Kahdesti uponnut M/S Tampere lilluu yhä Nokian Viinikan­niemessä – omistajilla vielä reilu viikko aikaa siirtää laiva muualle

Mikäli omistajat eivät hae alusta pois määräaikaan mennessä, kaupunki voi tehdä rikosilmoituksen.

Luvatta Viinikanniemen laiturin Nokialla vallannut M/S Tampere ei ole liikkunut Viinikanniemestä juhannuksen jälkeen. Liki 30-metrinen alus kuvattiin paikallaan tiistaina 12. heinäkuuta.

13.7. 8:30

Juhannuksen aikaan Nokialle saapunut M/S Tampere nökötti alkuviikosta yhä Viinikanniemen laiturissa. Huonokuntoinen matkustaja-alus on pysynyt sijoillaan, vaikka Nokian kaupunki on pyytänyt aluksen omistajia siirtämään sen.

”Laivan yhteyshenkilölle on toimitettu siirtokehotus heinäkuun alussa. Toivottavasti alus siirrettään pois ennen määräaikaa”, sanoo katuinsinööri Aino Tuikka Nokian kaupungilta.

Aikaa laivan siirtämiselle on annettu perjantaihin 22. heinäkuuta asti.

”Jos laivaa ei ole siihen mennessä siirretty, mahdollisesti tehdään rikosilmoitus sillä perusteella, että laituri on otettu luvatta käyttöön”, Tuikka toteaa.

Mikä?

M/S Tampere

Vuonna 1957 valmistunut, Wärtsilä Technologyn rakentama matkustaja-alus.

Aluksen rakennusmateriaalina on käytetty terästä ja alumiinia.

Pituudeltaan alus on 28,85 metriä, leveydeltään 6,81 metriä ja korkeudeltaan 3,15 metriä.

Matkustajapaikkoja on 180. Ruokailutilaa aluksessa on noin sadalle matkustajalle.

M/S Tampere on huonossa kunnossa, ja ympäristövahingon riski on todellinen.

Huutokaupattu ja kahdesti uponnut

M/S Tampere on tullut tunnetuksi siitä, että alus on uponnut osittain kaksi kertaa. Ensin syksyllä 2018 Akaassa kesken matkan Hämeenlinnasta Tampereelle ja sitten alkuvuodesta 2019 Tampereen Laukontorin rannassa.

Alus kellui pitkään, vuosien 2013–2017 ajan, kotisatamassaan Laukontorin laiturissa, kunnes sen omistajaksi vaihtui Laivanvarustamo Tampere oy. Alus aloitti jälleen ihmisten kyyditsemisen vesillä.

Kun Laivanvarustamo Tampereen toiminta lakkasi, M/S Tampere päätyi Pirkanmaan ulosottoviraston haltuun. Ulosottaja huutokauppasi alusta kesällä 2020.

Aluksen kuvailtiin tuolloin olevan ulkoapäin silminnähden heikkokuntoinen. Myynti-ilmoituksen mukaan aluksen keulaosasto, konehuone, keittiö ja alakannen ravintolatila olivat kastuneet.

Elokuussa 2020 laiva huutokaupattiin 30 000 eurolla. Kauppaan sisältyi myös aluksen tarpeisto, johon kuului muun muassa astiastoa ja pelastusliivejä. Aluksessa oli ainakin tuolloin myös sähköistetty keittiö ja ilmalämpöpumppu.

Toistaiseksi tiedossa ei ole, onko laivan nykyinen omistaja sama kuin sen huutokaupasta ostanut.

Syyskuussa 2018 M/S Tampere jäi keulastaan kiinni matalikkoon Jumusensalmen länsipuolella. Laivassa oli tuolloin 19 matkustajaa ja viisi henkilökunnan jäsentä. Pitkän operaation jälkeen laiva saatiin irti matalikosta.

Kesällä 2020 Pirkanmaan ulosottovirasto myi M/S Tamperetta nettihuutokaupalla. Alusta alettiin myydä sen omistajayrityksen liiketoiminnan päätyttyä. Aamulehti kuvasi Ratinan suvantoon ankkuroidun laivan 9. heinäkuuta 2020, kun huutokauppa oli käynnissä.

Valtaa koko laiturin

Katuinsinööri Aino Tuikka kertoo, että Nokian kaupungille on tullut laivasta muutamia yhteydenottoja.

”Laiva valtaa koko laiturin, eivätkä muut käyttäjät pääse siihen”, Tuikka sanoo. ”Siihen liittyen on tullut kysymyksiä, että onkiminen ei onnistu, eivätkä vapaa-ajan veneilijät pääse laituriin.”

Ennen päätymistä Viinikanniemeen, M/S Tampere on nähty ainakin Nokian Eden-kylpylähotellin laiturissa.

Tuikka kertoi kesäkuun lopulla, että aluksen nykyisten omistajien yhteystiedot saatiin helposti, mutta yhteys omistajiin saatiin vasta useamman yrityksen jälkeen. Jo tuolloin hän sanoi kaupungin olleen asiasta yhteydessä poliisiin, pelastuslaitokseen ja ympäristöviranomaisiin.

Jos Viinikanniemessä seisova alus ei pysy tiiviinä, olemassa on riski ympäristövahingolle. ”Käsittääkseni laiva on tällä hetkellä sellaisessa kunnossa, että se ei kelpaa vesistöön”, Tuikka kuvaili kesäkuun lopulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut