Ylöjärvi houkuttelee lapsi­perheitä, ja tarhat ja koulut pullistelevatkin nyt lapsista – kaupunki kulkee valtakunnan väestötrendiä vastaan

Ylöjärveläisiä lapsiperheitä paikkakunnalle vetää ainakin kotiseuturakkaus ja Tampereen läheisyys. Leikkipuistoja Ylöjärvellä riittää, mutta päivähoitopaikoista on pulaa.

Ylöjärvellä asuvat Krista Sarkola, Kimmo Koivuaho sekä lapset Betti, Utti ja Eeti Koivuaho nauttivat kaupungin leikkipuistotarjonnasta Räikänpuistossa 14. heinäkuuta. Lapsiperheille on perheen mukaan hyvin palveluja, mutta päiväkotipaikoista on puutetta,

16.7. 5:00

Aamulehti

Suurimmassa osassa Suomen kunnissa etenkin kasvukeskusten ulkopuolella kärsitään lapsipulasta, mutta Tampereen kupeessa sijaitsevalla Ylöjärvellä niin kutsuttu luonnollinen väestönlisäys on valtakunnan kärkikastia. Lapsia siis syntyy paikkakunnalla enemmän kuin ihmisiä kuolee.

Lue lisää: Uudet tiedot kertovat Suomen karusta väestökehityksestä: syntyneitä enemmän kuin kuolleita vain 31 kunnassa – Tampereen kehyskunnat erottuvat joukosta

Ylöjärven Räikänpuiston leikkipuistossa kolmea lastansa kaitsevat syntyperäiset ylöjärveläiset Krista Sarkola ja Kimmo Koivuaho, jotka kertovat kaupungin sopivan hyvin lapsiperheelle.

Nykyään lapsiperheiden suosimalla alueella Asuntilassa perheineen asustava Sarkola on asunut myös Tampereella, mutta kotikunnan tuttuus ja perhe saivat palaamaan takaisin lapsuuden maisemiin.

Lapsiperheiden kiitoksen saavat esimerkiksi Ylöjärven runsaslukuiset leikkipuistot, mutta ongelmakohtiakin löytyy.

”Ainoa ongelma on se, että täällä sotketaan ja hajotetaan paikkoja”, Sarkola sanoo viitaten leikkipuiston liukumäen töherryksiin.

Lasten runsaus paikkakunnalla näkyy Sarkolan mukaan esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, jossa hoitopaikoista on paljon kysyntää.

”Meillekin sanottiin, kun nuoremmalle haettiin hoitopaikkaa, että puoli vuotta aikaisemmin kannattaa laittaa hakemusta, jos haluaa johonkin tiettyyn hoitopaikkaan.”

Lue lisää: Tampereella tieto elokuun päiväkotipaikasta voi tulla nyt viiveellä – päivähoito on ruuhkautunut Tampereen seudulla: Katso asuinalueesi päiväkotien tilanne

Kokonaisuudessaan perhe on kuitenkin tyytyväinen Ylöjärveen asuinpaikkana, eikä suunnitelmia maisemanvaihdosta ole.

”Haluan asua ja kasvattaa lapset täällä”, toteaa Sarkola.

Päiväkodeissa ruuhkaa

Ruuhkaa Ylöjärven varhaiskasvatuksessa on erityisesti omakotitaloalueiden ja hyvien Tampereen-yhteyksien alueilla, vahvistaa kaupungin varhaiskasvatuksen palveluohjauksesta vastaava Marjo Tillikka.

”Kaikki alueet ovat Ylöjärvellä ruuhkaisia, mutta sitten on vielä enemmän ruuhkaisia alueita, kuten Siivikkala ja Metsäkylä.”

Siivikkalan alueelle Serlapuiston päiväkodin yhteyteen onkin tulossa lisärakennus tulevan syksyn aikana. Muitakin päiväkotien laajennuksia on Tillikan mukaan tulossa, mutta siihen menee vielä muutamia vuosia.

Päiväkotien lisäksi myös koulut alkavat Ylöjärvellä täyttyä, ja uusi koulu onkin jo rakentumassa Siltatielle.

Suuri lasten määrä ei Tillikan mukaan ainakaan vielä ole kaupungissa varsinainen ongelma. Tilanne on kuitenkin se, ettei esimerkiksi kaikille lapsille voida taata päivähoitopaikkaa toivotusta paikasta.

Alun perin Imatralta Tampereen kautta Ylöjärvelle päätynyt Henna Saari kuvailee asuinaluettaan rauhalliseksi ja leppoisaksi. Mukana Ylöjärven kirkon viereisessä leikkipuistossa kiipeilemässä olivat Saaren poika Kasperi Oksanen sekä naapurustossa asuva Nilla Hannila.

Tampereen läheisyys houkuttaa

Keskusta-alueella Ylöjärven kirkon läheisyydessä asuva Henna Saari kertoo sijainnin valikoituneen muun muassa läheisten leikkipuistojen, seurakuntakeskuksen ja päiväkodin vuoksi. Myös neuvolapalvelut löytyivät läheltä.

Lapsille löytyy myös paljon tekemistä ja tapahtumia esimerkiksi seurakunnan kautta.

Perhe muutti Ylöjärvelle Tampereelta muutama vuosi sitten. Yhtenä syynä oli Saaren mukaan asuntojen huokeampi hintataso Tampereeseen verrattuna.

Myös hyvät kulkuyhteydet ja Tampereen läheisyys olivat etuina muihin lähikuntiin nähden, sillä perheen vanhemmat käyvät töissä Tampereella.

Lapsiperheiden palvelut ovat Saaren mukaan Ylöjärvellä hyvällä tolalla. Ainoaksi ongelmaksi hän nostaa niin ikään varhaiskasvatuksen hoitopaikkojen rajallisuuden.

”Kaupungin puolella on tosi täyttä. Mekin olemme tällä hetkellä yksityisellä puolella, mutta haku on kokoajan kaupungin puolelle.”

Asuinaluettaan hän kuvailee rauhalliseksi ja leppoisaksi, mutta pikkukaupungin rauhaa rikkoo silloin tällöin paikallinen nuoriso.

”Heillä ei ole paikkaa tai kerhotilaa, mihin mennä, joten he hengaavat täällä ulkona.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut