Sadat jakoivat kokemuksensa Acutan ruuhkasta: Naista kehotettiin ottamaan vain särky­lääkettä, lopulta korvat vuosivat – Taysin sairaan­hoitajan mukaan tilanne on kestämätön

Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystyksen henkilöstövaje ja ruuhkautuminen puhuttavat. Hoitajapulalle toivotaan ratkaisua ylemmiltä tasoilta.

Acutassa on hoitajapula, ja päivystys on ruuhkautunut viime aikoina pahasti. Acutan sisäänkäynti kuvattuna keväällä 2022.

15.7. 16:00

Aamulehti

Tuntien odottelua. Kymmenien potilaiden jonoja. Hyvää hoitoa kiireestä ja hoitajapulasta huolimatta. Muun muassa tällaisia kokemuksia ihmisillä on Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin pahasti ruuhkautuneesta päivystyksestä.

Keskustelu kävi vilkkaana Aamulehden kommenttikentässä ja sosiaalisessa mediassa, kun toimittaja Maiju Talala kertoi torstaina julkaistussa kolumnissaan odottaneensa Acutassa 8,5 tuntia ennen kuin hänet otettiin vastaan.

Lue lisää: Olin Acutassa liki kymmenen tuntia eikä minua tutkittu – näin selviydyt päivystyksestä

Sadat ihmiset ovat jakaneet kokemuksiaan Aamulehden Facebookissa. Yksi heistä on Etelä-Pohjanmaalla asuva Janina Länsimäki, joka pyrki Acutaan viime viikonloppuna. Hän oli ollut Helsingissä konsertissa ja lähdössä hakemaan lapsiaan isovanhempien luota Juupajoelta.

Edellisiltana Länsimäelle oli tullut korvatulehduksen oireita. Lauantaina kipu yltyi niin sietämättömäksi molemmissa korvissa, että Länsimäki yritti saada aikaa yksityiseltä puolelta sekä Helsingistä että Tampereelta.

Aikaa ei löytynyt, ja lopulta Länsimäki soitti Acutaan. Sieltä hänelle vastattiin, ettei päivystykseen kannata tulla, vaan Länsimäen täytyy ottaa särkylääkettä.

”Minut torpattiin ihan täysin. Hoitajakin kuulosti kiireiseltä ja tilanteeseen kettuuntuneelta, mutta ei häntä voi syyttää, sillä heillä on ohjeensa.”

Lue lisää: Taysin päivystys on pahasti ruuhkautunut: Kiireetöntä hoitoa voi joutua odottamaan nyt jopa 8 tuntia – Ylilääkäri: ”Ruuhkat ovat potilas­turvallisuusriski”

Illalla hänen tärykalvonsa puhkesivat ja korvista valui nestettä. Länsimäki soitti lopulta kotialueensa terveysasemalle, jonka kautta hänet järjestettiin Mänttä-Vilppulan terveyskeskukseen.

Aamulehti on nähnyt kuvakaappauksen Länsimäen Omakannasta. Sen perusteella hän kävi Mänttä-Vilppulan terveyskeskuksessa viime viikolla. Aamulehti ei perjantaina päivällä tavoittanut Acutan ylilääkäriä Mikko Franssilaa kommentoimaan päivystyksen ongelmia.

Näkyy kaikkialla

Tampereen yliopistollisen sairaalan gastroenterologian osastolla työskentelevän sairaanhoitajan Heidi Ala-Kautun mukaan hoitajapula näkyy Acutan lisäksi osastoilla ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin muissa yksiköissä.

Sairaalassa on potilastietojärjestelmä, johon ilmoitetaan Acutasta osastoille paikkaa tarvitsevat potilaat, osastojen väliset potilassiirrot ja sairaalasta aluesairaaloihin tai terveyskeskuksiin siirtyvät potilaat.

Ala-Kautun mukaan normaalitilanteessa se piippaa heidän osastollaan silloin tällöin ja potilaille saadaan useimmiten paikka järjestettyä päivän tai kahden aikana.

Nykyään se piippaa kuitenkin koko ajan pitkin päivää. Usein päivystyksessä on enemmän potilaita kuin heitä pystytään paikka- ja hoitajamäärään nähden turvallisesti hoitamaan. Hoidettavia joudutaan ottamaan lisäpaikoille osastoille ja ympäryskuntiin.

”Niin tehdään, jotta Acuta edes jotenkin vetäisi. Joka päivä yritetään paikata, kun työntekijöitä puuttuu”, hän sanoo.

Ala-Kautun mukaan päivystys on toiminut hyvin siihen nähden, kuinka paljon työntekijöitä puuttuu. Tilanne ei kuitenkaan ole kestävä. Tänä keväänä Taysin akuuttihoidosta irtisanoutui noin kolmekymmentä sairaanhoitajaa.

Lue lisää: Taysissa irtisanoutumisten suma: noin kolmekymmentä sairaanhoitajaa on lähtenyt akuuttihoidosta – ”Porkkanoita ei ole tarjolla”

Ala-Kauttu toivoo tukea hoitajapulan ratkaisuun potilas- ja työturvallisuuden nimissä. "Katastrofaalinen tilanne on kestänyt liian kauan. Työtä ei pysty tekemään omien eettisten arvojensa mukaan.”

Tinnitusta ja tasapaino-ongelmia

Janina Länsimäki hakeutui kotiin palattuaan yksityisen lääkärin vastaanotolle, sillä oireet eivät helpottaneet. Korvatulehdus aiheutti tinnitusta ja heikensi tasapainoa ja kuuloa.

Länsimäki uskoo, ettei tulehdus olisi äitynyt niin pahaksi, jos hänet olisi otettu vastaan Acutassa ja hän olisi saanut tarvittavat antibiootit heti.

”Ei ihmisten terveydellä voi tällä tavalla pelleillä. Kyllä tämän ylempää pitää lähteä, että hoitoon saadaan lisää resursseja”, hän sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut