Pirkanmaalla tehtiin aiempaa enemmän sinilevähavaintoja, katso tästä paikat – Näin tunnistat sinilevän

Runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvellä ja vähän myös esimerkiksi Tampereella Elianderin, Rauhaniemen ja Pyynikin uimarannoilla.

Tampereen Kaukajärvellä oli sinilevää jo kesäkuun lopussa.

22.7. 16:28

Aamulehti

Pirkanmaalla on havaittu tällä viikolla enemmän sinilevää kuin edellisviikolla, Pirkanmaan ely-keskus tiedottaa.

Sitä on havaittu runsaasti Kangasalan Kirkkojärvellä. Järvellä on havaittu runsaasti levää myös aiemmin tänä kesänä.

Sen sijaan sinilevää havaittiin vähän Virroilla Herrasen uimarannalla ja laivarannassa, Tampereella Näsijärvellä Elianderin ja Rauhaniemen uimarannoilla ja Pyhäjärven Pyynikin uimarannalla. Lisäksi sinilevää havaittiin Sastamalan Houhajärvessä ja Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla.

Lue lisää: Iidesjärvi peittyi vihreään levään, asiantuntijan mukaan vaaratonta: ”Sinilevä se ei ole”

Tällä viikolla havaintoja ei ole saatu Nokialta, Hämeenkyröstä, Ikaalisista, Vesilahdelta, Kihniöstä, Parkanosta tai Pälkäneeltä.

Kansalaiset ovat kirjanneet viimeisen viikon aikana sinilevähavaintojaan Kihniön Nerkoonjärveltä, Vesilahden Heinälahdelta, Tampereen Olkahisista ja Hämeenkyrön Mahnalanselkä-Kirkkojärveltä.

Tampereen kaupungin uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun on kuluvalla viikolla kirjattu havaintoja vähäisestä määrästä sinilevää Halimasjärvestä, Kämmenniemestä, Viitapohjasta, Kaukajärven saunarannalta, Kaupinojalta ja Lahdesjärveltä.

Miten?

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja.

Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja, ja tällöin sinilevää kasautuu rantaveteen.

Rantavedessä näkyvää levää voi testata kahdella tavalla: keppi- ja vesilasitestillä.

Jos levämassa hajoaa kepillä kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu vaaraton levä.

Vesilasitestissä vettä otetaan kirkkaaseen lasiin ja annetaan seistä sekoittamatta noin tunnin verran. Jos vihreät hippuset nousevat pinnalle, kyseessä on sinilevä.

Pintavesi viileämpää

Järvivedet ovat nyt hieman viileämpiä kuin tavallisesti. Pintaveden lämpötilat olivat 20. heinäkuuta Virtain Kitusjärvessä, Längelmäveden Kaivannossa sekä Näsijärven Kyrönlahdessa 1,5–1,9 astetta alempia pitkäaikaiskeskiarvoon verrattuna.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut