Lempäälän lintuharrastajat tekivät erikoisen havainnon – Naaras odotti tuttua lapintiiraa ja torjui oman lajinsa koiraat, nyt parin poikasta pyritään suojelemaan sisarusten kohtalolta

Maailmalta on tiedossa vain yksi vastaava ja vahvistettu tapaus, jossa tiirapari on päätynyt sekapesään.

Lapintiirakoiras tuo poikaselle kalaa ja kalatiiranaaras lensi viereen katsomaan tilannetta. Pesälaatikon ympärille laitetulla verkolla pyritään estämään esimerkiksi harmaalokin ja muiden isojen lintujen pääsy pesään.

20.7. 16:26

Aamulehti

Lempäälässä lintuharrastajat ovat todistaneet harvinaista tilannetta, jossa kaksi eri tiiralajia on päätynyt pesimään yhdessä. Kalatiiranaaraan ja lapintiirakoiraan sekapesinnästä alueella tehtiin ensimmäiset havainnot jo kaksi vuotta sitten.

Tuolloin paikalliset lintuharrastajat havaitsivat parin saaneen kaksi poikasta, mutta tuolloin molemmat katosivat, todennäköisesti isomman linnun suuhun. Viime vuonna lapintiira ilmestyi jälleen samalle pesintäalueelle, mutta pesimistä ei havaittu.

Lapintiira on muutoinkin hyvin harvinainen laji sisämaassa. Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtajan Valtteri Salosen mukaan alueella havaittu lapintiira on ainoa laatuaan. Normaalisti lajia esiintyy rannikolla ja pohjoisemmassa Suomessa.

Tämän vuoden toukokuussa paikalliset harrastajat päättivät rakentaa parille pesintäalustan, mikäli nämä jälleen palaisivat paikkakunnalle. Naaraspuolinen kalatiira saapui jo aikaisemmin pesintäpaikalle, mutta torjui oman lajinsa koiraspuolisten lintujen kosintayritykset. Lopulta lapintiira saapui toukokuun lopussa paikalle, ja tämän jälkeen parin soidinmenot pääsivät alkamaan.

Hyväkuntoinen poikanen

Kesäkuun puolessa välissä pesälaatikkoon ilmestyi pesä, jossa oli kolme munaa. Munista kaksi kuoriutui heinäkuussa, mutta pian toinen poikasista katosi. Todennäköisesti jälleen isomman linnun suuhun.

Harrastajat päättivät rakentaa pesän ympärille suojaverkon jäljelle jäänyttä poikasta suojelemaan.

”Emme uskaltaneet asentaa verkkoa pesinnän alkuvaiheessa, sillä emme tienneet, miten se vaikuttaisi. Kun toinen poikanen hävisi, totesimme, että jotain on tehtävä.”

Verkosta ei aiheutunut haittaa, mutta pedot se on toistaiseksi pitänyt loitolla pesästä.

"Poikanen vaikutti rengastuksessa hyväkuntoiselta. Se on kasvanut kovalla vauhdilla ja myös siipisulat olivat jo kasvussa.”

Vahvistus sulista

Salonen epäilee, että mikäli kaikki sujuu hyvin, poikanen lähtee lentoon seuraavan parin viikon aikana. Poikanen rengastettiin viime viikonloppuna ja kalatiiraemo viikkoa aikaisemmin. Rengastuksen yhteydessä linnuilta lähteneet sulat otettiin talteen, ja ne on tarkoitus lähettää Pohjois-Amerikkaan tarkempia tutkimuksia varten.

”On olemassa yksi aikaisemmin varmistettu vastaava tapaus, ja se on tuolta Pohjois-Amerikasta. Se vahvistettiin ottamalla poikasista ja emoista verinäytteet ja analysoimalla niistä dna.”

Tässä tapauksessa täysin varmaa vahvistusta ei kuitenkaan välttämättä saada, sillä lapintiirasta ei onnistuttu samaan näytettä.

”Emme saaneet sitä kiinni, ja se jää nyt sen toiveen varaan, että lapintiira palaa pesimäpaikalle ensi vuonna uudestaan.”

Amerikan vastaava pariskunta pesi yhdessä useamman vuoden ajan. Yksi parin risteymäpoikasista myös palasi takaisin samalle paikalle ja sai omia poikasia. Vastaavaa toivotaan nyt myös Lempäälässä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut