mikä haittaa puintia ja pilaa satoa”, Hiltunen sanoo.

Viime kesän kuuma ja kuiva sää sai kasvustoissa aikaan pahaa jälkeä ja satotasot jäivät alhaisiksi. Luonnonvarakeskuksen (luke) tilastojen mukaan ohrasta ja kaurasta saatiin vuonna 2021 huonoin sato vuosikymmeniin.

”Tämän kesän suhteen olemme selvästi toiveikkaampia. Kuivuus ei ollut lainkaan niin paha kuin viime vuonna”, Hiltunen sanoo. ”Nyt suuntaamme levollisin mielin kohti tulevaa korjuukautta.”

Korjuukausi alkaa elokuun puolivälin tienoilla. Viimeistään siis elokuulla toiveissa olisi, että sää pysyisi poutaisena, jotta satoa päästäisiin korjaamaan hyvissä olosuhteissa.

”Nyt ei saisi käydä niin, että tulisi pitkä sateinen kausi. Vasta kun sato on laarissa, nähdään lopputulos ja kuinka kalliiksi sen korjaaminen ja kuivaaminen on tullut”, Hiltunen sanoo.

Poikkeuksellisen hyvä mustikkavuosi

Mustikan pääsatokausi on alkanut eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Sadosta on tulossa tänä vuonna runsas.

Luken tiedotteessa kerrotaan, että mustikan pölytys onnistui tänä vuonna erinomaisesti. Tavallisesti mustikan kukista alle 60 prosenttia pölyttyy raakileiksi saakka. Tänä vuonna luku on lähes 80 prosenttia.

Mustikallekin heinäkuun alun sateet tulivat kreivin aikaan. Mikäli helteet olisivat jatkuneet pidempään, mustikkasato olisi voinut kirjaimellisesti kuivua kasaan – kuten kävi viime vuonna.

Luke ja 4H-yhdistys ylläpitävät marjahavainnot.fi -sivustolla kaikille avointa marjahavaintojen tiedotusjärjestelmää, johon kuka tahansa voi kirjata omat havaintonsa. Sivuston mukaan Pirkanmaalla on havaittu heinäkuun toisella viikolla kypsiä mustikoita jo ainakin Lempäälässä ja Punkalaitumella.

Myös puolukan kukinta onnistui, ja sen ansiosta sen satonäkymät ovat hyvät. Puolukka kestää mustikkaa paremmin kuivuutta, mutta myös se hyötyi heinäkuun alun sateista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut