Tampere-Pirkkalan lentoliikenne elpyy vauhdilla, kesäkuussa matkustajia jo enemmän kuin ennen koronaa – ”Vielä ei olla kapasiteetin rajoilla”

Koko maassa lentomatkustajien määrä kasvoi vuoden takaisesta peräti 520 prosentilla.

Tampere-Pirkkalan lentoaseman matkustajamäärät ovat kesällä nousseet kohinalla. Lentoaseman johtajan mukaan nousua selittävät lentoyhtiö Air Balticin kentältä lentämät uudet yhteydet. Ihmisiä nousi Aitr Balticin lennolle Pirkkalasta kohti Málagaa 1. toukokuuta.

12.7. 18:07

Aamulehti

Tampere-Pirkkalan lentoliikenne on palautunut kohinalla touko–kesäkuussa.

Toukokuussa jäätiin vielä hieman jälkeen koronaepidemiaa edeltäneestä ajasta, mutta jo kesäkuussa vuoden 2019 luvut rikkoutuivat, kertoo lentoaseman johtaja Mari Nurminen Finavialta.

”Suurin syy siihen, että lentoliikenne on lähtenyt näin hyvin palautumaan, ovat nuo Air Balticin useat suorat lentoyhteydet”, Nurminen kertoo.

Lue lisää: Air Balticin päätös sitoutua Tampere-Pirkkalaan on historiallinen – Lentoyhtiö avaa Pirkanmaalle kotikentän ja kuusi uutta reittiä: ”Mikä kertoisi enemmän sitoutumisesta?”

Tammi–huhtikuussa Tampere-Pirkkalan kentän matkustajamäärät olivat vielä vaatimattomia. Huhtikuussa matkustajia oli vielä hieman yli 4 100, mutta tarjontaakaan lennoissa ei juuri ollut.

Suurin osa Air Balticin yhteyksistä avattiin toukokuussa. Samassa kuussa matkustajamäärät ampaisivatkin jo miltei 17 000 matkustajaan. Kesäkuussa rikkoutui 21 100 matkustajan raja.

Tampere-Pirkkalan lentoaseman johtaja Mari Nurminen sanoo, että kentän matkustajamäärien kasvua selittävät paljolti lentoyhtiö Air Balticin uudet suorat lentoyhteydet Pirkkalasta maailmalle. Nurminen kuvattiin lokakuussa 2021.

Uudet yhteydet kiinnostavat

Air Baltic lentää tällä hetkellä Tampereelta suoraan seitsemään kohteeseen: Osloon, Kööpenhaminaan, Amsterdamiin, Frankfurtiin, Müncheniin, Rodokselle ja Malagaan. Amsterdam on lentoyhteyksistä ainut, joka avattiin kesäkuussa.

Nurminen kertoo, että aluksi lentoasemalla hieman jännitettiin sitä, miten ihmiset löytäisivät uudet lentoyhteydet. Jännittäminen oli kuitenkin turhaa, sillä matkustushalua on selvästi ollut. Reitit ovat olleet Nurmisen mukaan ahkerassa käytössä.

Lue lisää: Minne lentää lomalla Tampere-Pirkkalasta ja mitä kohteissa kannattaa nähdä? Lue tästä kootusti Aamulehden laajat artikkelit

”Lentoaseman puolella toivoimme, että matkustajat löytävät uudet yhteydet ja saamme paljon matkustajia. Olemme olleet iloisia siitä, että kehitys on ollut näin hyvää.”

Koska vuoden ensimmäinen kolmannes oli hiljainen, vuositasolla Tampere-Pirkkalassa tullaan vielä tänä vuonna jäämään jälkeen koronapandemiaa edeltävistä ajoista.

Varaa vielä lisätä

Air Balticin yhteyksien lisäksi Tampere-Pirkkalasta pääsee tällä hetkellä Ryanairilla Lontooseen ja Finnairin siivin Helsinkiin.

”Vuonna 2019 meiltä lentäneistä lentoyhtiöistä SAS on enää ainoa, joka vielä puuttuu. Jos he palauttaisivat Tukholman yhteyden, kasvua olisi vielä varmasti tulossa lisää”, Nurminen sanoo.

Lue lisää: Lentoyhtiö SAS:n oli määrä aloittaa lennot Tampere-Pirkkalasta Tukholmaan huhtikuussa – nyt varauskalenteri on tyhjä: ”Täysi kassakriisi päällä”

Nurmisen mukaan Tampere-Pirkkalaan mahtuisi vielä lisää reittejä ja matkustajia. Matkustajat odottavat kovasti erityisesti yhteyttä Tukholmaan.

”Vielä ei olla kapasiteetin rajoilla”, Nurminen sanoo. ”Toivotaan, että matkustajat käyttävät jatkossakin Tampere-Pirkkalan yhteyksiä. Vain niitä käyttämällä voidaan saada yhteyksiä lisää.”

Elpyi koko maassa

Kaikkien Suomen lentoasemien kautta matkusti tammi–kesäkuussa yhteensä 6,6 miljoonaa matkustajaa, selviää Finavian tuoreista tilastoista. Pelkästään Helsinki-Vantaan kentän osuus tästä on miltei 5,5 miljoonaa matkustajaa.

Helsinki-Vantaan kentällä vaihtomatkustajien määrä jäi kuitenkin pieneksi, mikä on suurelta osin seurausta Finnairin Aasian-liikenteen rajusta supistumisesta. Taustalla on Venäjän ylilentokielto.

Vuoden takaiseen vertailuluvut ovat hurjat. Koko maassa lentomatkustajien määrä kasvoi 520 prosentilla. Vertailua tehdessä on kuitenkin hyvä huomioida, että vuoden 2021 alkupuolella lentoja oli koronan vuoksi tarjolla paljon vähemmän. Kaikilla Finavian 20 lentoasemalla lentojen määrä onkin vuodessa kasvanut 180 prosenttia.

Kotimaan lentokohteista suosituimpia olivat Oulu, Rovaniemi ja Kittilä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut