Aamulehti
Tampereen Halimasjärvellä on maanantaina kirjattu runsaasti sinilevää, kertoo Tampereen kaupungin ylläpitämä uimarantaseuranta. Halimasjärvi on pieni järvi, joka sijaitsee Atalassa.
Muutoin sinilevätilanne on rauhoittunut siitä, mitä se oli ennen juhannusta. Pirkanmaan ely-keskuksen vesihoidon asiantuntijan Kukka Kujalan mukaan heinäkuu on ollut toistaiseksi Pirkanmaalla rauhallisempi kuin normaalisti.
Kujala sanoo, että sisävesillä sinileviä on voinut monena vuonna esiintyä eniten elokuun puolella. Järvi-meriwikin sinileväbarometrin mukaan levän määrä on ollut Pirkanmaalla korkeimmillaan viikolla 35, mikä tarkoittaa elokuun loppua.
Kuntien ja ely-keskuksen sinilevätiedot perustuvat havaintopaikoilla säännöllisesti suoritettavaan silmämääräiseen havainnointiin. Tampereen kaupungilla vilkkaimpien uimarantojen sinilevätilannetta seurataan päivittäin ja hiljaisempia rantoja pari kertaa viikossa. Ely-keskus seuraa sinilevätilannetta 51 havaintopaikalla eri puolilla maakuntaa viikoittain.
Tampereen infran viherkunnossapidon työnjohtaja Hanna Savolainen varoittaa, että sinilevätilanne voi muuttua nopeastikin. ”Levätilanne voi elää aika rajustikin päivän aikana. Jos katsomme päivällä, iltapäivällä voi olla erilainen tilanne.”
Miten?
Sinilevän tunnistaminen
Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja.
Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja tällöin sinilevää kasautuu rantaveteen.
Rantavedessä näkyvää levää voi testata kahdella tavalla: keppi- ja vesilasitestillä.
Jos levämassa hajoaa kepillä kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu vaaraton levä.
Vesilasitestissä vettä otetaan kirkkaaseen lasiin ja annetaan seistä sekoittamatta noin tunnin verran. Jos vihreät hippuset nousevat pinnalle, kyseessä on sinilevä.