Pirkanmaalle myönnettyjen hirvilupien määrä putosi viime vuodesta – Riistanhoito­yhdistyksen puheenjohtaja: ”Metsästettävää on sopivasti"

Lupamäärän lasku johtuu riistakeskuksen mukaan hirvikannan pienentymisestä.

Hirvikanta on pienentynyt noin 10 prosenttia edelliseen vuoteen nähden. Kuva Jämsänniemen metsästysseuran hirvijahdista syksyltä 2021.

18.7. 7:03

Aamulehti

Pirkanmaalle myönnettiin tälle syksylle viime vuotta vähemmän hirvenkaatolupia. Suomen riistakeskuksen Pohjois-Hämeen alueelle myönnettiin 1 521 hirvenpyynti­lupaa, kun viime vuonna lupia myönnettiin 1 769 kappaletta.

Lupamäärän lasku johtuu riistakeskuksen mukaan hirvikannan pienentymisestä. Luonnonvarakeskuksen keväällä tekemän arvion mukaan Pohjois-Hämeen hirvikanta on pienentynyt noin 10 prosenttia edelliseen vuoteen nähden.

Eniten lupia myönnettiin Pohjois-Hämeen alueella Längelmäveden riistanhoito­yhdistykselle. Oriveden ja Juupajoen seuduilla sijaitsevan yhdistykselle myönnettiin tänä vuonna yhteensä 303 lupaa. Viime vuonna määrä oli 325. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Längelmäveden riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Leinonen sanoo, että yhdistykselle myönnetty lupamäärä on haetun määrän mukainen. Viime vuonna myönnetyistä luvista käytettiin noin 90 prosentti, ja niin käy luultavasti myös tänä vuonna.

Kanta alueella hyvä

Leinosen mukaan hirvikanta on tällä hetkellä riistanhoitoyhdistyksen alueella hyvä. Hän itse metsästää hirviä Juupajoen metsästys­yhdistyksessä.

”Ainakaan tätä alemmaksi kannan ei pitäisi metsästäjien mielestä mennä. Metsästettävää on sopivasti, ei tarvitse tyhjiä metsiä haravoida”, Leinonen sanoo. ”Pahempia metsätuhojakaan ei ole viime vuosina tullut. Myös liikenneonnettomuuksien määrä on ollut alueella maltillinen.”

Leinosen mukaan myönnetyistä kaatoluvista hieman yli puolet, noin 60 prosenttia, käytetään hirvivasikoiden ampumiseen. Aikuisista hirvistä lehmiä eli hirvinaaraita ammutaan hieman uroksia enemmän.

Neljäkymmentä vuotta metsästänyt Leinonen uskoo, että näillä lupamäärillä hirvikanta tulee vielä entisestään pienenemään. Kannan pienenemisen jatkumisesta kertovat myös havainnot riistakameroista: hirvinaaraiden kanssa liikkuu tällä hetkellä yhä harvemmin kaksi vasaa.

Muista riistanhoitoyhdistyksistä esimerkiksi Virroille myönnettiin 161 pyyntilupaa, Tampereelle 62, Kangasalle 60, Kuruun 142, Mänttään 148 ja Ruovedelle 93.

Lue lisää: Tuttu lintu on Pirkanmaalla niin harvinainen, ettei sitä juuri metsästetä – vieraspetojen vähentäminen voi kasvattaa kantaa

Yli 5 000 peuralupaa

Peuralupia Pohjois-Hämeen eli käytännössä Pirkanmaan seudulla riittää. Valkohäntäpeuran kaatamiseen myönnettiin 5 200 lupaa, kun viime vuonna lupia myönnettiin 5 636.

Alueelle eniten pyyntilupia myönnettiin Lempäälän seudun riistanhoitoyhdistykselle, yhteensä 1 860 kappaletta. Viime vuonna lupamäärä oli 2 137.

Yksi karhulupa

Riistakeskus myönsi tänä vuonna 197 lupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen. Määrä on 159 lupaa viime vuotta vähemmän.

Pohjois-Hämeen alueelle myönnettiin yksi lupa, kun niitä haettiin kolme. Viime vuonna Pirkanmaan pohjoisosissa ammuttiin kolme karhua, kaksi Virroilla ja yksi Mänttä-Vilppulassa. Suurin osa vuosittain metsästettävistä karhuista kaadetaan itäisessä Suomessa, pääosin Pohjois-Karjalassa.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan karhukannan kasvu on taittunut. Suomen metsissä liikkuu arvion mukaan 1 780–1 940 yli vuoden ikäistä karhua ja noin 460 pentua.

Mitä?

Metsästysajat 2022

Hirvi pellolta vahtimalla 1. syyskuuta alkaen, muuten Pirkanmaalla 8. lokakuuta – 15. tammikuuta 2023

Karhu 20. elokuuta – 31. lokakuuta

Kettu 1. elokuuta — 14. huhtikuuta 2023

Metso Pirkanmaalla 10. syyskuuta – 10. marraskuuta

Metsäjänis ja rusakko 1. syyskuuta — 28. helmikuuta 2023

Metsäkauris 1. syyskuuta — 15. helmikuuta 2023

Sepelkyyhky 10. elokuuta — 31. lokakuuta

Heinäsorsa, tavi yms. 20. elokuuta kello 12 – 31. joulukuuta

Teeri Pirkanmaalla 10. syyskuuta — 10. marraskuuta

Valkohäntäpeuravahtimalla 1. syyskuuta — 23. syyskuuta, muuten24. syyskuuta — 15. helmikuuta 2023

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut