Ylöjärvi suunnittelee Tampereen rajan tuntumaan uutta asuinaluetta – Kaavoitus­arkkitehti toivoo sen saavan vaikutteita muualta: ”Hyviä esimerkkejä”

Ylöjärvelle suunnitellaan uutta noin 1 600 asukkaan asuinaluetta. Kaupunkimaisesta asuinalueesta tavoitellaan modernia asumiskeskittymää, jollaisia on jo muualla Tampereen kaupunkiseudulla.

Ylöjärven Vuorentaustaan suunnitellaan uutta asuinaluetta. Alueelle on suunniteltu rakennettavan esimerkiksi pienkerrostaloja.Ylöjärven kaupungin kaavoitusarkkitehti Helena Ylinen sanoo, että hän näkisi alueella mieluusti myös toisiinsa kytkettyjä kaupunkipientaloja eli townhouse-tyyppistä rakentamista.

20.7. 5:15

Aamulehti

Ylöjärven Vuorentaustaan aivan Tampereen kylkeen rakentuu lähivuosina uusi 35 hehtaarin kokoinen, noin 1 600 uuden asukkaan Hatolan asuinalue, jota suunnitellaan kahdessa vaiheessa.

Alueen pohjoisosan, eli ensimmäisen vaiheen kaavaehdotus on nähtävillä elokuun loppuun saakka. Päätöksentekoon se siirtyy syksyn aikana.

Asuinalueen suunnittelua edistettiin alunperin kokonaisuutena, mutta eteläisen osan luontoarvoja koskevien lisäselvitysten ja pohjavesitutkimusten takia suunnittelun kanssa päätettiin edetä kahdessa vaiheessa.

Ylöjärven kaupungin kaavoitusarkkitehti Helena Ylinen sanoo, että järjestelyllä varmistetaan alueen rakentamisen edistäminen mahdollisimman pikaisesti siten, että alueen pohjoisosan infran ja katualueiden tarkempi suunnittelu on mahdollista aloittaa ensi vuonna ja rakentaminen vuonna 2024.

Eteläisen osan rakentuminen etenee noin vuoden tätä aikataulua jäljessä.

Ylöjärven kaupungin kaavoitusarkkitehti Helena Ylinen esitteli Hatolan uuden asuinalueen sijaintia Aamulehdelle tiistaina iltapäivällä. Ylinen kertoi, että Hatolan alueelle sopisi samantapainen rakentaminen kuin esimerkiksi Tampereen Lintuhytin ja Pirkkalan Tuohivirsun alueilla.

Ylöjärvi kasvaa jälleen. Noin 1 600 uuden asukkaan asuinaluetta suunnitellaan Ylöjärven Vuorentaustaan. Alueen katujen ja infran rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2024.

Mallia muualta

Vuorentaustan alue on pientalovaltaista, mutta Hatolan alueelle on tulossa myös muunlaista rakentamista. Ylinen sanoo, että alueesta muodostuu tulevaisuudessa tiivis ja kaupunkimainen.

Tämä näkyy hänen mukaansa erityisesti ensimmäisen vaiheen alueella, jonne on suunniteltu esimerkiksi kolmikerroksisia pienkerrostaloja sekä kytkettyjä pientaloja kuten rivitaloja. Alueelle rakennetaan lisäksi uusi 420 oppilaan alakoulu sekä päiväkoti.

Ylinen kertoo näkevänsä alueella mielellään myös toisiinsa kytkettyjä kaupunkipientaloja, eli townhouse-tyylistä rakentamista, jollaista on nähtävillä myös muualla kaupunkiseudulla.

”Hyviä esimerkkejä on useampia. Esimerkiksi Tampereen Lintuhytin ja Pirkkalan Tuohivirsun asuinalueiden rakentaminen edustaa hyvin sitä suuntaa, jollaista näkisin mielelläni myös täällä”, Ylinen sanoo.

Ylinen sanoo, että townhouse-tyyli tukee myös modernia värikästä puurakentamisen ilmettä, jollaista alueelle haetaan.

Vaikka alue keskittyy tiiviiseen rakentamiseen, omakotirakentajia ei ole täysin unohdettu.

Ylinen kertoo, että pientalorakentamista on suunniteltu pohjoisosan reuna-alueille sekä myöhemmässä vaiheessa rakentuvaan asuinalueen eteläosaan.

”Eteläosaan erillispientalotontteja tulee määrällisesti enemmän kuin pohjoisosaan, mutta myös muuta rakentamista tullaan näkemään.”

Ylöjärven Mastontien uusi tielinjaus kulkee Hatolan uuden asuinalueen läpi. Uuden tielinjauksen kohdalla sijaitsee tällä hetkellä kevyen liikenteen väylä, joka lähtee Mastontien päästä.

Kiinni Tampereessa

Hatolan asuinalue rakentuu etelästä kiinni Tampereen rajaan. Sijainti ei Ylisen mukaan voisi olla juurikaan parempi, sillä noin kolmen kilometrin päässä sijaitsevat esimerkiksi Kolmenkulma, Lielahti sekä Tampereen Tesoman ja Ylöjärven keskustan palvelut.

Hatolan läpi rakennetaan kulkemaan myös Mastontien uusi tielinjaus, joka nopeuttaa liikkumista alueelta Länsi-Tampereen suuntaan. Uusi tielinjaus rakennetaan nykyisen Mastontien ja Ikurintien välissä sijaitsevan kevyenliikenteenväylän paikalle.

Ylinen sanoo, että vaikka aluetta suunnitellaan kaupunkimaiseksi, koko alueen länsipuoli rajautuu metsä- ja ulkoilualueisiin.

”Alueella on monia hyviä puolia, ja luonnonläheisyys on näistä yksi. Uskon, että alueen luonne, sijainti sekä upeat ulkoilumaastot tulevat kiinnostamaan asukkaita.”

Mikä?

Hatolan asuinalue

Rakentuu Ylöjärven Vuorentaustan länsipuolelle kahdessa vaiheessa.

Alueelle rakentuu tulevaisuudessa koteja noin 1 600 asukkaalle.

Hatolan alueelle tavoitellaan kaupunkimaista ja tiivistä asumista.

Alueelle rakennetaan myös uusi 420 oppilaan koulu sekä päiväkoti.

Asuinalueen kokonaispinta-ala on 35 hehtaaria. Ykkösvaiheen koko on 21,8 hehtaaria ja toisen vaiheen alueen koko 13,2 hehtaaria.

Suunnittelu käynnistetty vuonna 2018. Katujen ja infran rakentaminen aloitetaan arviolta vuonna 2024.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut